Yhteistyö on voimaa Haukivuoressa

posted in: Luomutilalla, Yleinen | 0

Elokuun viimeisenä päivänä Pro Luomu järjesti tutumisretken Mikkelin Haukivuoren luomutiloille. Retkelle osallistui luomualan asiantuntijoita luomukasvisten arvoketjutyöryhmästä sekä EkoCentrian luomu-hankkeesta. Retkellä tutustuttiin läheistä yhteistyötä tekevien Paavo Pulkkisen sekä Antti Vauhkosen vihannestiloihin.

Kesän viimeinen päivä helli säillään ja pellot näyttivät upeilta. Syksyn saapuessa luomupelloilla näkyi koko kesän aikana tehty kova työ. Vieraat olivat yhtä mieltä, ettei peltoja tavanomaisesta erottaisi, niin siistejä ja rikattomia ne olivat.

Pitkät perinteet luomuviljelystä

Sekä Paavo Pulkkisen Lietlahden tilalla että Antti Vauhkosen Kalliolan tilalla on pitkät perinteet luomuviljelystä. Lietlahden tila siirtyi luomuun 1994, ja Kalliolan tila neljä vuotta myöhemmin.

Paavo Pulkkinen on ollut tilan isäntänä luomuviljelyn jo alkaessa, kun taas Antti Vauhkonen ja hänen vaimonsa Elina ovat olleet tilan pääviljelijät vasta vuoden verran. Kalliolan tilaa hoidetaan nyt kahden sukupolven voimin Antin vanhempien ollessa edelleen aktiivisesti mukana tilan toiminnoissa.

Kummallakin tilalla on kokeiltu monenlaisia vihanneksia, mutta toiminta on vakiintunut Lietlahden tilalla porkkanan viljelyyn ja Kalliolan tilalla erilaisten kaalien viljelyyn. Kalliolassa pääsatokasvina ovat keräkaali ja parsakaali. Pelloilta löytyy tänä vuonna myös mm. kyssäkaalia ja lehtikaalia. Kasvihuoneessa kasvavat avomaankurkut.

Uusia lajikkeita kokeillaan kummallakin tilalla rohkeasti. Viljelykiertoa täydennetään rehunurmilla, viherlannoitusnurmilla, viljoilla ja härkäpavulla.

Riittävästi sadantaa, paljon rikkoja

Tänä vuonna rikkakasveista on ollut enemmän haittaa kuin yleensä. Sadetta on tullut taas aivan riittävästi, eikä kastelusta ole tarvinnut huolehtia.

– Niin se vaan on että joka vuosi on uudet metkut, milloin se on kuivuus, milloin ötökät, milloin joku muu, hymähtää Antti Vauhkonen.

Vihannestilojen arkeen kuuluu paljon käsityötä. Porkkanapelloilla tehdään rikkakasvin torjuntaa liekittämällä, haraamalla ja lopulta taimien ollessa jo isoja käsin kitkemällä. Porkkanarivejä on kitketty myös tänä vuonna noin 200 kilometriä 15 hengen porukalla. Harvinaisen paha rikkakesä pidensi yleensä neljän viikon pituista kitkentäjaksoa jopa kuuteen viikkoon.

– Meillä on onneksi aivan huppu kitkijäporukka, jossa yhteishenki on korkealla, vaikka itse työ ei ehkä aina niin mukavaa ole, kertoo Paavo Pulkkinen.

Tuholaisia torjutaan kummallakin tilalla harsottamalla. Kalliolan tilalla työtä tulee myös taimien kasvatuksesta tilan kasvihuoneissa sekä sadonkorjuusta, joka kaalitilalla on käsityötä, oli tila luomussa tai ei.

Vihanneksia kaikkialle Suomeen

Suurin osa Lietlahden tilan porkkanoista myydään Ruokakeskolle. Pakkaamossa työskentelee syksystä kevääseen 4-5 henkeä viitenä päivänä viikossa pakaten porkkanoita Pirkka-pusseihin. Kolmasosa Suomen luomuporkkanoista tulee juuri tältä tilalta.

Kalliolan tilan luomukaalit menevät eri puolille Suomea sekä S- että K-kauppoihin. Jatkossa Kalliolan tila suunnittelee hakevansa kasvua myös suurkeittiöpuolelta. Kumpikin tila myy pieniä määriä vihanneksia myös lähialueen yrityksille ja ruokapiireille.

Laadunvalvonta on tarkkaa, kaikkia nostettuja eriä maistetaan ja kauppaan päästetään vain hyvänmakuiset, kauniit yksilöt. Kakkoslaatua syödään itse ja myydään lähialueen asukkaille.

Luomu tehokkaammaksi yhteistyöllä

Haukivuoren luomutilat tekevät aktiivista yhteistyötä niin koneiden, maiden, työvoiman kuin henkisen pääoman suhteen. Kalliolan luomun kaalit pakataan Lietlahden tilalla, ja kummankin tilan kauppakunnostuksesta syntyneet kuorijätteet viedään Harjun luomutilan naudoille evääksi.

– Haukivuori on vaan maailman paras paikka olla luomuviljelijä. Täältä saa henkistä ja fyysistä tukea lukuisilta muilta luomuviljelijöiltä, Antti Vauhkonen kertoo.

Kalliolan tilan kaaleja on tänä vuonna neljän eri luomuviljelijän pelloilla, tietenkin myös Lietlahden tilalla. Tämä yhteistyö sopii hyvin kummallekin osapuolelle, sillä kaalinviljelystä jää peltoon paljon ravinteita, jotka porkkana pystyy hyvin hyödyntämään.

– Jos yhden tilan pitäisi pyörittää ravinteet, eläimet, viljelykierrot ja kaikki muu niin olisi se aika hankalaa, lisää Paavo Pulkkinen.

Erityisesti luomutilojen välinen vankka yhteistyö teki vaikutuksen moniin luomualan ihmisiin. Eräs vierailija tiivistikin monen aatokset:

– Tällaista tekemisen meininkiä pitäisi saada niin paljon muuallekin.

Teksti ja kuvat: Aura Lamminparras/Pro Luomu