WWOOF-toiminta tuo työvoimaa luomutiloille

posted in: Luomutilalla, Yleinen | 0

World Wide Opportunities on Organic Farms eli WWOOF tarkoittaa vapaaehtoistyötä luomua ja kestävää kehitystä edistävillä tiloilla. Toiminta perustuu vastavuoroisuuteen. Tilat saavat innokkaita apujoukkoja ja vapaaehtoiset työntekijät ruoan sekä asuinpaikan.

WWOOF-kohteeksi sopii luomua edistävä tila

Työn ohessa molemmat osapuolet oppivat uusista kulttuureista, sillä vapaaehtoiset voivat olla kotoisin vaikka toiselta puolelta maapalloa. Vapaaehtoiseksi haluavat tutustuvat tiloihin WWOOF:in sivuilla, jossa tilat ovat kertoneet itsestään englanniksi. Sivujen kautta tilat ja vapaaehtoiset ottavat toisiinsa yhteyttä.

Suomen WWOOF promootiokoordinaattori Heini Rosvall toivottaa toimintaan tervetulleiksi kaikenlaiset luomua ja kestävää maataloutta edistävät maatilat, puutarhat, viljelypalstat ja metsänomistajat.

Virallisen luomusertifikaatin puuttuminen ei siis ole este liittymiselle. WWOOF ei peri tiloilta maksua, eikä tilallisten ja vapaaehtoisten välillä liiku rahaa. Tilojen on sitouduttava noudattamaan järjestelmän arvoja ja eettisiä ohjeita, minkä jälkeen he voivat lähettää jäsenhakemuksen WWOOF:lle. Maailmalla isäntäperheitä on jo yli 6000 ja Suomessakin noin 60.

Kansainvälisyys motivoi luomutiloja

Juholan puutarhan väki Mustiosta on yksi suomalaisista WWOOF-tiloista. Juholan tilalla eletään kansainvälisessä ilmapiirissä, ja vuodenajasta riippuen vapaaehtoisille sopivat työt vaihtelevat istutuksista viljelyyn ja kasvihuoneen valmisteluun talvea varten. Matkustaminen ja kansainvälisyys motivoivat tilan väkeä jatkamaan WWOOF-työtä.

Yhdessä tekeminen, uusiin kulttuureihin tutustuminen sekä mahdollisuus jakaa osaamista puolin ja toisin innostivat myös kaarinalaista Morbackan yhteisökylän väkeä mukaan WWOOF-toimintaan. Tilalla tuotetaan pieniä määriä yksi- ja monivuotisia kasviksia. Suurin sato tulee 40 omenapuusta.

Tällä tilalla vapaaehtoiset pääsevät tekemään kylvö-, puutarha- ja istutustöitä, hoitamaan kasvimaata, leikkaamaan puita ja pensaita, hoitamaan kompostia, remontoimaan rakennuksia, tekemään polttopuita sekä osallistumaan niittytalkootöihin eli viikatointiin ja haravointiin.

Vapaaehtoiset ovat osa yhteisön jokapäiväistä elämää mutta he osallistuvat myös erityisempiin hetkiin ja juhliin, kuten yhteisöön syntyneiden lasten nimenantotilaisuuksiin. Työn lomassa saattaa kukkia myös romantiikka, kuten eräälle WWOOF-vapaaehtoiselle kävi: töihin tullut saksalainen tyttö rakastui Morbackan yhteisön jäseneen ja jäi pysyvästi tilalle asumaan.

 

Teksti: Hanne Ahonen / Pro Luomu
Kuvat: Morbackan yhteisö