WWOOF-toiminta tuo työvoimaa luomutiloille
| |

World Wide Opportunities on Organic Farms eli WWOOF tarkoittaa vapaaehtoistyötä luomua ja kestävää kehitystä edistävillä tiloilla. Toiminta perustuu vastavuoroisuuteen. Tilat saavat innokkaita apujoukkoja ja vapaaehtoiset työntekijät ruoan sekä asuinpaikan. WWOOF-kohteeksi sopii luomua edistävä tila Työn ohessa molemmat osapuolet oppivat uusista … Lue lisää

Oma pelto yhdistää syöjät ja tuottajat
| |

Sää on sateinen mutta työntekijät ovat urheasti pelloilla ämpärit käsissään. Vesi on tervetullutta kasveille ja pellot vihertävätkin kauniisti. Myös joukko läheisen koulun lapsia on juuri juossut pellon laitaan. Jos ei tunne peltojen tarinaa, ne näyttävät aivan tavallisen tilan viljelyksiltä. Vantaan … Lue lisää

Löydä kesän luomumansikkapaikkasi
| |

Etsitkö listaa vuoden 2017 luomumansikkatiloista? Klikkaa Pro Luomun nettisivuille!  

Palopuro kehrää lähiluomua ja kiertotaloutta
| |

Hyvinkään Palopuro kohisee lähiluomua ja kiertotaloutta. Viime vuonna Itämeren ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi valitun Knehtilän luomutilan ympärille on muotoutumassa monipuolinen luomukeskus. Kyseessä on hanke nimeltä Palopuron agroekologinen symbioosi, ja se tähtää ravinne- ja energiaomavaraiseen luomutuotantomalliin. Hankkeessa on mukana ”symbioosiin” kuuluvien luomutoimijoiden lisäksi … Lue lisää

Luomusika on virkeä ja utelias
| |

Luomutuottaja Hannu Kämäräinen on kasvattanut luomusikoja lähes kaksi vuotta sikatilallaan Kiuruvedellä. Luomusikalassa on 70 emakkoa ja muutama karju. Kaikki syntyvät porsaat kasvatetaan tilalla eli ne elävät koko elämänsä samassa tutussa ympäristössä. Luomu on tuottajalle iso investointi, sillä luomusika tarvitsee tavanomaista … Lue lisää

Yhteistyö on voimaa Haukivuoressa
| |

Elokuun viimeisenä päivänä Pro Luomu järjesti tutumisretken Mikkelin Haukivuoren luomutiloille. Retkelle osallistui luomualan asiantuntijoita luomukasvisten arvoketjutyöryhmästä sekä EkoCentrian luomu-hankkeesta. Retkellä tutustuttiin läheistä yhteistyötä tekevien Paavo Pulkkisen sekä Antti Vauhkosen vihannestiloihin. Kesän viimeinen päivä helli säillään ja pellot näyttivät upeilta. Syksyn … Lue lisää

Muinasviljaa Malmgårdista
| |

Malmgårdin kartano Loviisassa on näyttävä luomutila, jonka erikoisuus on muinaisviljat – mainittakoon myös tilan oma panimo! Tilalla on avoimet ovat Suomen luonnon päivänä 29.8. Mitä Malmgård tuottaa luomuna? Viljelemme Malmgårdissa luomuna viljaa, rypsiä, herneitä, marjoja ja omenia. Erikoisuutemme on muinaisviljat … Lue lisää

Luomukasviksia Kaarlejoen tilalta
| |

Turun kupeessa Tortinmäessä sijaitsevalla Kaarlejoen tilalla kasvatetaan monenlaisia luomukasviksia sekä metsää. Tilaan, sen tuotantoon ja lumoavaan luomupuotiin pääsee tutustumaan Suomen luonnon päivänä 29.8. Mitä Kaarlejoen tila tuottaa luomuna? Sekä tämä Kaarlejoen luomutila että toinen luomutilamme (Lookila Rymättylässä) tuottavat juureksia, vihanneksia, … Lue lisää

Luomuhunajaa Komppa-Seppälän tilalta
| |

Luomuhunaja on Keski-Suomessa sijaitsevan Komppa-Seppälän tilan päätuote. Tilalla on avoimet ovet Suomen luonnon päivänä 29.8. Mitä Komppa-Seppälän tila tuottaa luomuna? Olemme erikoistuneet mehiläishoitoon ja tilamme on Suomen suurin hunajantuottaja. Hunajamme tuotenimi on Voi hyvin -hunaja, ja sitä löytyy päivittäistavarakaupoista kartonkipurkissa ja … Lue lisää

Lehmä kuuluu laitumelle
| |

Laiduntamisella on todettu olevan monia hyviä vaikutuksia niin nautojen terveydelle kuin käyttäytymiselle. Luomutuotannossa kaikkien nautojen on saatava laiduntaa. Maatalouslaskennassa vuonna 2010 kävi ilmi, että Suomessa kaikesta lypsykarjasta valtaosa eli noin 87 % laiduntaa. Muusta  nautakarjasta eli emolehmistä ja lihakarjasta laiduntaa … Lue lisää

Luomu palautti innon viljelyyn
| |

Jyrki ja Tarja Mikkola viljelevät viljaa luonnonmukaisesti nyt neljättä vuotta. Iitissä sijaitsevan tilan 126 hehtaarilta nousee ruista, kauraa, ohraa, vehnää, härkäpapua, hernettä ja syysrypsiä. Ennen luomuun siirtymistä pariskunta oli ehtinyt viljellä yli 20 vuotta tavanomaisin keinoin. Lannoitteiden hintojen nousu vei … Lue lisää

Luomulehmät loikkasivat laitumelle
| |

Töminää, pölinää ja mölinää. Sitä se on, kun yli 16 000-kiloinen lauma luomunautoja lasketaan keväällä laitumelle. Rynnistys! Hyppy, häntä kaarelle ja loikka eteenpäin! Mitä kaveri, kolautetaan vähän kalloja. Turpa kohti taivasta: mööö! Voi kevät, ei ole lehmän riemulla rajaa! Perniössä … Lue lisää

Luomulammas elää hyvän elämän
| |

Tolvilan kartanon isäntä ja luomulammaskatraan paimen Jarmo Latvanen on tyytyväinen. Suomalaiset ovat löytäneet lampaanlihan ja luomulammas kasvattaa suosiotaan. Tolvilan isännälle on myös erityisen tärkeää, että perinteinen pääsiäisherkku saa elää hyvän elämän. Suomessa tuotettiin viime vuonna lampaanlihaa liki miljoona kiloa, ja … Lue lisää

Luomubroilerit lähtivät liikkeelle
| |

Tohinaa ja kähinää riitti, kun Uusi-Pihkon tilan luomubroilerit päästettiin ulkoilemaan syyskuun alussa Punkalaitumella. Kukkolinnut uskaltautuivat ulos rohkeasti laumoittain, kun taas viereisen hallin kanat tyytyivät vain tarkkailemaan uutta tilannetta ovensuusta. Eivät kukotkaan tosin sännänneet aidatun ulkoilualueen perälle asti, vaan tutustuivat ensin … Lue lisää

Luonnon, eläinten ja ihmisen hyväksi
| |

Kaarlejoki Oy:tä luotsaava Laura Suvanto on luomuviljelyn pioneereja. Hän on perehtynyt luomuun jo koulutytöstä lähtien, sillä hänen vanhempansa ostivat vuonna 1981 Rymättylästä pienen luomutilan. Pari vuosikymmentä myöhemmin Suvannot hankkivat myös Turun kupeesta Tortinmäessä sijaitsevan Kaarlejoen tilan. Nykyään kumpikin tila tuottaa … Lue lisää

Luomumunan keltuainen on keltainen
| |

Laitilanmäen luomukanatilalla on selvä työnjako. Emäntä Marja Laitinen hoitaa myymälän pitämisen ja isäntä Hannu Laitinen munapakkaamon, peltotyöt sekä viljelyn. Sukutila on perustettu 1900-luvun alussa ja isäntä myöntää kasvaneensa ajatukseen tilan jatkamisesta. – En oo sen enempää opiskellu, ihan vaan pienestä … Lue lisää

Luomulehmät ovat iloisia
| |

Pohjois-Karjalassa Polvijärvellä sijaitseva Karjatila Karhinen tuottaa luomulihaa ja -viljaa. Tilan isäntä Juha Karhinen ja emäntä Piia Karhinen jakavat maatilan työt tasapuolisesti, vaikka isäntä viihtyykin pellolla hieman emäntää enemmän. Lihakarjan lisäksi tilalla viljellään ohraa, kauraa, ruista, vehnää, nurmea ja palkokasveja. Karhisten … Lue lisää

Osara opettaa luomua
| |

Hämeenkyrössä kauniin peltomaiseman keskellä sijaitsee Osaran maaseutuopetusyksikkö. Vuonna 1886 perustettu oppilaitos antaa niin maatalousalan, luonnonvara- ja ympäristöalan kuin majoitus- ja ravitsemisalan koulutusta. Opetusmaatilaan kuuluu sekä peltoa että metsää, ja siellä harjoitetaan lammastaloutta, maidontuotantoa ja tallitoimintaa. Tilan pellot ja tuotantoeläimet tallia … Lue lisää

Taiteilijapariskunnasta tuli luomuviljelijöitä
| |

Hyvinkäällä sijaitsevan Knehtilän tilan historia yltää aina 1700-luvulle. Viljelijäsuvun kahdeksatta sukupolvea edustavat Markus Eerola ja Minna Sakki-Eerola ovat siirtyneet luomuviljelyyn vasta hiljattain. Meneillään on ensimmäinen kausi luomutilana. Knehtilän luomutila on melkoisen suuri, peltoja on käytössä paljon. Tilalla on omia peltoja … Lue lisää

Maku myy luomun
| |

Jämsässä sijaitseva Juholan tila tuottaa luomulihaa ja -viljaa, jotka jalostetaan tilalla tuotteiksi asti ja myydään enimmäkseen suoraan kuluttajille. Kysyntää riittää. Tilan isäntä Lauri Juhola arvioi, että hyvän menekin taustalla on osin luomu- ja lähiruokaboomi, joka on saanut sekä kuluttajat että … Lue lisää

Mehiläiset veivät mansikkatilan luomuun
| |

Kun kesäkuun alun vesisade kasteli lounaissuomalaisen peltoaukean, pöytyäläinen luomuviljelijä Antti Keskitalo myhäili tyytyväisenä. Kosteus teki hyvää edellisenä päivänä istutetuille 13 000 luomumansikan taimelle. – Kuivina aikoina kasteluvesi nostetaan omasta, hiekkapohjaisesta lammesta, ja johdetaan mansikoiden juurille tihkukasteluputkiston avulla. Puhdas vesi on … Lue lisää

Eläinten hyvinvointi on ykkösasia
| |

Luomu oli selvä valinta, kun Arja Peltomäki otti vastuulleen Myrskylässä sijaitsevan kotitilansa hoitamisen vuonna 2008. Luomuliitossa seitsemän vuotta eri tehtävissä työskennellyt kotieläin-agronomi toki tiesi keskimääräistä paremmin, mihin luomumaitotilallisena ryhtyi. Ensin siirtyivät luomuun pellot, sitten tilalle rakennettiin luomusäädökset täyttävä uusi pihattonavetta, … Lue lisää

Luomussa ei ole oikotietä
| |

Malmgårdissa on ensi vuonna syytä juhlaan: Loviisan Pernajassa sijaitseva komea kartanolinna tiluksineen tulee silloin olleeksi 400 vuotta Creutzin suvun hallussa. Vähän vähemmän aikaa, vuodesta 1995 lähtien, Malmgård on ollut luomutuotannossa. Kartanon lähes 500 hehtaarin pelloilla kasvatetaan luonnonmukaisesti rypsiä, vehnää, kauraa, … Lue lisää

Muotikuvaajasta luomutilalliseksi
| |

Helsinkiläinen muotikuvaaja Sebastian Nurmi haki maaseututukikohtaa 1980-luvun lopulla Länsi-Uudeltamaalta. Tammisaaressa pelkän maaseutumökin sijaan vastaan tuli 15 hehtaarin Bovik; pientila, joka Sebastianin piti saada. Maa-alan käytölle ei ollut vielä suunnitelmia, mutta satunnaiset vierailut Tammisaaressa venyivät. Lopulta Sebastian muutti tilalle pysyvästi. Aukeiden … Lue lisää

Luomuporsaat varttuvat emän hoivassa
| |

Suomusjärveläinen Timo Himberg viljelee 73 luomuhehtaaria ja hoitaa 41:tä luomuemakkoa. Tilan pellot siirrettiin luomuun vuonna 2010 ja emakot vuotta myöhemmin. Tilan tuotantosuuntana on luomuporsastuotanto ja viime vuonna Timo kasvattikin yli 600 porsasta. Suomessa on vain noin 11 luomusikalaa, jotka ovat … Lue lisää

Isä teki fiksun päätöksen
| |

Hannes ja Tanja Uusitalon luomutila Lopen Vojakkalan kylässä on tuottanut kananmunia jo puolen vuosisadan ajan. Luomuun tila siirtyi vuonna 1995, jolloin ohjaksissa oli vielä Hanneksen vanhemmat Heikki ja Kaija. Vuonna 2002 tilan vetovastuun ottanut poika on ollut päätökseen tyytyväinen. – … Lue lisää

Bosgård luottaa luomun vetovoimaan
| |

Porvoolaisen Bosgårdin kartanon satapäisestä Charolais-lihakarjasta tuli luomukarjaa vuonna 2013. Tilan nuori isäntä Aarne Schildt luottaa siihen, että luomustatus lisää suoramyyntinä markkinoitavan lihan vetovoimaa. Bosgård satsaa vahvasti myös matkailuun: tilalla on oma kauppa, jonka lisäksi tänä kesänä on avattu deli-kahvila ja … Lue lisää

Luomupastori viljelee ja varjelee maata
| |

Tolvilan kartanon vanhat ravitallit Akaan Viialassa ovat saaneet uusia asukkaita, sillä rakennukset on kunnostettu pikkuhiljaa luomuvaatimukset täyttäviksi lampoloiksi. Tilan mailla  laiduntaa satamäärin suomenlampaita, sekä uuhia että karitsoja. Isäntä Jarmo Latvanen kertoo, että kartanon pellot ja eläimet ovat saaneet luomustatuksen vuonna … Lue lisää

Kyyttötila Ylikallio uskoo luomuun
| |

Luomutuottajat Anssi ja Anne Rintamäki ovat isännöineet Pohjanmaalla sijaitsevaa Kyyttötila Ylikalliota vuodesta 2012 lähtien. Pariskunta viljelee myös isännän sukutilaa Kauhavalla, mutta Alavetelin tila hankittiin nimenomaan luomukyyttöjen kotipaikaksi. Annetaanpa emännän kertoa: Kyyttötila Ylikallio sijaitsee Alavetelissä, noin 20 kilometrin päässä Kokkolasta. Alavetelissä … Lue lisää

Yhteistyö vahvistaa luomutilojen omavaraisuutta
| |

Turun pohjoisosissa sijaitseva Vennan tila on luomutuotannossa jo pitkän linjan ammattilainen. Jaakko Suomisen isännöimällä tilalla on lypsetty luomumaitoa vuodesta 1995 lähtien, ja lehmiä on nykyään 120–140, rodultaan sekä ayrshirea että holsteinilaista. Vennan tilan maito jalostetaan Hämeenlinnan Osuusmeijerissä. Tila tekee tiivistä … Lue lisää

Kannattavuuslaskelmien kautta luomuun
| |

Mika ja Laura Hämäläisen viljelemällä Tupalan tilalla Hämeenkosken Huljalan kylässä tehtiin muutama vuosi sitten tiukkoja talouslaskelmia. Ne näyttivät vihreää valoa luomutuotannolle, joten omat ja vuokrapellot siirrettiin luomuun vuosina 2010 ja 2011. Nyt yhteensä noin 120 hehtaarin alalla tuotetaan luomuhärkäpapua ja … Lue lisää

Teekkarista tuli luomutilan isäntä
| |

Loimaalaisesta Teppo Heikkilästä piti alun perin tulla diplomi-insinööri, mutta toisin kävi. Nuorimies opiskeli 1990-luvulla automaatiotekniikkaa silloisessa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa, ja siinä sivussa myös kieliä, ympäristötekniikkaa ja tuotantotaloutta. Opinnoissa puhuttiin paljon kestävästä kehityksestä, ja se alkoikin kiinnostaa teekkaria kaikkein eniten – … Lue lisää

Luomuviljelijöitä toisessa polvessa
| |

Kymenlaaksossa Korialla 137 hehtaarin kasvinviljelytilaa hoitavat Liisa ja Tommi Mattila ovat toisen polven luomuviljelijöitä. Kun Liisan vanhempien pitämällä tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2009, pellot olivat olleet luomutuotannossa jo 14 vuotta. – Vanhemmat olivat viisaita, kun siirsivät tilan luomuun vuonna 1995. … Lue lisää