Vain luomua – katsaus saksalaisiin luomusupermarketteihin

posted in: Arjen huumaa | 0

Saksasta löytyvät luomusupermarketit ovat luomukuluttajan toiveiden täyttymys.  Suurimmat luomumarketketjut ovat Denn’s, Basic ja Ebl-naturkost. Näiden lisäksi on monia pienempiä liikkeitä.

Suurten luomumarketketjujen yhteydessä ei voida puhua ekokaupoista, sillä valikoima kattaa kaiken mitä tavallisesta ruokakaupasta löytyy, mutta ainoastaan luomuna. Saksan luomumarkkinan arvo oli v. 2012 noin seitsemän miljardia euroa, mikä vastasi noin 3,9 % osuutta elintarvikemarkkinoista. Suomen luomumarkkinan arvo samana vuonna oli 202 miljoonaa, ja markkinaosuus vain 1,6 %. Millainen luomutarjonta löytyy siis luomun luvatusta maasta Saksasta?

Kymmenittäin myymälöitä, tuhansittain tuotteita

Denn’s ylläpitää 130 luomusupermarkettia Saksassa. Yritys aloitti luomutukkuna jo vuonna 1974. Toinen suuri toimija on Basic, jolla on 26 liikettä Saksassa ja kaksi Itävallassa sekä oma teurastamo.  Basicin hyllyiltä löytyy laajin valikoima, noin 11 000 erilaista luomutuotetta. Basicilla on noin myös 300 omaa Private label -tuotetta suklaasta viiniin. Suurin osa tuotteista tulee Saksasta, mutta myös muutamien suomalaisten yritysten tuotteita löytyy hyllyiltä. Lihat myydään lihatiskissä pakkaamattomana siten, että kuluttaja tietää, miltä tilalta liha tulee.

Jos suomalainen kuluttaja harmittelee luomutarjonnan rajallisuutta ja valinnanmahdollisuuksien kapeutta, ei samaa ongelmaa kohtaa näissä marketeissa.Basicin hyllyistä löytyi esim. erilaisia luomukahveja noin 50! Isoimpien suomalaiskauppojen valikoimissa on nykyään noin 1500–2000 luomutuotetta, mutta pienemmissä huomattavasti vähemmän.

Ebl´n supermarketeista löytyy noin 6 000 artikkelia. Ebl on toiminut jo 20 vuoden ajan Nürnbergin alueella ja erikoistunut paikalliseen lähiluomuruokaan. Sillä on 24 supermarketia, oma tukku sekä sen yhteydessä toimiva teurastamo ja kolme omaa leipomoa. Ebl pyrkii omalla teurastamollaan minimoimaan mm. teuraskuljetuksien keston.

Ebl´n myymistä tuotteista jopa 70–80 % on saksalaisia. Sen valikoimista löytyy mm. 600 luomumaitotuotetta, 150 luomuviiniä, yhteensä noin 600 erilaista ​​palvelutiskituotetta, kuten liha- ja lihatuotteita, juustoja, leivonnaisia jne. Ebl tuo selkeästi esille, mitkä luomutuotteet ovat lähialueelta, mitkä Saksasta ja mitkä muualta.

Kuinka palvella tiedostavaa luomukuluttajaa?

Tyypillistä kaikille luomumarketeille on myös kahvila tai lounaan tarjoaminen. Taloustavarat, joita EU:n luomulainsäädäntö ei koske, ovat ympäristömerkittyjä. Hygieniatuotteista löytyy ainoastaan sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Miksi kuluttaja ei ostaisi luomutuotteitaan tavallisesta supermarketista? Ensinnäkin valikoiman laajuus on valtava. Jos kuluttajalla on mahdollisuus ja halu ostaa kaiken luomuna, miksi edes käyttää aikaa menemällä tavalliseen hypermarketiin etsimään luomutuotteita?

Esimerkiksi Ebl´n ja Basicin omissa asiakaslehdissä puhutellaan akateemisia kuluttajia, joihin perinteinen mainonta ei tehoa. Lehtien artikkelit käsittelevät syvällisesti haastavia mutta ajankohtaisia asioita kuten  luomumaataloutta ja maatalouspolitiikkaa, lasten ravitsemusta, geenimuuntelua sekä ympäristöä.

Lisäksi kauppojen hankinnassa keskitytään läpinäkyvyyteen ja luotettavuuteen pelkän sertifikaatin sijaan. Basicin verkkosivuilta löytyy mm. runsaasti tuote- ja tuoteryhmäkohtaisia tietoja siitä, miten luomuna tuotettu tuote eroaa tavanomaisesta. Ennen kaikkea asiointi kaupoissa on helppoa ja säästää luomukuluttajan aikaa.

Vaatimukset kasvavat

EU:n yhteisen luomusertifikaatin vaatimukset eivät enää riitä vaativimmille kuluttajille. Esimerkiksi Denn’s pyrkii ottamaan valikoimiinsa lähinnä tuotteita, jotka täyttävät EU:n luomulainsäädännön lisäksi jonkin yksityisen sertifikaatin vaatimukset. Saksalaiset luomusupermarketit myyvätkin runsaasti biodynaamisia Demeter-sertifioituja elintarvikkeita.

Euroopan luomulainsäädäntöä ja sen vaatimuksia ollaan kiristämässä, jotta luomutuotteiden markkinat voisivat todella olla yhtenäiset koko Euroopan alueella ja yksityisten sertifikaattien painoarvo vähenisi.

Teksti ja kuvat: Leena Saari/Pro Luomu