Tilamyyntiä Herttoniemessä

posted in: Arjen huumaa, Yleinen | 0

Stadin Puutarhuri järjestää Herttoniemen Kartanon alueella kesätorstaisin tilamyyntiä, jossa on tarjolla luomuvihanneksia sesongin mukaan. Stadin Puutarhuri on Helsingin ainoa luomuvihannesviljelijä.

Herttoniemen Kartanon alue näyttää idylliseltä auringon paistaessa. Stadin Puutarhurin tilamyynti on auki ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Tarjolla on tällä kertaa uusia perunoita, lehtikaalia, varhaissipulia ja salaattia. Valikoima vaihtelee sitä mukaa, kun satoa korjataan. Yli 90 % sadosta menee suoraan yhteistyöravintoloille, mutta myytävää jää myös kaupunkilaisille. Tilamyyntipäivinä paikalle saapuukin aina noin 50 asiakasta.

Luomusta haastetta

Valmistuttuaan aikuisiällä puutarha-alan koulusta, viljelystä vastaava Jan Liesaho etsi sopivaa paikkaa, jossa voisi viljellä. Hän kuuli Herttoniemen Kartanosta, jonka omistaa nykyisin Svenska Odlingens Vänner i Helsinge ry. Kartanon alueella oli viljelyyn sopivaa peltoa, joka oli siihen aikaan nurmella. Jan päätti kysyä, mitä mieltä yhdistys olisi, jos alueella viljeltäisiinkin ruokaa. Hän sai vuokrata maat, ja niin toiminta alkoi vuonna 2012.

Puutarhuri Jan Liesaho ja tilalla elelevä kana
Puutarhuri Jan Liesaho

Jan ajatteli, että haasteita pitää löytyä ja päätti tuottaa heti alusta alkaen vain luomua.

–Luomu tuntuu hyvältä. Rima on hyvä olla korkealla, Jan toteaa.

Ensimmäiset kolme vuotta pellot olivat siirtymävaiheessa ja tänä vuonna tila on saanut luomusertifikaatin. Viljeltävää alaa on yhteensä 1,5 hehtaaria ja pari kasvihuonettakin löytyy. Viljelyssä on avomaanvihanneksia, perunoita, yrttejä, marjoja ja syötäviä kukkia.

Tutustumista tilan arkeen

Viljelyn lisäksi Stadin Puutarha järjestää myös muuta toimintaa. Tänä kesänä tila osallistui muun muassa Puutarhaliiton Avoimet ovet –teemapäivään ja myös Helsinki-päivänä ihmiset pääsivät tutustumaan puutarhaan. Helsinki-päivänä vierailijoita kävi peräti noin 1000. Silloin presidentti Tarja Halonen oli paikalla nostamassa Stadin kesän ensimmäiset perunat maasta. Lisäksi paikalla järjestetään koululaisille ja päiväkotilapsille kursseja. Kaupunkilaislapset ovatkin innoissaan, kun pääsevät näkemään miten ruokaa viljellään.

Luomuviljely innostaa harjoittelijoita

Tila työllistää Liesahon ja lisäksi tarjoaa töitä 5-7 harjoittelijalle päivittäin.

– Kaupungeista on vaikea löytää tämän alan harjoittelupaikkoja ja ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän luomutuotanto, joten väkeä ei ole ollut vaikea löytää. Harjoittelijoita tulee jopa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, Jan hämmästelee.

Myös Martti Tolvasen puutarhaopintoihin kuuluu harjoittelu. Hän on töissä toukokuun puolesta välistä elokuun puoliväliin Stadin Puutarhurilla, jonka jälkeen opinnot päättyvät. Hän näki ilmoituksen harjoittelupaikasta koulun ilmoitustaululla ja päätti ottaa yhteyttä.

– Asun tässä lähellä, joten paikka sopi minulle erinomaisesti, sillä illaksi ehdin kotiin perheen luokse. Päivät ovat toisinaan rankkoja, mutta työporukka meillä on hyvä, Martti kertoo.

Martti käyttää kotona paljon luomutuotteita. Hän on aiemmalta koulutukseltaan kokki ja myös siinä ammatissa luomuvihannekset ja muut luomutuotteet tulivat tutuiksi.

Lähellä tuotettu kiinnostaa

Asiakkaaksi tullut Anne Oroza on ensimmäistä kertaa käymässä. Hän muutti vasta äskettäin alueelle, mutta kuuli heti Stadin Puutarhurista.

– Suosin mielelläni luomu- ja lähiruokaa, täällä yhdistyvät ne molemmat. On hyvä, jos saa tuotteensa ilman välikäsiä ja pitkiä matkoja, Anne toteaa.

Annen mielestä on iso lisä, kun on tällainen paikka lähellä, minne voi tulla ostamaan luomutuotteita.

– Suosittelin paikkaa jo entisille naapureillenikin, vaikka en ollut vielä käynyt täällä, Anne lisää.

Luomu on tulevaisuutta

Isoja muutoksia tulevaisuuden suhteen ei ole, tila on menestynyt hyvin tällä konseptilla. Tavoitteena on tuottaa enemmän, laadukkaampaa ja vähemmällä työllä.

– Luomuruoka on jatkuvassa kasvussa ja se näkyy myös täällä. Nyt on meneillään ruokabuumi, Jan toteaa.

Stadin Puutarhurin tilamyynti on auki 2.7. alkaen joka torstai klo 14-18.

Teksti ja kuvat: Heidi Haavisto