banneriLauantaina 27.8.2016 joka niemessä, notkossa ja saarelmassa ympäri Suomea vietetään Luonnon päivää. Neljättä kertaa järjestettävässä tapahtumassa on tänäkin vuonna mukana luomutiloja, jotka avaavat ovensa yleisölle klo 12-15.

Luomutiloilla kerrotaan tilan tuotannosta, luomun merkityksestä maatalousluonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä sekä luomusta yleensä. Kullakin tilalla on tarjolla ohjelmaa tilan omien mahdollisuuksien mukaan. Monet Luonnon päivän luomutilat ovat kotieläintiloja, joten luvassa on niin ikään eläimellisiä elämyksiä. Tiloilla on myös pop up -kahviloita ja luomutuotteiden myyntiä.

Luonnon päivän luomutilatapahtumaa koordinoivat maa- ja metsätalousministeriö, Pro Luomu, Luomuliitto, MTK ja SLC.

Tervetuloa luomutilalle Luonnon päivänä 27.8.2016 klo 12-15!

Uusimaa

Ahlbergs trädgård / Puutarhatoimisto Ahlberg Oy
Immersbyvägen 101, 01120 Västerskog (Sipoo)
Ahlbergin FB

Yhteyshenkilö: Kaijus Ahlberg, puh 0400 812 087

Majvik gård (biodynaaminen)
Majvikintie 68, 01100 Östersundom (Sipoo)
Majvikin FB

Yhteyshenkilö: Atte Hermansson, puh 045 638 2245

Malmgårdin kartano
Malmgård 47, 07720 Loviisa
Malmgårdin FB
Twitter: @MalmgardKartano
Instagram: @malmgard_estate

Malmgårdin kartano on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn sekä luomutuotteiden jalostamiseen. Kartanopuodissa jauhetaan ja myydään mm. viljatuotteita kuten jauhoja, puurohiutaleita ja valmiita leipätuotteita. Puodissa on kesäisin kahvila.

Yhteyshenkilö: Henrik Creutz, puh 040 514 7475

PieniKylä Oy
Takkulantie 16, 02980 Espoo
PieniKylän FB, Instagram ja YouTube: PieniKylä

PieniKylä Oy viljelee luonnonmukaisesti mutta nykymodernisti. Maat ovat olleet luomulla jo vuosikymmeniä. PieniKylä Oy aloitti tilalla toimintansa keväällä 2015. PienestäKylästä rakennetaan yhteiskunnallista yritystä, joka on mukana eläkeikäisten arjessa sekä kertoo maanviljelyn ja luomun tärkeästä tehtävästä lapsille ja nuorille. Tänä vuonna alustavalla viljelytuotelistalla ovat esimerkiksi lehtikaali, parsakaali, kurkut, kurpitsa, palsternakka, pinaatti, punajuuri, salaatteja ja yrttejä.

Luonnon päivänä klo 12–15 tilalla on nähtävänä eläimiä kuten ankkoja, hevosia ja lampaita (sekä ehkä yksi ujo kissa). Tilalla järjestetään kolme opastettua pelto- sekä metsäkävelyä. Grilli-alueella voi nauttia omista eväistä ja pop up -kahvilasta tai tilapuodista voi ostaa herkkuja. Bluesbändi esiintyy, jos sää sen sallii, ja lapsille on luvassa satuhetki.

Lähimmältä bussipysäkiltä on opasteet tilalle (Bussi nro 345 Elielinaukiolta). Kävelymatka on n. 1,7 km, josta suurin osa hiekkatietä ja kaunista maalaismaisemaa.

Yhteyshenkilö: Mari Salmela, puh 040 709 2408

Varsinais-Suomi

Myssyfarmi
Piimätie 620, 21800 Kyrö (Pöytyä)
Myssyfarmin FB
Instagram: @myssyfarmi

Myssyfarmi toivottaa vierailijat tervetulleiksi tutustumaan farmin arkeen! Luvassa on jo käsitteeksi muodostunut Myssy-ystävämyynti, lampaiden rapsuttelua, herneletuilla herkuttelua, luomuviljelyyn ja öljynpuristamoon tutustumista sekä huippusuosittu, järjestyksessään kuudes Moderni Maamiestaitokilpailu. Mahdollisesti tapahtuman päätteeksi starttaa myös opastettu sup-melontaretki Kaulajoelle.

Yhteyshenkilö: Anna Rauhansuu, puh.  044 570 4022

Kosken kartano
25560 Koski AS (Salo)

Kosken kartano kasvattaa Hereford-karjaa. Tila ottaa kaikessa toiminnassaan huomioon vastuullisuuden kehittämisen, ja vuonna 2014 se valittiin Suomen ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi. Kosken kartanosa tehdään monipuolista työtä niin eläinten, maan, metsän kuin vesistöjen hyvinvoinnin puolesta.

Yhteyshenkilö: Helena von Limburg Stirum, puh. 050 359 3830

Etelä-Savo

Hyvätuuli Highland
Jäppiläntie 1383, 77570 Jäppilä (Pieksämäki)
Hyvätuulen FB

Hyvätuuli Highland on kolmen maatilan yhteistyöryhmä, joka tuottaa ylämaankarjan luomulihaa sekä maisemapalveluita. Toiminnan keskiössä ovat suoramyynti, luomutuotanto ja erilaiset maiseman- ja luonnon monimuotoisuuden hoitokohteet. Suomen luonnon päivänä voi tutustua tilojen eläimiin, maistella ja ostaa luomutuotteita tilamyymälästä sekä tutustua laiduntaen hoidetun perinnebiotoopin lajistoon.

Yhteyshenkilö: Esko Rissanen, puh. 0400 658 953

Kalliolan luomu
Lietlahdentie 213, 51600 Haukivuori
Kalliolan FB

Luomuvihannesviljelyä Haukivuorella. Tuotteet: kerä-, kyssä- ja lehtikaali, kesäkurpitsa ja avomaankurkku. Luonnon päivänä on avoimet ovet pakkaamolla ja suoramyyntiä sekä luomuviljelyn esittelyä kaalipellon laidalla.

Yhteyshenkilö: Antti Vauhkonen, puh. 050 363 7949 tai Elina Vauhkonen, puh. 040 824 3851

LuoMuhonen
Niittylahdentie 41, 58150 Makkola (Savonlinna)

Yhteyshenkilö: Perttu Muhonen puh. 050 404 9855 tai Tiina Muhonen, puh. 050 553 5995

Keski-Suomi
Lepomäentie 199, 41930 Kuohu (Jyväskylä)
Yhteyshenkilö: Hannele Mäntyjärvi, puh.  044 592 4466
Päijät-Häme

Huljalan Tupala
Vanhatie 239, 16800 Hämeenkoski
Huljalan Tupalan FB

Huljalan Tupalassa Hämeenkoskella tapaat kyytön ja lapinlehmän. Tilalla viljellään härkäpapua, syysrypsiä ja öljyhamppua. Luonnon päivänä yleisöä kierrätetään kyyttöjen seassa Salpausselän harjun kupeessa perinnebiotooppilaitumella. Pihalla on pienimuotoinen näyttely alueen viljelykasveista ja niistä saatavista tuotteista. Myynnissä on pakastettua kyytönlihaa sekä härkäpapua, mahdollisesti muitakin tilan kasviksia. Kolottava kahvi- tai teehammas parantuu puffetissa palan painikkeen kera.

Yhteyshenkilö: Laura Hämäläinen, puh. 0400 978 665

Pirkanmaa

Kurjen tila
Rautialantie 419, 37470 Vesilahti
Kurjen tilan FB

Kurjen tilalla on biodynaaminen maatila ja ekologisesti rakennettu yhteisökylä. Viljelemme avomaavihanneksia ja lisäksi meillä on kahdeksan emolehmän kyyttökarja, 20 uuhen suomenlammaskatras ja parikymmentä kanaa. Myymme kaikkia tuotteitamme suoramyyntinä.

Luonnon päivänä Kurjen tilalla vietetään Sadonkorjuumarkkinoita ja Lasten Tapahtuma. Lapsille on tarjolla lukuisia ekohenkisiä puuhapisteitä, nukketeatteria ja satutupa. Markkinapöydiltä löytää Kurjen tilan biodynaamisia tuotteita kuten juureksia ja vihanneksia, villoja ja taljoja sekä lähiseudun käsityöläisten tuotteita. Herkullista luomuruokaa saa Kurjen omasta pop-up kahvilasta ja ravintolasta ja Tuomaskalliokodin vohvelikärrystä. Ohjatuilla tilakierroksilla klo 13.00 ja 14.00 pääsee kuulemaan tarkemmin biodynaamisen tilan elämästä. Ekokylää esitellään omalla infopisteellään.

Tapahtumassa järjestetään arvonta, jossa on jaossa hienoja luomuisia palkintoja!

Yhteyshenkilö: Ira Hellstén, puh. 041 528 9672

Mannilan Tila
Mannilantie 28, 34730 Vaskuu (Virrat)

Mannilan Tila on monipuolinen luonnonmukaisesti viljelevä tila, jossa halutaan yhdistää sekä vanhaa perinteistä että nykyaikaista maataloutta. Pääperiaatteena on ollut jo vuodesta 1992 luomuviljely, jonka avulla tuotetaan laadukkaita tuotteita asiakkaiden ruokapöytään. Tilalla viljellään mansikan ja vadelman ohella nurmea, viljoja, juureksia, sipulia sekä kuivakukkia.

Luonnon päivänä Mannilan tilalla on avoimet ovet klo 11-14. Tuolloin on myynnissä tilan tuotteita sekä puutarhaan ja kodin sisustukseen sopivia, käsintehtyjä paju- ja risutöitä. Tilalla on myös mahdollista kahvitella sekä ostaa muiden lähiluomutuottajien tuotteita.

Yhteyshenkilö: Niina Mannila, puh. 040 708 7969

Pohjois-Karjala

Timosen Luomutila
Tetrivaarantie 30, 75700 Valtimo
Timosen Luomutilan FB
Timosen Luomutila YouTubessa

Timosen Luomutilalla tuottaa luomunaudanlihaa: tilan pellot ovat olleet luomussa vuodesta 1991 lähetien ja eläimet 15 vuotta. Tilalla on tuotannon vaiheesta riippuen 100-150 eläintä: emolehmiä, vasikoita, sonneja ja hiehoja sekä lypsylehmiksi kasvatettavia hiehoja. Yksi luomun perusperiaatteista eli luonnon monimuotoisuus toteutuu myös tilan pihatoissa, sillä naudat ovat useaa eri rotua: tällä hetkellä nautoja on yhdeksää eri rotua. Lisäksi tilalla on hevosia.

Luonnon päivänä yleisö pääsee ihailemaan erirotuisia nautoja, minkä lisäksi tarjolla on poni- ja traktoriajelua. Tilan kummikansanedustaja Krista Mikkonen on luvannut tulla päivään mukaan.

Yhteyshenkilö: Katja Timonen, puh. 050 576 0116

Österbotten/Pohjanmaa

Mara mjölkgård
Kvarnbacksvägen 45, 65480 Vikby (Korsholm)
Mara mjölkgård FB-evenemang

Maras gård har ca 45 kor som skötas ekologiskt, och lika många kalvar och kvigor. Det finns också lite hushållshönor och två bordercollies som hämtar djuren från bete. På åkrarna odlas detta år bl annat ensilage, korn, havre och ärter.

På naturens dag berättar vi för besökare om gårdens djur: hur livet från kalv till mjölkko framskrider barnanpassat. Man får också klappa kalvar. För intreserade besökare berättar vi om djurhållningen etik, historisk belysning om hur jordbruket förvandlats eller egentligen hela samhället. Hur förvandlingen av jordbruksstrukturen påverkat artsammansättning och hur samhällsutvecklingen drivit denna utveckling.

Kontaktperson: Bjarne Mara, tel. 050 557 5179

 

Tämän aineiston tuottamista on rahoittanut Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Lippu_ja_lause_pienimaaseutu2020_oranssi

Kasvisten kirjoa Majvikin tilalla
| |

Biodynaamisesti viljelty Majvikin tila (Majvik gård) Sipoon Östersundomissa viljelee monia erilaisia kasviksia sekä viljaa. Lisäksi tilalla kasvatetaan emolehmiä.  Luonnon päivänä 27.8. tilaa esitellään klo 12 alkavalla tilakierroksella. 30 vuotta luomussa Majvik on ollut... Lue lisää

Maatiaisia ja suven satoa Kurjen tilalla
| |

Kurjen tila sijaitsee Pirkanmaan Vesilahdella Sakoisten kylässä. Biodynaamisesti viljeltävien peltojen lisäksi tilalla on kyyttöjä, suomenlampaita ja maatiaiskanoja. Historiasta kohti huomista Tilan historia ulottuu aina Matti Kurjen päiviin 1200-luvulle saakka. Klaus Kurjen tie kulkee... Lue lisää

Muinaisviljaa komeissa Malmgårdin kartanon puitteissa
| |

Malmgårdin kartanon historia ulottuu 1600-luvulle asti. Näihin historiallisiin maisemiin pääsee tutustumaan elokuussa, sillä Malmgård osallistuu Luonnon päivään 27.8.2016. Malmgårdin kartanon alueella viljellään luomua, jalostetaan luomutuotteita, harjoitetaan matkailuelinkeinoa ja metsätaloutta. Lisäksi tilalla on oma... Lue lisää

Suloisia vasikoita Timosen luomutilalla
| |

Timosen luomutilalla Valtimolla on avoimet ovet Luonnon päivänä 27.8. Tuolloin pääsee ihastelemaan esimerkiksi nautoja, joita on tilalla yhdeksää eri rotua! Eläinten hyvinvointi näkyy ja maistuu Timosen luomutilalla kasvatetaan luomunaudanlihaa. Nautojen ruokintaan käytetään omien... Lue lisää

Pavuista parsakaaleihin PieniKylän tilalla
| |

Espoossa sijaitseva PieniKylä on ensimmäistä kertaa mukana Luonnon päivässä 27.8. Tila yhdistää toiminnassaan ikiaikaisia tapoja ja moderneja malleja. Myös yhteiskunnallinen toiminta on tärkeää tilan väelle. Uutta toimintaa perinteisillä luomumailla PieniKylä aloitti toimintansa Takkulassa... Lue lisää

Luomumansikkaa Mannilan tilalta jo vuodesta 1992
| |

Virroilla sijaitseva Mannilan luomutila siirtyi rohkeasti luomuviljelyyn jo 24 vuotta sitten. Tuolloin vielä kukaan muu ei viljellyt paikkakunnalla luomua. Tilan ovet ovat avoinna Luonnon päivänä 27.8. Mansikka suosikki alusta asti Mannilan luomutilalla viljellään... Lue lisää

Mustikkasuiden Lepomäki
| |

Lepomäen pensasmustikkatila Kuohussa on avoinna yleisölle Luonnon päivänä 27.8.2016. Tilalla pääsee poimimaan mustikoita itse. Varaa siis ämpäri mukaan ja lähde tutustumaan luomutilan toimintaan! Puhdasta ja maukasta luomua Lepomäen tila on kasvattanut pensasmustikkaa jo... Lue lisää

Kyyttökarja laiduntaa Huljalan Tupalassa
| |

Tupalan tilalla Hämeenkosken Huljalassa kasvatetaan kyyttökarjaa metsälaitumella. Lisäksi tilalla viljellään rypsiä, härkäpapuja, öljyhamppua, säilörehua ja tattaria. Tupalan tila toivottaa vierailijat tervetulleiksi Luonnon päivänä 27.8.2016. Luomuhärkäpapua ja kyyttökarjaa Tupalan tilan myydyin tuote painossa mitattuna... Lue lisää