banneriLauantaina 27.8.2016 joka niemessä, notkossa ja saarelmassa ympäri Suomea vietetään Luonnon päivää. Neljättä kertaa järjestettävässä tapahtumassa on tänäkin vuonna mukana luomutiloja, jotka avaavat ovensa yleisölle klo 12-15.

Luomutiloilla kerrotaan tilan tuotannosta, luomun merkityksestä maatalousluonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä sekä luomusta yleensä. Kullakin tilalla on tarjolla ohjelmaa tilan omien mahdollisuuksien mukaan. Monet Luonnon päivän luomutilat ovat kotieläintiloja, joten luvassa on niin ikään eläimellisiä elämyksiä. Tiloilla on myös pop up -kahviloita ja luomutuotteiden myyntiä.

Luonnon päivän luomutilatapahtumaa koordinoivat maa- ja metsätalousministeriö, Pro Luomu, Luomuliitto, MTK ja SLC.

Tervetuloa luomutilalle Luonnon pävänä 27.8.2016 klo 12-15!

Uusimaa

Ahlbergs trädgård / Puutarhatoimisto Ahlberg Oy
Immersbyvägen 101, 01120 Västerskog (Sipoo)
Ahlbergin FB

Yhteyshenkilö: Kaijus Ahlberg, puh 0400 812 087

Majvik gård (biodynaaminen)
Majvikintie 68, 01100 Östersundom (Sipoo)
Majvikin FB

Yhteyshenkilö: Atte Hermansson, puh 045 638 2245

Malmgårdin kartano
Malmgård 47, 07720 Loviisa

Malmgårdin kartano on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn sekä luomutuotteiden jalostamiseen. Kartanopuodissa jauhetaan ja myydään mm. viljatuotteita kuten jauhoja, puurohiutaleita ja valmiita leipätuotteita. Puodissa on kesäisin kahvila.

Yhteyshenkilö: Henrik Creutz, puh 040 514 7475

PieniKylä Oy
Takkulantie 16, 02980 Espoo
PieniKylän FB, Instagram ja YouTube: PieniKylä

PieniKylä Oy viljelee luonnonmukaisesti mutta nykymodernisti. Maat ovat olleet luomulla jo vuosikymmeniä. PieniKylä Oy aloitti tilalla toimintansa keväällä 2015. PienestäKylästä rakennetaan yhteiskunnallista yritystä, joka on mukana eläkeikäisten arjessa sekä kertoo maanviljelyn ja luomun tärkeästä tehtävästä lapsille ja nuorille. Tänä vuonna alustavalla viljelytuotelistalla ovat esimerkiksi lehtikaali, parsakaali, kurkut, kurpitsa, palsternakka, pinaatti, punajuuri, salaatteja ja yrttejä.

Luonnon päivänä klo 12–15 tilalla on nähtävänä eläimiä kuten ankkoja, hevosia ja lampaita (sekä ehkä yksi ujo kissa). Tilalla järjestetään kolme opastettua pelto- sekä metsäkävelyä. Grilli-alueella voi nauttia omista eväistä ja pop up -kahvilasta tai tilapuodista voi ostaa herkkuja. Bluesbändi esiintyy, jos sää sen sallii, ja lapsille on luvassa satuhetki.

Lähimmältä bussipysäkiltä on opasteet tilalle (Bussi nro 345 Elielinaukiolta). Kävelymatka on n. 1,7 km, josta suurin osa hiekkatietä ja kaunista maalaismaisemaa.

Yhteyshenkilö: Mari Salmela, puh 040 709 2408

Varsinais-Suomi

Myssyfarmi
Piimätie 620, 21800 Kyrö (Pöytyä)
Myssyfarmin FB
Instagram: @myssyfarmi

Myssyfarmi toivottaa vierailijat tervetulleiksi tutustumaan farmin arkeen! Luvassa on jo käsitteeksi muodostunut Myssy-ystävämyynti, lampaiden rapsuttelua, herneletuilla herkuttelua, luomuviljelyyn ja öljynpuristamoon tutustumista sekä huippusuosittu, järjestyksessään kuudes Moderni Maamiestaitokilpailu. Mahdollisesti tapahtuman päätteeksi starttaa myös opastettu sup-melontaretki Kaulajoelle.

Yhteyshenkilö: Anna Rauhansuu, puh.  044 570 4022

Kosken kartano
25560 Koski AS (Salo)

Kosken kartano kasvattaa Hereford-karjaa. Tila ottaa kaikessa toiminnassaan huomioon vastuullisuuden kehittämisen, ja vuonna 2014 se valittiin Suomen ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi. Kosken kartanosa tehdään monipuolista työtä niin eläinten, maan, metsän kuin vesistöjen hyvinvoinnin puolesta.

Yhteyshenkilö: Helena von Limburg Stirum, puh. 050 359 3830

Etelä-Savo

Hyvätuuli Highland
Jäppiläntie 1383, 77570 Jäppilä (Pieksämäki)
Hyvätuulen FB

Hyvätuuli Highland on kolmen maatilan yhteistyöryhmä, joka tuottaa ylämaankarjan luomulihaa sekä maisemapalveluita. Toiminnan keskiössä ovat suoramyynti, luomutuotanto ja erilaiset maiseman- ja luonnon monimuotoisuuden hoitokohteet. Suomen luonnon päivänä voi tutustua tilojen eläimiin, maistella ja ostaa luomutuotteita tilamyymälästä sekä tutustua laiduntaen hoidetun perinnebiotoopin lajistoon.

Yhteyshenkilö: Esko Rissanen, puh. 0400 658 953

Päijät-Häme

Huljalan Tupala
Vanhatie 239, 16800 Hämeenkoski
Huljalan Tupalan FB

Huljalan Tupalassa Hämeenkoskella tapaat kyytön ja lapinlehmän. Tilalla viljellään härkäpapua, syysrypsiä ja öljyhamppua. Luonnon päivänä yleisöä kierrätetään kyyttöjen seassa Salpausselän harjun kupeessa perinnebiotooppilaitumella. Pihalla on pienimuotoinen näyttely alueen viljelykasveista ja niistä saatavista tuotteista. Myynnissä on pakastettua kyytönlihaa sekä härkäpapua, mahdollisesti muitakin tilan kasviksia. Kolottava kahvi- tai teehammas parantuu puffetissa palan painikkeen kera.

Yhteyshenkilö: Laura Hämäläinen, puh. 0400 978 665

Pirkanmaa

Kurjen tila
Rautialantie 419, 37470 Vesilahti
Kurjen tilan FB

Kurjen tilalla on biodynaaminen maatila ja ekologisesti rakennettu yhteisökylä. Viljelemme avomaavihanneksia ja lisäksi meillä on kahdeksan emolehmän kyyttökarja, 20 uuhen suomenlammaskatras ja parikymmentä kanaa. Myymme kaikkia tuotteitamme suoramyyntinä.

Luonnon päivänä Kurjen tilalla vietetään myös Sadonkorjuumarkkinoita ja Lasten karnevaalia. Lapsille on tarjolla elämyksellinen seikkailurata, jossa kuljetaan sadun kuljettamana maatilan ympäristössä. Markkinoilla on tarjolla Kurjen tilan tuotteita  kuten vihanneksia, villoja ja taljoja, minkä lisäksi tilalla on pop-up kahvila ja ravintola, joissa kaikki tarjottava on luomua. Tilan eläimiin pääsee tutustumaan ohjatuilla tilakierroksilla klo 13.00 ja 14.00.

Yhteyshenkilö: Ira Hellstén, puh. 041 528 9672

Mannilan Tila
Mannilantie 28, 34730 Vaskuu (Virrat)

Mannilan Tila on monipuolinen luonnonmukaisesti viljelevä tila, jossa halutaan yhdistää sekä vanhaa perinteistä että nykyaikaista maataloutta. Pääperiaatteena on ollut jo vuodesta 1992 luomuviljely, jonka avulla tuotetaan laadukkaita tuotteita asiakkaiden ruokapöytään. Tilalla viljellään mansikan ja vadelman ohella nurmea, viljoja, juureksia, sipulia sekä kuivakukkia.

Luonnon päivänä Mannilan tilalla on avoimet ovet klo 11-14. Tuolloin on myynnissä tilan tuotteita sekä puutarhaan ja kodin sisustukseen sopivia, käsintehtyjä paju- ja risutöitä. Tilalla on myös mahdollista kahvitella sekä ostaa muiden lähiluomutuottajien tuotteita.

Yhteyshenkilö: Niina Mannila, puh. 040 708 7969

Pohjois-Karjala

Timosen Luomutila
Tetrivaarantie 30, 75700 Valtimo
Timosen Luomutilan FB
Timosen Luomutila YouTubessa

Timosen Luomutilalla tuottaa luomunaudanlihaa: tilan pellot ovat olleet luomussa vuodesta 1991 lähetien ja eläimet 15 vuotta. Tilalla on tuotannon vaiheesta riippuen 100-150 eläintä: emolehmiä, vasikoita, sonneja ja hiehoja sekä lypsylehmiksi kasvatettavia hiehoja. Yksi luomun perusperiaatteista eli luonnon monimuotoisuus toteutuu myös tilan pihatoissa, sillä naudat ovat useaa eri rotua: tällä hetkellä nautoja on yhdeksää eri rotua. Lisäksi tilalla on hevosia.

Luonnon päivänä yleisö pääsee ihailemaan erirotuisia nautoja, minkä lisäksi tarjolla on poni- ja traktoriajelua. Tilan kummikansanedustaja Krista Mikkonen on luvannut tulla päivään mukaan.

Yhteyshenkilö: Katja Timonen, puh. 050 576 0116

Österbotten/Pohjanmaa

Mara mjölkgård
Kvarnbacksvägen 45, 65480 Vikby (Korsholm)

Maras gård har ca 45 kor som skötas ekologiskt, och lika många kalvar och kvigor. Det finns också lite hushållshönor och två bordercollies som hämtar djuren från bete. På åkrarna odlas detta år bl annat ensilage, korn, havre och ärter.

På naturens dag berättar vi för besökare om gårdens djur: hur livet från kalv till mjölkko framskrider barnanpassat. Man får också klappa kalvar. För intreserade besökare berättar vi om djurhållningen etik, historisk belysning om hur jordbruket förvandlats eller egentligen hela samhället. Hur förvandlingen av jordbruksstrukturen påverkat artsammansättning och hur samhällsutvecklingen drivit denna utveckling.

Kontaktperson: Bjarne Mara, tel. 050 557 5179

 

Tämän aineiston tuottamista on rahoittanut Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Lippu_ja_lause_pienimaaseutu2020_oranssi