REKO-ringit laajenevat vauhdilla

REKO-ringit laajenevat vauhdilla

posted in: Arjen huumaa, Yleinen | 0

Rekoilu on hurjassa nosteessa Suomessa. REKO-lähiruokarinkien toimintamallin kehittänyt Thomas Snellman arvioi, että rinkien kautta myydään tänä vuonna ruokaa noin kahdeksalla miljoonalla eurolla. Eri puolella maata toimii jo yli 90 REKOa, ja niihin kuuluu noin 100 000 suomalaista.

Snellman lanseerasi idean Facebookin kautta tapahtuvasta lähi- ja luomuruoan suoramyynnistä kolme vuotta sitten. Suomen ensimmäinen REKO pyörähti käyntiin hänen kotikaupungissaan Pietarsaaressa, ja sen jälkeen vapaaehtoiset ovat perustaneet rinkejä ympäri maata. Kasvu on ollut häkellyttävän nopeaa.

– Viime vuonna REKOjen liikevaihto oli noin miljoona euroa, ja jos kasvu jatkuu tällä tahdilla, niin ensi vuonna se voi nousta 30–40 miljoonaan euroon, Snellman arvioi marraskuun puolivälissä Seinäjoella, jossa Lähiruoan koordinaatiohanke järjesti REKO-ylläpitäjien tapaamisen.

Tilaisuudessa keskusteltiin REKO-toiminnan periaatteista ja tutustuttiin ruoan suoramyyntiä koskevaan elintarvikelainsäädäntöön. Snellman kiitti REKOn menestystarinasta rinkien vapaaehtoisia ylläpitäjiä.

– Olemme yhdessä tehneet pienen lähiruoan vallankumouksen, hän vertasi.

Luomu on osa rekoilua

Lähiruoan lisäksi luomu on alusta asti ollut luonteva osa rekoilua, jossa ruoan eettisyydellä on tärkeä rooli.

Luomutuotteiden osuus eri REKOissa vaihtelee kuitenkin suuresti: joissain ringeissä luomun osuus on hyvinkin merkittävä, toisissa on mukana ehkä vain yksi luomutuottaja. Erot heijastelevat enemmän tai vähemmän luomutuotannon alueellisia eroja.

Esimerkiksi Pietarsaaren REKO-ringissä luomun osuus myynnistä on tänä vuonna noin 45 prosenttia, ja ringin myynti kokonaisuudessaan noussee yli 200 000 euroon. Tarkkaa tilastoseurantaa tehnyt Thomas Snellman kertoi, että luomun osuus vaihtelee vuodenajan mukaan: esimerkiksi alkuvuodesta se oli jopa 70 prosenttia, mutta kesällä taas hyvin vähäinen, kunnes uuden sadon tuotteet tulivat myyntiin.

– Pietarsaaressa haluamme edistää luomua REKOn kautta, Snellman totesi.

Yksinkertainen malli toimii

REKO-rinkien toimintaperiaate on yksinkertainen: tuottaja ilmoittaa Facebookin REKO-ryhmässä, mitä hänellä on tarjolla ja mihin hintaan, ja rinkiläiset tekevät tilauksensa postauksen kommenttikentän kautta. Tuotteiden jakelu tapahtuu sovittuna aikana sovitussa paikassa, ja raha vaihtaa omistajaa suoraan tuottajan ja kuluttajan välillä.

Yksinkertaisuus lienee yksi syy rekoilun saavuttamaan suureen suosioon. REKOilla ei ole yhteisiä sääntöjä esimerkiksi siitä, millä perusteella rinkiin otetaan uusia tuottajia, vaan jokainen rinki tekee omat päätöksensä paikallisen tilanteen mukaan.

Seinäjoen tapaamisessa mietittiin yhdistyksen perustamista REKOjen katto-organisaatioksi, mutta se ei saanut kannatusta, koska yhdistysmalli toisi toimintaan vain jäykkyyttä.

Eettisyys ja avoimuus tärkeitä

Tiettyjä kriteerejä REKO-ringeille kuitenkin päätettiin Seinäjoella listata. Hankevalmistelija Eeva Ylinen Ahlmanin koulun Säätiöstä muistutti, että REKOn lähtökohtana on suoramyynti tuottajilta kuluttajille, ja siitä pidetään myös kiinni. REKO-ringeissä ei hyväksytä jälleenmyyntiä.

– Kannustamme suosimaan REKOissa mahdollisimman lähellä ja eettisesti tuotettua ruokaa, mielellään luomua; tämä korostuu etenkin lihassa ja kananmunissa. Toiminnan on oltava avointa ja läpinäkyvää eli tuottajien on kerrottava tuotannostaan asiakkaille. Paljon tämän enempää emme ole halunneet rinkejä ohjeistaa, hän tiivisti.

Ylinen toimii myös siviilissä useammankin REKO-renkaan taustatukena kotimaakunnassaan Pirkanmaalla.

Aitoa talkootyötä

Elintarvikelainsäädännön näkökulmasta ”perusrekoilussa” on kyse vain elintarvikkeiden kuljetuksesta, mikä tekee homman helpoksi. Tuottajat vastaavat siitä, että esimerkiksi tuoteselosteista löytyvät elintarvikelain vaatimat tiedot.

REKO-rinkien ylläpitäjille ei makseta korvausta: rekoilu on siis aitoa talkootyötä.

Jotta uusien REKO-rinkien käynnistäminen helpottuisi, Aitojamakuja.fi-sivustolle kootaan lyhyt ohjeistus elintarvikelainsäädännön vaatimuksista suoramyynnissä. Uusien ja jo toimivienkin rinkien ylläpitäjät voivat jakaa sitä REKO-tuottajilleen.

Teksti: Minna Nurro/Pro Luomu

Lue myös Aitojamakuja.fi-sivuston juttu REKO-tapaamisesta.

Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut tämän aineiston tuottamista.