BLT-leipä on kerrosleipien kiistaton klassikko! Leivän nimi tulee yksinkertaisista aineksista: Bacon-Lettuce-Tomato eli pekoni, salaatti ja tomaatti. Neljäs pakollinen ainesosa on majoneesi.

Jotkut lisäävät myös avokadosiivuja mutta toisten mielestä ne ovat alkuperäisen klassikon pilkkaamista. Tämä nopea ja täyttävä herkku onnistuu mainiosti luomuaineksista. Seuraksi sopii kylmä luomuolut.

Luomu-BLT

(2 annosta)

2 tl luomuöljyä (esim. oliiviöljy)
4 pitkää siivua vaaleaa luomuleipää
n. 75 g kypsää luomupekonia
vähän rapeaa luomusalaattia
n. 100 g luomutomaattia
2 rkl luomumajoneesia
luomumustapippuria

  1. Kuumenna suurella paistinpannulla oliiviöljy. Pane leipäsiivut pannulle ja ruskista keskilämmöllä molemmilta puolilta. Nosta lautaselle jäähtymään.
  2. Ruskista myös kypsä luomupekoni pannulla.
  3. Huuhtele salaatti ja tomaatit. Leikkaa tomaatit ohuiksi siivuiksi.
  4. Kokoa leivät: pane leipäsiivut leikkuulaudalle. Levitä majoneesi kaikille siivuille ja rouhi päälle mustapippuria. Asettele kahden siivun päälle pekonit, salaattia ja tomaattisiivut. Nosta toiset leipäsiivut päälle kansiksi majoneesipuoli alaspäin.
  5. Leikkaa leivät sahateräveitsellä kahtia. Kiinnitä tarvittaessa cocktailtikulla. Tarjoile kylmän luomuoluen kera.

Teksti ja kuvat: Hanne Ahonen / Pro Luomu