Juhannus kolkuttelee ovella ja joka tuutista puskee grillausvinkkiä. On makkaratestiä, gourmet-lihatestiä ja vaikka mitä. Itse suosin nykyään melko pitkälti ruokapöydässäni kalaa kaikissa mahdollisissa muodoissa. Tähän postaukseen ajattelin ottaa erilaisen lähestymisen ja tarjota vaihtoehdon perinteiselle juhannusruoalle.

Tuoreen kalan tarjonta on taas kesän koittaessa huipussaan. Kalakauppiailta kannattaakin kysellä mikä on juuri nyt parasta. Kannattaa myös tarkastaa, mitä kalaa kannattaa suosia ja mitä välttää WWF:n oppaasta.

Muutama vuosi sitten Suomessa nousi otsikoihin tieto ensimmäisestä ympäristömerkin saaneesta Itämeren kalasta. Itämeren itäisen populaation turska sai tuolloin MSC-merkinnän, joka käytännössä kertoo ekologisesti kestävästä kalastuksesta. Nykyään MSC-merkittyä kalaa saakin todella hyvin marketeista ja kalakauppiailta.

Tässä reseptissä pääroolissa on Itämeren turska. Hyvälaatuinen kala on parhaimmillaan paistettuna, voissa tietenkin. Mausteeksi turska ei kaipaa kuin suolaa, niin hyvää se vaan on. Jos et satu löytämään turskaa, voit aivan hyvin korvata sen jollain muulla vaalealla kalalla. Kalan kaveriksi lautaselle löytää tiensä kesän parhaat kasvikset. Täysin puolueettomasti voin todeta, että tästä ei kesäruoka parane!

Paistettua turskaa, haudutettuja kesäkasviksia ja aiolia

Turska:
2 turskafileetä tai seläkettä
luomuvoita
suolaa

Leikkaa fileet tai seläkkeet haluttuun annoskokoon. Mausta suolalla. Paista reilussa voissa kaunis väri. Parhaan paistopinnan saat, kun paistat kalan 95 % ajasta nahkapuolelta. Lopuksi käännät kalan pieneksi hetkeksi ja tarjoilet sen suoraan pannulta.

Kesäkasvikset:
4 luomuvarhaisperunaa
4 luomuparsaa
2 luomunaattiporkkanaa

Pese kasvikset huolellisesti. Kuori parsat ja puolita perunat. Keitä parsoja 1 minuutti, porkkanoita 4 minuuttia ja perunoita noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Beurre monte:
2 rkl vettä
150 g luomuvoita

Kuumenna vesi. Vispaa joukkoon kuutioitu luomuvoi. Lämmitä kesäkasvikset beurre montessa ja tarjoile välittömästi.

Aioli:
2 luomukeltuaista
1 tl sinappia
2 tl etikkaa
2,5 dl luomurypsiöljyä
3 luomuvalkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
1 luomusitruunan kuori

Sekoita keltuaiset, sinappi, etikka, suola ja raastettu sitruunankuori. Kaada öljy joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Raasta lopuksi joukkoon valkosipuli.