Appelsiini-vaahtokarkeilla, pähkinä-suklaapaloilla ja mansikoilla täytetty luomuherkkutötterö nostaa hymyn niin lasten kuin aikuistenkin huulille. Vaahtokarkkien tekeminen itse on yllättävän helppoa. Ja kun olet maistanut näitä kerran, et enää palaa takaisin kaupan karkkeihin. Sekä vaahtokarkit että suklaapalat vaativat hieman aikaa hyytyäkseen, joten ne voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä.

Luomuherkkutötteröt

(6 annosta)

Pähkinä-suklaapalat:
0,5 dl luomupähkinöitä (esim. saksanpähkinöitä)
100 g tummaa luomusuklaata
100 g luomuvoita
1 dl luomusokeria
ripaus suolaa
2 luomukananmunaa ja 1 keltuainen (säästä valkuainen vaahtokarkkeihin)
0,5 rkl luomuvehnäjauhoja

Appelsiini-vaahtokarkit:
5 liivatelehteä
1 pieni luomuappelsiini
1 tl luomuhunajaa
1,5 dl luomusokeria
1 luomukananmunan valkuainen
n. 1 dl tomusokeria (luomuna saatavissa erikoiskaupoista)
sokerilämpömittari

Lisäksi:
n. 300 g tuoreita luomumansikoita

  1. Valmista pähkinä-suklaapalat: Valmista pähkinä-suklaapalat: Hienonna pähkinät veitsellä. Sulata voi ja suklaa samassa kulhossa mikrossa. Sekoita seoksen joukkoon sokeri ja suola. Lisää kananmunat ja keltuainen, pähkinäpalat sekä viimeiseksi vehnäjauhot. Vatkaa taikina tasaiseksi. Kaada taikina pieneen voideltuun vuokaan.
  2. Paista 200°C asteessa n. 15–20 minuuttia. Piirakan keskusta saa jäädä hieman raa´aksi. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin hyytymään.
  3. Valmista vaahtokarkit: Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Huuhtele ja kuivaa appelsiini. Raasta kuoren oranssi osa raastinraudalla ja purista appelsiinista 0,5 dl mehua lasiin.
  4. Tämä vaihe vaatii hieman tarkkaavaisuutta. Kuumenna mehua, hunajaa ja sokeria kattilassa. Tarkkaile seoksen lämpötilaa lämpömittarilla. Samaan aikaan vispaa valkuainen kovaksi vaahdoksi puhtaassa, kuivassa kulhossa. Kun mehuseos on 130 °C asteista, lisää liivatelehdet mehun joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja kaada heti ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Lisää myös kuoriraaste ja vatkaa seosta muutama minuutti.
  5. Vuoraa pieni vuoka kelmulla. Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan. Siirrä jääkaappiin jäähtymään. Kun vaahtokarkkimassa on kiinteää, leikkaa se kuutioiksi. Pyörittele kuutiot kauttaaltaan tomusokerissa. Säilytä tiiviissä purkissa viileässä.
  6. Leikkaa myös hyytynyt suklaapiirakka paloiksi. Huuhtele mansikat ja leikkaa puoliksi. Jaa vaahtokarkit, suklaapalat ja mansikat kuuteen tötteröön.

Vinkki! Tötterön voi tehdä neliön muotoisesta taipuisasta pahvista leikkaamalla sen kahdeksi kolmioksi. Taivuta kolmio tötteröksi, siisti reuna saksilla ja kiinnitä nitojalla takasaumasta sekä alhaalta. Halutessasi voit tehdä vielä leivinpaperista toisen tötterön pahvitötterön sisälle.

 

Teksti ja kuvat; Hanne Ahonen / Pro Luomu