Alkaa olla taas joulun aika ja hiljalleen pirttipöydät alkavat notkua herkuista. Omassa lapsuudessani kaikkien jouluherkkujen seasta erottui aina yksi: mummon tekemä taatelikakku. Suussa sulavaa kuivakakkua, jota aikuiset kostuttivat kahvilla ja me lapset kylmällä maidolla.

Viime talvena inspiroiduin lapsuuden tuoksuista ja mauista ja aloin kehitellä uutta ravintolaympäristöön soveltuvaa versiota lapsuuteni taatelikakusta. Paljon mittavirheitä ja tummia pintoja on mahtunut yhteen vuoteen, mutta maku vie ajatukset aina takaisin lapsuuden jouluun.

Huomasin luomutaateleissa selkeän eron normaaleihin verrattuna. Itselläni käytössä olleet luomutaatelit olivat aromikkaampia ja makeampia kuin normaalit taatelit ja valmiissa kakussa eron huomasi heti. Koristeina käytin luomuaprikooseja, joista keitin mausteisen pyreen. Myös aprikooseissa luomu-versiot olivat maultaan valovuosia edellä normaaleja. Lienee totta, että puhtaan ruoan tunnistaa mausta.

Tällä reseptillä teet joko yhden ison kakun tai noin 20 kappaletta pieniä kakkusia. Huomioi paistoaika kakun koosta riippuen.

Taatelisuklaakakku

Taatelipyre:
1kg luomutaateleita
1kg vesi
200g hillosokeri
kanelitankoja, vaniljatankoja, tähtianista

Keitä taateleita, vedestä ja sokerista mausteinen sose. Keitä sosetta, kunnes vesi on haihtunut. Soseuta sauva- tai tehosekoittimella.
HUOM! Mausteet kannattaa lisätä harsoon käärittynä, jolloin ne on helppo ottaa pois kattilasta ennen soseuttamista.

Kakkumassa:
250g luomuvoi
250g tomusokeri
250g tumma luomusuklaa (65-75% kaakaota)
250g taatelipyre
5 kpl luomukananmunia
150 g luomuvehnäjauhoja (noin 2,3 dl)

Sulata voi kattilassa taatelipyreen kanssa, lisää tomusokeri ja sekoita kunnes voi, taateli ja sokeri emulgoituvat ja kattilassa on tasainen majoneesimainen tahna. Lisää pieneksi rouhittu suklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Vatkaa kananmunat joukkoon yksi kerrallaan ja lisää lopuksi jauhot nopeasti. Paista isona kakkuna 150 Celsius-asteen kiertoilmauunissa noin 20 minuuttia ja anna levätä 30 min paiston jälkeen. Kumoa ja koristele.

Aprikoosipyre:
500 g luomuaprikooseja
800 g vettä (8 dl)
200 g luomusokeria (noin 2,2 dl)
1 kpl vaniljatangon siemenet

Mittaa ainekset kattilaan ja keitä vesi pois hiljalleen. Soseuta sauva- tai tehosekoittimella.

Lisänä tässä ohjeessa on käytetty itse tehtyä hattaraa.