Suomen Lappi, maaliskuun ensimmäiset päivät. Uutta lunta, pakkasta ja ne parhaat laskukaverit taas matkassa. Kiireettömiä aamuja, korkeuskäyrien tutkailua, puuterilumen pöllyttämistä ja kahvia. Laskureissu on vasta aluillaan ja matka jatkuu vielä toista viikkoa ympäri Lappia ja Norjaa. Hyvää laskupäivää on syytä juhlistaa hyvällä ruoalla!

Papucassoulet eli suomalaisittain papumuhennos on rehevä ranskalainen päälisäke, joka sopii kala- ja liharuokien seuralaiseksi varsinkin, kun yhtälöön liittää vielä talvisen pakkaspäivän. Lämmin ja maanläheinen maku syntyy, kun juureksia ja papuja haudutetaan pitkään lihaliemessä. Perinteisissä cassouleissa maut vaihtelevat alueittain ja useimmissa resepteissä pata rakentuu perinteisten makkaroiden ympärille.

Omassa versiossani Inarin rautu saa toverikseen tomaattisen papucassouleen. Tomaatti antaa ruokaan sopivasti raikkautta ja hapokkuutta peittämättä kuitenkaan raudun ominaismakua. Rautua pidetään syystäkin yhtenä maukkaimmista ruokakaloista; parhaimmillaan se on syvistä ja kylmistä vesistä nostettuna.

Paistettua Inarin rautua & luomupapucassoulet

Paistettua Inarin rautua
3 kpl rautufilettä
suolaa
valkopippuria
öljyä
luomuvoita

Nypi fileet ruodottomiksi ja leikkaa niistä pois vatsarasvat ja mahdolliset selkäevät. Leikkaa file kolmeen osaan ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Paista kuumalla pannulla tilkassa öljyä, lisää paistamisen loppuvaiheessa nokare voita. Paista kalat vain yhdeltä puolelta.

Kypsennä annospaloiksi leikattu kala loppuun 150-asteisessa uunissa. Kalan kypsyys on oikea, kun liha lohkeaa helposti sitä käsiteltäessä, ja on kauniin punertava ja kiiltävä sisältä.

Luomupapucassoulet
1 prk luomutomaattimurskaa
1 l kasaan keitettyä lihalientä
1 luomusipuli
3 luomuporkkanaa
100 g luomuherkkusieniä
100 g luomukidneypapuja
100 g luomuvalkopapuja
suolaa
luomusokeria
luomupippuria
luomutimjamia

Jos käytät kuivia papuja, liota niitä yön yli ja keitä seuraavana päivänä napakan kypsiksi.

Hienonna sipuli, pilko sienet ja kuutioi porkkanat. Freesaa sipulia ja sieniä kattilassa noin 10 minuuttia, lisää porkkanakuutiot ja jatka freesaamista. Lisää tomaattimurska ja lihaliemi. Keitä hiljalleen kasaan, jotta saat tiiviin ja paksun lopputuloksen.

Lisää keittämisen loppuvaiheessa esikeitetyt pavut ja kypsennä pavut pehmeiksi. Mausta suolalla, sokerilla, pippurilla ja timjamilla.