Juhlat tulossa mutta kakku edelleen leipomatta? Kokoa kakun tilalle kauden suosikkikasviksesta eli luomuraparperista ja ruokakaapin perusaineksista ihana jälkiruoka vieraiden iloksi. Raparperikinuski saa seurakseen pehmeää kermavaahtoa ja rapeaa marenkimurua!

Raparperikinuskia, kermavaahtoa ja marenkimurua

(4 annosta)

1 luomukananmunan valkuainen
0,5 dl + 0,5 dl valkoista luomusokeria
n. 50 cm luomuraparperia
1 rkl luomuvoita
0,5 dl + 3,5 dl luomukuohukermaa
ripaus suolaa
1 tl luomuvaniljasokeria

  1. Voit valmistaa marengit hyvissä ajoin, sillä ne säilyvät huoneenlämmössä useita päiviä. Esilämmitä uuni 100 °C asteeseen. Vaahdota puhtaassa ja kuivassa kulhossa kananmunan valkuainen kovaksi vaahdoksi. Varo, ettei joukkoon joudu yhtään keltuaista. Lisää vähitellen 0,5 dl sokeria vaahdon joukkoon samalla vatkaten.
  2. Nostele teelusikalla marengista pieniä kekoja (n. 8 kpl) leivinpaperin päälle uunipellille. Paista marenkeja alhaisessa lämmössä (max 100 °C) noin tunti. Matalassa lämmössä marenki pysyy valkoisena. Sammuta uuni ja anna marenkien kuivua uunissa vielä toinen tunti.
  3. Valmista raparperikinuski. Huuhtele raparperit ja leikkaa n. 1 cm paloiksi. Kaada pinnoitetulle pannulle tasaiseksi kerrokseksi 0,5 dl sokeria. Kuumenna pannu. Anna sokerin sulaa sekä saada hieman väriä sekoittamatta. Varo, ettei sokeri pala. Tarvittaessa voit varovasti heiluttaa pannua.
  4. Vähennä lämpöä. Lisää raparperipalat sekä voi sokerin joukkoon ja sekoita. Anna kypsyä noin 2 minuuttia, kunnes raparperi hieman pehmenee. Nosta haarukalla muutamia (n. 12 kpl) kauniita raparperipaloja lautaselle koristelua varten. Lisää pannulle sokerin ja raparperien joukkoon 0,5 dl kuohukermaa samalla sekoittaen. Raparperit saavat hajota. Lopeta sekoittaminen ja anna kinuskin kiehahtaa noin 5 minuutin ajan. Lisää ripaus suolaa. Sekoita ja nosta jäähtymään.
  5. Vaahdota 3,5 dl kuohukermaa ja lisää joukkoon 1 tl vaniljasokeria. Juuri ennen tarjoilua murenna marengit. Kokoa neljään lasiin tai vaikkapa lasipurkkiin vuorotellen kermavaahtoa, marenkimurua ja raparperikinuskia. Koristele lautaselle nostetuilla kokonaisilla raparperin paloilla. Tarjoile heti.

 

Teksti ja kuvat: Hanne Ahonen/Pro Luomu