”Kodin onni ei riipu
rikkaudesta tai koosta
tai kauneudesta
tai ylellisyydestä.
Kaikki riippuu äidistä.”

 

Äitienpäivä. Yksi monista päivistä, jolloin on syytä muistaa äitejä. Lapsuuteni äitienpäivinä askartelimme veljeni kanssa äidillemme kortit ja ryntäsimme aamulla herättämään hänet, mahdollisimman aikaisin totta kai. Tätä kolmivuorotyötä tekevä äitimme osasi varmasti arvostaa, hyvät unet olisi ollut myös toimiva lahja. Myöhemmällä iällä mukaan tuli aamupalan tekemiset, leipomiset ja kokkaamiset ja sotku keittiössä oli sen mukaista. Tärkeimpänä elementtinä on kuitenkin säilynyt itse tehdyn lahjan arvo. Olkoon se sitten aamupala sängyssä, keväinen brunssi parvekkeella tai oman lapsen askartelema kortti, äiti varmasti osaa arvostaa itse tehtyä lahjaa. Tunteella valmistetusta ateriasta voi aistia välittämisen ja rakkauden. Jos aterian valmistamisessa pääroolissa on nopeus, helppous ja vaivattomuus on ateria monesti yllätyksetön ja vaisu. Juhlistakaa äitejä hyvällä ruoalla!

 Kevään raaka-ainesesonki on kuumimmillaan ja kauppojen hyllyt täyttyvät luomusta. Kaikki resepteissä olevat kasvikset ja juurekset löytyvät luomuna markettien hyllyiltä. Karitsaa on saatavilla pääkaupinkiseudulla esim. Hakaniemen hallista ja muualla Suomessa paikallisten lihakauppojen kautta.

 Jos haluat helpottaa työtaakkaasi, kokeile esimerkiksi valmista murotaikinaa jälkiruoassa. Esipaistaessasi tartalettipohjia käytä painona esimerkikisi kolikoita, herneitä tai riisiä. Muotoile leivinpaperista tai foliosta kuppi taikinan päälle ja asettele paino siihen. Esipaista pohjat, nostele paiston jälkeen painot pois ja anna tartalettipohjien jäähtyä.

Parsakeittoa, haudutettua karitsanniskaa & sitruunatartaletteja

Parsakeitto

6kpl valkoista luomuparsaa

1kpl jauhoinen luomuperuna

1kpl luomusipuli

luomukermaa

luomuvoita

suolaa

valkopippuria

Kuori parsat ja leikkaa niiden kannoista 2cm pätkät pois. Laita kuoret ja kannat kattilaan, lisää 2l vettä ja kiehauta. Siivilöi liemi ja käytä se keiton nesteenä, tällöin saat kaiken parsan maun hyödynnettyä.  Kuori ja hienonna sipuli ja peruna ja kuullota niitä voissa. Leikkaa parsat kuuteen osaan ja lisää joukkoon, jatka kuullottamista hetki. Lisää parsaliemi ja keitä kypsäksi. Kaada tehosekoittimeen ja aja keitto sileäksi, mausta lopuksi kermalla, suolalla ja pippurilla. Voit tehdä keiton myös sauvasekoittimella.

Karitsanniska

4kpl luomukaritsanniska

1kpl luomuporkkana

1kpl luomusipuli

suolaa

pippuria

Pilko sipuli ja porkkana ja laita ne uunipadan pohjalle. Paista karitsanniskoihin kaunis väri kuumalla pannulla, mausta suolalla ja pippurilla. Asettele niskat uunipataan. Kiehauta pannussa 1,5l vettä ja kaada se uunipataan, saat tällöin kaikki maut talteen. Kansi päälle ja 200 asteiseen uuniin noin kolmeksi tunniksi. Voit tarkistaa nesteen määrän parin tunnin kypsentämisen jälkeen, lisää tarvittaessa.

Paistettuja varhaisperunoita

10kpl luomuvarhaisperunaa

50g luomupinaattia

50g luomurucolaa

suolaa

luomuvoita paistamiseen

Keitä perunat suolavedessä ja jäähdytä ne. Leikkaa pienemmiksi ja paista luomuvoissa pannulla. Lisää paistamisen loppuvaiheessa pannulle hieman lisää voita ja pinaatti sekä rucola. Sekoita ja tarjoile heti.

 Spelttirisotto

200g luomuspelttijyviä

1kpl luomusipuli

3dl luomuvalkoviiniä

50g luomuvoita

2kpl luomutimjaminoksa

suolaa

pippuria

kiehuvaa vettä

Huuhtele speltinjyvät. Hienonna sipuli ja kuullota pannulla voissa. Lisää speltinjyvät ja sekoita. Lisää valkoviini ja timjaminoksat, anna viinin imeytyä spelttiin. Lisää vettä niin paljon, että speltti juuri ja juuri peittyy. Keitä hiljalleen kypsäksi vettä lisäillen. Maista spelttiä aika ajoin, jyvä on kypsä kun se ei enää tartu hampaisiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi ruokalusikallinen luomuvoita ja sekoita kunnes voi sulaa joukkoon. Tarjoile heti.

Sitruunatartaletit

 Muropohja:

180g luomuvehnäjauhoja
75g luomuvoita kuutioina
60g tomusokeria
1kpl luomukananmuna
tilkka vettä

Nypi voi, sokeri ja vehnäjauho murumaiseksi seokseksi, lisää kananmuna ja tilkka vettä. Rullaa kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 3 tuntia. Ylimääräisen taikinan voit pakastaa ja käyttää esimerkiksi piirakkapohjaksi.Kauli jauhotetulla pöydällä taikinasta ohut levy ja asettele se tartalettivuokaan. Esipaista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

 Sitruunatäyte:

3 luomusitruunan kuoret ja mehu

3kpl luomukananmuna

120g luomusokeria

100g luomukuohukermaa

Pese sitruuna ja raasta niistä kuoret. Sekoita kattilassa sitruunanmehu, kuoret, sokeri, kerma ja kananmunat ja lämmitä ruumiinlämpöiseksi eli noin 35 asteiseksi. Siivilöi kuoret pois ja kaada massaa esipaistettuihin tartalettipohjiin. Kypsennä 100 asteisessa uunissa, kunnes sitruunatäyte on hyytynyt. Jäähdytä ja tarjoile hyvän kahvin kanssa.