Taas on vuosi vierähtänyt ja joulu on jo ovella. Pikkujoulusesonki alkaa hiljalleen hiipua ja ihmiset  valmistautuvat varsinaiseen joulun viettoon. Ravintola-alan ihmisille jouluruokien tuoksu ja maistelu alkaa tuottaa jo hieman tuskaa, onhan tuota pikkujoulusesonkia taas hetki eletty..

Itse matkustan jouluksi kotipaikkakunnalleni Kymenlaaksoon. Omasta joulupöydästäni löytyy tänä vuonna perinteisten jouluruokien lisäksi kotimaista ankkaa, kananmaksaa ja financier-leivoksia. Financier-leivokset ovat yksi klassisen ranskalaisen keittiön kulmakivistä, mehukas ja pähkinäinen leivos, joka sulaa suussa. Niistä ei kannata ottaa stressiä jouluna, valmistuvat tuossa tuokiossa!

Erään tarinan mukaan alkuperäinen financier-leivos olisi saanut nimensä kultaharkkoa muistuttavasta muodostaan.Toinen tarina kertoo leivoksen nousseen suosioon pariisilaisten pankkiirien keskuudessa.

Nykyään muodolla ei ole niinkään väliä ja makuyhdistelmiäkin löytyy yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Tässä reseptissä financier saa kaverikseen katajanmarjan ja puolukan.

Rauhallista joulua ja hyvää alkavaa luomuvuotta 2016!

Puolukka-katajanmarjafinacier

100 g luomumunan valkuaista
100 g tomusokeria
100 g luomuvoita ruskistettuna
60 g mantelijauhoa
60 g gluteenitonta jauhoa
100 g puolukoita
15 kpl katajanmarjoja

Ruskista voi kattilassa, anna ruskistua reilusti, ja lisää joukkoon rouhitut katajanmarjat. Kaada toiseen astiaan, anna jäähtyä ja maustua hetki.

Vatkaa valkuaisten rakenne rikki ja lisää tomusokeri, sekoita kunnes sokeri on liennut. Lisää jauhot ja sekoita taikinaksi. Lisää lopuksi siivilöity voi sekä jäisenä rouhitut puolukat ja sekoita.

Paista pienissä muoteissa 200°C uunissa 8-10 minuuttia, koristele tomusokerilla.

Nauti hyvän jouluaterian päätteeksi tummapaahtoisen kahvin kanssa.