Suklaatryffeleitä on hauska tehdä ja ne ilahduttavat varmasti lahjansaajaa!

Älä pelästy pitkää ohjetta: makuvaihtoehtoja on jopa kuusi mutta valitse niistä kaksi mieleisintä!

Maapähkinävoitryffelit vaativat hieman kärsivällisyyttä mutta muut maut ovat helppoja valmistaa. Tryffelit säilyvät jääkaapissa noin viikon ja pakkasessa kuukauden.

 

Luomusuklaatryffelit

(46 kpl)

300g tummaa luomusuklaata
2 dl luomukuohukermaa
50 g luomuvoita
0,5 dl luomusokeria
ripaus suolaa

Valitse seuraavista makuvaihtoehdoista kaksi: 

a) Lime-kookostryffelit (23 tryffeliä)
1 luomulimen kuori raastettuna
1,5 rkl luomukookoshiutaleita
päälle 0,75 dl luomukookoshiutaleita

b) Chili-kanelitryffelit (23 tryffeliä)
2 tl luomuchilihiutaleita
0,5 tl luomukanelia
päälle 100 g tummaa luomusuklaata ja luomuchilihiutaleitaimg_4582

c) Irish coffee -tryffelit (23 tryffeliä)
1 tl luomupikakahvijauhetta
1 tl viskiä
päälle 0,5 dl tummaa luomukaakaojauhettaimg_4589

d) Appelsiini-tyrnitryffelit (23 tryffeliä)
1 ison luomuappelsiinin kuori raastettuna
päälle 0,5 dl luomutyrnijauhettaimg_4592

e) Suola & pähkinä -tryffelit (23 tryffeliä)
12 luomuparapähkinää
päälle 50g luomuvalkosuklaata ja suolankukkia tai rouhittua merisuolaa

f) Maapähkinävoitryffelit (23 tryffeliä)
1 dl luomumaapähkinävoita
päälle 40 g tummaa luomusuklaata ja 40 g luomupähkinöitä

 

Valmistus:

  1. Kaikki maut: sulata voi. Mittaa toiseen kulhoon kerma ja pilko joukkoon suklaa. Lämmitä mikrossa 20 sekuntia kerrallaan, kunnes suklaa alkaa sulaa. Sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon voi, sokeri ja suola.
  2. Jaa tryffelimassa kahteen osaan ja mausta seokset kahdella eri tavalla:

a) Lime-kookostryffelit: Sekoita massan joukkoon raastettu limenkuori ja kookoshiutaleet. Laita massa jääkaappiin jähmettymään (n. 2 tuntia). Pyörittele massasta hieman vedellä kostutetuin käsin 23 palloa. Kierittele pallot kookoshiutaleissa ja siirrä jähmettymään jääkaappiin leivinpaperin päälle.

b) Chili-kanelitryffelit: Sekoita massan joukkoon chilihiutaleet ja kaneli. Laita massa jääkaappiin jähmettymään (n. 2 tuntia). Pyörittele massasta hieman vedellä kostutetuin käsin 23 palloa. Siirrä pallot jähmettymään jääkaappiin leivinpaperin päälle. Sulata suklaa ja anna jäähtyä hetki. Kasta pallot haarukan avulla yksi kerrallaan suklaaseen ja koristele chilihiutaleilla. Pane pallot takaisin jääkaappiin.

c) Irish coffee –tryffelit: Sekoita massan joukkoon pikakahvimurut ja viski. Laita massa jääkaappiin jähmettymään (n. 2 tuntia). Pyörittele massasta hieman vedellä kostutetuin käsin 23 palloa. Kierittele pallot kaakaojauheessa ja siirrä jähmettymään jääkaappiin leivinpaperin päälle.

d) Appelsiini-tyrnitryffelit: Sekoita massan joukkoon raastettu appelsiininkuori. Laita massa jääkaappiin jähmettymään (n. 2 tuntia). Pyörittele massasta hieman vedellä kostutetuin käsin 23 palloa. Kierittele pallot tyrnijauheessa ja siirrä jähmettymään jääkaappiin leivinpaperin päälle.

e) Suola & pähkinä –tryffelit: Laita massa jääkaappiin jähmettymään (n. 2 tuntia). Leikkaa parapähkinät kahtia. Pyörittele massasta hieman vedellä kostutetuin käsin 23 palloa ja pane jokaisen pallon sisälle puolikas parapähkinä. Tasoita pallon pinta pyörittelemällä. Siirrä jähmettymään jääkaappiin leivinpaperin päälle. Sulata valkosuklaa. Koristele pallot valkosuklaaraidoilla ja ripauksella suolaa. Pane pallot takaisin jääkaappiin.

f) Maapähkinävoitryffelit: Pane maapähkinävoi hetkeksi pakkaseen jähmettymään ja pyörittele siitä sitten 23 pientä palloa. Pane valmiit pallot vielä uudelleen pakkaseen esimerkiksi lautasella. Laita myös suklaamassa jääkaappiin jähmettymään (n. 2 tuntia). Rouhi suklaa ja pähkinät koristelua varten. Ota jäätynyt maapähkinävoipallo ja pane sen ympärille suklaamassaa. Pyörittele tasaiseksi palloksi. Pyörittele pallot suklaa-pähkinärouheessa ja siirrä jähmettymään jääkaappiin leivinpaperin päälle.

3. Tryffelit ovat parhaimmillaan, kun otat ne huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen syömistä. Säilytä loput tryffelit kuitenkin jääkaapissa tai pakastimessa.

 

Ohje ja kuvat: Hanne Ahonen / Pro Luomu