Uudenvuodenaattona jääkaappia koristaa monessa kodissa se tuttu ja turvallinen kaupan perunasalaatti kaverinaan säkillinen nakkeja. Olenkohan väärässä, jos väitän että melkeinpä kaikki ovat joskus syöneet uudenvuodenaattona näitä supisuomalaisia herkkuja?

En kiellä, ettenkö olisi itsekin joskus samaa herkkua nauttinut – kyseessä on kuitenkin klassikko – mutta mainio luomuperunasalaatti luonnistuu myös itse tehden. Salaattiin saa helposti paljon vivahteita ja ulottuvuuksia valitsemalla erilaisia salaattilaatuja ja vihanneksia. Perunaksi parhaiten istuu mielestäni luomusiikli, kaveriksi kelpaa esimerkiksi kaali eri muodoissaan, tai vaikka linssit ja pavut.

Omaan perunasalaattiini teen aina sinappivinaigreten, koska kahta en vaihda. Perunaan saa parhaiten makua marinoimalla sen heti keittämisen jälkeen, kun peruna on vielä lämmintä. Samoin kannattaa toimia myös muiden kypsentämistä vaativien vihannesten kanssa. Jos on reilusti aikaa, kannattaa perunasalaatin pohja laittaa maustumaan jo edellisenä päivänä. Lopuksi joukkoon sekoitetaan salaatit; ja lopputulos on rapea ja kuohkea perunasalaatti.

Luomusiipikarjanlihan saatavuus on hyvällä mallilla, joten valitsin sen perunasalaatin kaveriksi. Itse suosin aina siipiluullista rintafilettä sen mehukkuuden ja näyttävyyden takia. Parhaimmillaan siipiluullinen luomukananrinta on päältä rapeaa ja sisältä todella mehukasta. Parhaimman lopputuloksen saa maustamalla rinnat Minigrip-pussissa yön yli. Liha saa rauhassa ottaa vastaan makuja ja sitruunamehu mureuttaa lihaa entisestään. Lopuksi rinnat paistetaan rapeiksi ja kypsennetään uunissa.

Hauskaa vuodenvaihetta ja herkullista luomuvuotta 2015!

Luomukananrinnat

2 luomukananrintaa
1 luomusitruuna
1 luomukasvisliemikuutio
1 dl luomuoliiviöljyä
2 tl suolaa
1 tl luomusokeria
1 tl luomuvalkopippuria

Raasta sitruunankuori ja purista mehut. Yhdistä kaikki aineet Minigrip-pussiin ja sekoita tasaiseksi marinadiksi. Lisää pussiin kananrinnat ja pyörittele hyvin. Anna maustua 2-12 tuntia. Paista pannulla kaunis väri molemmin puolin ja kypsennä 180-asteisessa uunissa.

Sinappivinaigrette

2 dl luomuoliiviöljyä
1 dl sinappia
2 rkl luomuhunajaa
suolaa
luomuvalkopippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään, kunnes saat tasaisen kastikkeen. Säilytä kylmässä.

Luomuperunasalaatti

10 luomuperunaa
200 g luomuruusukaalia
2 pientä luomuomenaa
1 luomupunasipuli
1 luomufenkoli
200 g luomuyrttisalaattia
200 g luomusalaattia

Pese ja kuori perunat. Halkaise ruusukaalit ja irroita nuutuneet lehdet. Keitä molemmat suolalla maustetussa vedessä, perunat napakan kypsiksi ja ruusukaalit noin 3min. Hienonna sipuli ja kuutioi omena, sekoita sinappivinagreten joukkoon. Kun perunat ja ruusukaalit ovat kypsyneet, lisää ne lämpimänä sipulin ja omenan seuraksi. Nostele kaikki ainekset hyvin, jotta vinaigrette sekoittuu, anna maustua.

Pese salaatti ja yrtit, leikkaa fenkoli ohueksi siivuksi. Laita kaikki jääveteen ja anna rapeutua. Kuivaa ja yhdistä salaattiin.