Kevät tekee tuloaan ja juhlakausi alkaa. Tästä eteenpäin onkin jos jonkinlaista juhlapyhää ja juhlan aihetta tarjolla harva se viikko. Sitähän nuo pohjoisessakin melko usein sanovat, että elämä on juhla ja ihmisen parasta aikaa.

Tässä postauksessa ajattelin pureutua vappuruokaan. Vappuna pöydät notkuvat tarjottavaa; munkkeja, tippaleipiä, rosetteja, sillikaviaaria, perunasalaattia, kaikkea ihanan suolaista ja mehukasta. Itselle vappu on myös blinien aikaa. Pohjois-Suomessa blinit nostetaan juhlapöytään useimmiten vapuksi. Tämänkertaisessa reseptissä otetaankin koppi blineistä, mutta pienellä twistillä.

Perunaletut – ehkä yksi maailman parhaista asioista. Oikein paistettuna rapea reunoistaan ja pehmeä sisältä. Tarjoillaan blinien tapaa; hienonnettua punasipulia, vatkattua smetanaa ja hyvälaatuista mätiä kaverinaan.

Perunalettujen valmistaminen on todella helppoa ja nopeaa. Tässä reseptissä letuista paistetaan pieniä, jolloin ne voi tarjota vaikka sormisyötävinä. Letut kannattaa tarjoilla kavereille heti paistamisen jälkeen lämpiminä!

Mukavaa vappua!

Luomuperunaletut

Taikina:
250 g soseutettua luomuperunaa
1 luomumunan keltuainen
1-2 rkl luomuspelttijauhoja
1 dl luomukermaa
2 luomumunan valkuaista kovaksi vaahdotettuna
suolaa
valkopippuria
luomuvoita paistamiseen

Paahda perunat folioon käärittynä 200 °C uunissa, kunnes ovat pehmeitä. Kaavi sisus lusikalla kuorestaan pois ja soseuta kuumana ilman nestettä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Lisää jäähtyneen perunan joukkoon kerma ja keltuainen, sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja mausteet. Lisää lopuksi kovaksi vatkattu valkuainen, nostele nuolijalla massan joukkoon. Paista heti luomuvoissa kullanruskeiksi ja tarjoile.

Lisukkeet:
2 kpl hienonnettu luomupunasipuli
2 dl vaahdotettua smetanaa
1 prk kotimaista mätiä (siika tai muikku)