Kesäkuun aurinko ja kokin vapaapäivä. Tavoitteena nopea lounas jääkaapin antimista ja pitkä maastopyörälenkki.

Satuin aikaisemmin viikolla huomaamaan lähikauppaani saapuneen uusia luomutuotteita. Hyllyistä löytyy tätä nykyä luomuhedelmiä ja paljon erilaisia luomusalaatteja ja luomuyrttisekoituksia. Tällä kertaa otin matkaani päärynöitä, appelsiineja, vuohenjuustoa ja vuonankaalta. Ajatukset kuljettivat aikaisempaan työpaikkaani Suomen Provenceen eli Kirkkonummelle, jossa ruokalistalla kulki pitkään mukana raikas vuohejuusto-päärynäsalaatti. Helppo, maukas ja erittäin nopea salaatti hurmasi asiakkaita kerta toisensa jälkeen ja näin klassikko oli syntynyt.

Helpon ja nopean päärynäsalaatin maustaa vinaigrette eli alunperin ranskalaislähtöinen öljypohjainen kastike. Perusidea vinaigretessä on saada syntymään emulsio. Oikeassa suhteessa sekoitettuna öljy, etikka ja mausteet muodostavat emulsion, joka useimmin hajoaa vinaigreten levätessä, mutta syntyy sekoittamalla uudelleen. Vinaigreten emulsio vahvistuu lisäämällä kastikkeeseen esimerkiksi hunajaa tai sinappia, jolloin ne saostavat kastiketta entisestään ja saavat aikaan vahvemman emulsion. Vinaigrette säilyy hyvin peitettynä jääkaapissa useamman viikon.

Reseptin salaatti toimii parhaiten alkuruokana tai kevyenä lounaana. Ruokaisampaan versioon voi lisätä kesällä esimerkiksi grillattua kanaa tai kalaa. Voit myös kokeilla luomusinihomejuustoa vuohenjuuston tilalla!

Luomupäärynäsalaatti & paahdettu appelsiinivinaigrette

2 kpl luomupäärynä
1 rs luomuvuonankaali
1 tanko luomuvuohenjuusto
mustapippuria
Pese päärynät ja leikkaa niistä pituussunnassa mahdollisimman ohuita siivuja. Pese vuonankaalit kylmässä vedessä ja kuivaa ne. Revi vuohenjuustosta 1 cm paloja ja mausta ne mustapippurilla. Pyörittele päärynät ja vuonankaali vinaigretessä ja kasaa salaatti kerroksittain.

Paahdettu appelsiinivinaigrette:

1 kpl luomuappelsiini
4 dl luomurypsiöljy
0,5 dl etikka
suolaa
sokeria
hunajaa

Puolita appelsiini ja kääri se folioon. Paahda 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes appelsiini on selkeästi karamelisoitunut ja paahtunut. Purista appelsiinista mehut talteen ja tee vinaigrette. Sekoita kaikki muut paitsi öljy keskenään ja lisää öljy nauhana sekaan koko ajan sekoittaen.