Heinäkuun hellepäivä, Vuosaari. Maastopyörälenkki Mustavuoren luonnonsuojelualueen laitamilla kuljettaa yhä syvemmälle hiljaisiin metsiköihin. Keskeltä metsää löytyy vanha kivillä päällystetty tiepohja. Miksi? Vastaus löytyi 3km päästä vanhojen juoksuhautojen muodossa. 1. maailmansodan aikaiset juoksuhaudat olivat aikanaan rakennettu suojaamaan Helsinkiä ja Vuosaaren satamaa, nyt ne toimivat luonnon omana kukkapenkkinä. Villiruusut kukkivat usean sadan metrin matkalla, minä kiitin Äiti luontoa ja keräsin terälehdet talteen.

Kotona avasin kirjat ja reseptivihkot. Aloin muistella mitä kaikkea villiruusun ympärille voikaan rakentaa. Sitten palaset loksahtivat kohdilleen. Pöydällä villiruusun terälehdet, jääkaapissa luomuraparperia, torilla luomumansikat! Kaveriksi valkosuklaata ja kesäinen herkku on valmis. Siis torille mars!

Luomumansikan saatavuus on tätä nykyä melko hyvää. Torien lisäksi luomumansikkaa saa hankittua itsepoimintana. Tässä vielä lista itsepoimintaa ja suoramyyntiä tarjoavista tiloista!

Pohja:

0,5dl luomusokeria
3dl luomuvehnäjauhoja
1tl soodaa
1dl öljyä
1,5 dl luomupiimää

Sekoita ensin kuivat ainekset keskenään, lisää nesteet. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Muotoile taikinasta irtopohjavuokaan 1cm paksu kiekko, jätä 1cm reunoista vapaaksi. Paista taikinaa 200 asteessa noin 12 minuuttia. Taikina saa jäädä mehukkaaksi.

Täyte:

250g luomurahkaa
1dl luomukermaa
0,5dl luomusokeria
200g raparperihilloa
3kpl luomumunaa

Tee ensin raparperihillo. Tarvitset 1kg raparperia, 350g hillosokeria ja 5rkl vettä.
Pilko raparperit pieneksi, lisää hillosokeri ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin 45-60min ja jäähdytä. Itse teen aina suuremman määrän hilloa kerralla, jollon se riittää aina talven yli.

Sekoita täytteen ainekset ja kaada esipaistetun pohjan päälle. Muista vuorata vuoan reunat esimerkiksi leivinpaperilla, jotta reunat eivät pala kiinni vuokaan. Kypsennä 180 asteessa kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä torttupohja. Lusikoi jäähtyneen torttupohjan päälle vielä raparperihilloa.

Valkosuklaamousse:

200g luomuvalkosuklaata
200g luomukermaa
10kpl villiruusun terälehtiä tai 1rkl ruusuvettä tai 2 limen kuoret
puolikkaan luomusitruunan mehu

Rouhi suklaa pieneksi veitsellä. Kiehauta kerma ja terälehdet. Anna maustua 25min, siivilöi. Kiehauta kerma uudelleen ja kaada se valkosuklaan päälle. Sekoita tasaiseksi, parhaan tuloksen saat pehmeällä nuolijalla. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Pursota tai muotoile quenellejä kakun päälle.

Villiruusun terälehdet voit korvata tilkalla ruusuvettä tai esimerkiksi raastetulla limen kuorella.

Koristeluun:

1rs luomumansikoita
Paahdettuja luomumantelilastuja
Syötäviä kukkia

Poista mansikoista kannat ja leikkaa ne pienemmiksi. Asettele tortun päälle ja ripottele päälle paahdettuja mantelilastuja ja kukkia.