Talvi on ihmisen parasta aikaa, ja erityisen hyvä syy kokeilla klassikkojälkkäreitä. Tässä crème brûlée -ohjeessa kaksi vanhaa kaveria eli lakritsi ja sitruuna kohtaavat Annankadun ja Bulevardin kulmassa ja moikkaavat iloisesti toisilleen – ja syytä onkin!

Crème brûlée on yksi maailman parhaista jälkiruoista, ja vaatii tarkkaavaisuutta varsinkin kypsentäessä. Liian kuumassa kypsennettynä lopputulos on sokerilla ryyditetty munakokkeli. Kypsennyksen jälkeen brûlée-pohjat on syytä jäähdyttää nopeasti, koska pahimmassa tapauksessa kananmuna ja maitotuote antavat kelvollisen kasvualustan väärille bakteereille.

Jäähtyneen brûléen pinta poltetaan kaasupolttimella nopeasti, jolloin sokeri karamellisoituu ja antaa ihanan rapean pinnan vanukkaalle. Sokeroinnissa tärkeintä onkin saada tasainen pinta koko vanukkaan päälle, paras kikka on laittaa reilusti sokeria päälle ja pyöritellä sitä reunoja myöten. Lopuksi ylimääräisen sokerin vain kaataa takaisin.

Olen joskus lukenut, että klassikoiden maailmassa on kolme peruspilaria: kolmiosainen tumma puku, Rolls Royce ja crème brûlée. Noista kahdesta ensimmäisestä hiihtelevä kokki ei paljoa tiedä, mutta voin luvata että tämä resepti toimii!

Luomulakritsibrûlée

2 dl luomukermaa
2 dl luomumaitoa (kevyt-/täysmaito)
1 dl luomuruokosokeria
2 rkl luomulakritsajauhetta
4 siivua luomusitruunankuorta
6 kpl luomukeltuaisia
luomuruokokidesokeria vanukkaiden sokeroimiseen

Kuumenna kattilassa kerma, maito, sokeri, lakritsajauhe, ja sitruunankuori. Anna jäähtyä alle kädenlämpöiseksi.

Sekoita joukkoon keltuaiset ja siivilöi massa. Kaada astioihin, annoskoko 1-2dl. Kypsennä alle 100°c uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes massa on hyytynyt.

Hyytyneenä vanukkaan tulee hyllyä vielä hieman. Jäähdytä kylmäksi mielellään yön yli. Sokeroi vanukkaan pinta ja karamellisoi kaasupolttimella. Tarjoile hyvän kahvin kera.