Risusavotta Heinäveden mökillä. Olimme saapuneet avovaimoni kanssa mökille edellisenä iltana usean tunnin ajomatkan jälkeen. Illan pimeydessä ei lapsuudesta tuttua maisemaa tunnistanut, vanha mökkikin näytti aivan erilaiselta kuin muistoissa. Sisällä odotti kuitenkin sama vanha ja turvallinen 70-luvulle jäänyt Kaurismäkeläinen tunnelma.

Hyvät yöunet nukuttuamme ja aamun valjetessa sumuverhon takaa pääsimme aloittamaan koko reissun parhaan osuuden: risujen polttamisen! Kasasimme aiemmin maahan niitetyt villiintyneet marjapensaat, isot pajukot ja harvennetusta koivikosta kerääntyneet risut ja kapulat mahtavaksi kokoksi, ja illan pimeyttä valaisi tulipatsaana roihunnut tuotoksemme.

Päivän aikana keskityimme myös ruokaan, tietenkin! Mikkelistä ostamamme luomukana sai ensin keittyä rauhassa, jonka jälkeen se sai kauniin kullanruskean paahtopinnan uunissa. Lähimäestä löytyneet suppilovahverot päätyivät risottoon, ja mökkiaterian kruunasi Italiasta tuotu punaviini. Hyvinkin alkeellisessa keittiössä sai luomukanasta loihdittua aivan uskomattoman illallisen. Kyseisestä ateriasta onkin muodostunut yksi avovaimoni lempiruoista.

Luomukana on hyvin erilaista lihaltaan kuin broileri. Toisin kuin nopeasti kasvava broileri, luomukana kasvaa ja munii rauhassa vuoden päivät ja pysyy liikkeessä. Luomukanan liha on tiukkaa lihasta, toisin kuin paikallaan makaavan broilerin liha, ja vaatii täten pidempää kypsytystä. Tärkein kokkiniksi luomukanaa varten onkin kiireettömyys. Parhaaseen lopputulokseen pääset keittämällä luomukanan ja lopuksi paahtamalla uunissa. Suunnista siis pakastealtaalle luomukanaa etsimään.

Luomukanaa, palsternakkaa, maa-artisokkaa ja yrttisalaattia

Kana:
1kpl Pajuniemen luomukana
tuoretta timjamia
luomuvalkosipulia
1kpl luomusitruuna
suolaa
pippuria

Keitä kanaa suolalla, pippurilla, sitruunalla, timjamilla ja valkosipulilla maustetussa vedessä noin 2 tuntia tai kunnes liha alkaa irrota luista. Nosta kana pois kattilasta ja anna valua hetki. Paahda kana 225-asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja nahka rapea.

Palsternakka:
2 kpl luomupalsternakkoja
suolaa
Kuori palsternakka ja leikkaa 1-2mm paksuja tikkuja. Friteeraa 180-asteisessa öljyssä, nostele talouspaperin päälle, jotta liika öljy imeytyy pois. Mausta suolalla.

Maa-artisokka:
200g luomumaa-artisokkaa
1kpl luomukeltasipuli
100g luomuvoita
2dl luomuvalkoviiniä
4dl vettä
suolaa

Kuori maa-artisokat ja leikkaa ne neljään osaan. Hienonna sipuli. Paahda sipulia ja maa-artisokkia kattilassa voi kanssa noin 10 minuuttia. Lisää ensin valkoviini ja sitten vesi. Haihduta neste hiljalleen pois ja soseuta pyreeksi. Mitä kauemmin annat pyreen ajautua, sitä sileämpää siitä saat. Jos pyre ei ajaudu kunnolla, voit halutessasi ohentaa sitä tilkalla maitoa tai kermaa. Mausta lopuksi suolalla.

Yrttisalaatissani käytin sidesalaatin versoja, punajuurenversoja, nokkosta, siankärsämöä ja retiisinversoja. Useimmista lähikaupoista löytyy valikoimista nykyään erilaisia kotimaisia yrttisalaattisekoituksia, jotka sopivat kyseiseen reseptiin erinomaisesti. Yrtit tulee aina pestä huolellisesti, ettei niiden mukana kulkeudu multaa ruoan sekaan. Lopuksi hyvä kuivaus, mausteeksi riittää pieni tilkka oliiviöljyä ja suolaa.