Luomujuureksista valmistat värikkäät ja maukkaat sipsit uunissa. Mandoliinin avulla siivutat juureksista tarpeeksi ohuita. Seuraksi sopii tulinen dippikastike. Dipin pohjana on suomalaisesta luomukaurasta valmistettu ranskankerma, joten nämä naposteltavat maistuvat myös maitoallergiselle ja vegaanille.  

Luomujuuressipsit ja tulinen luomudippi

(2 annosta)

400 g luomujuureksia kuten
porkkanaa, bataattia, punajuurta, palsternakkaa ja kyssäkaalia
3 rkl luomurypsiöljyä
1 tl suolaa

200 g luomukaurafraichea
1-2 tl luomucajunmaustesekoitusta

  1. Valmista juuressipsit: Esilämmitä uuni 200°C asteeseen (kiertoilmauuni 180°C asteeseen). Pese ja tarvittaessa kuori juurekset. Siivuta mandoliinilla mahdollisimman ohuita siivuja. Punajuuri kannattaa siivuttaa viimeisenä ja eri kulhoon, jotta se ei värjää muita juureksia.
  2. Sekoita siivujen joukkoon rypsiöljy ja suola. Kääntele sekaisin. Levitä juuressiivut leivinpaperille pellille niin, että siivut eivät ole päällekkäin.
  3. Paista siivuja uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä ja kuivahtavat. Tarkkaile, etteivät siivut pääse palamaan. Jos käytössäsi on kiertoilmauuni, voit paistaa useita pellillisiä kerralla. Sipsit pienenevät reilusti paiston aikana, jolloin voit yhdistellä kuivahtaneita sipsejä samalle pellille.
  4. Vähennä uunin lämpöä alle 100°C asteeseen. Anna sipsien kuivua rapeiksi n. 2 tuntia. Avaa uunin luukkua välillä, jotta kosteus pääsee ulos.
  5. Valmista dippi sekoittamalla mausteseos kaurafraichen joukkoon. Tarjoa jäähtyneiden sipien kera.
  6. Täysin kuivuneet sipsit säilyvät rapeina suljetussa muovipussissa.

Teksti ja kuvat: Hanne Ahonen / Pro Luomu