Kesä alkaa olla lopuillaan, etelässä vielä aurinkoa ja lämpöä riittää, pohjoisessa ruska vetelee viimeisiään ja ensilunta odotellaan jo. Nyt viimeistään onkin hyvä hetki säilöä kesä pakkaseen ja purkkeihin.

Pari nyrkkisääntöä hilloista ja hilloamisesta:

  1. Puhtaus
  2. Keittäminen tuhoaa turhat bakteerit ja pieneliöt
  3. Sokeri säilyttää
  4. Kts. 1. sääntö

Hilloamisen tärkein sääntö on puhtaus. Prosessin puhtaus määrittää lopputuloksen. Pese ja keitä hillopurkit, kannet ja kumiset tiivisteet, käytä mielellään aina uusia tiivisteitä. Pese myös marjat, varsinkin hiekka ja multa ovat ikäviä lisämausteita. Jos puhtaudesta pitää kiinni, on talvella makeita hetkiä luvassa!

Yksinkertaistettuna hilloaminen menee näin:
– Mittaa kattilaan kerroksittain marjat tai hedelmät ja sokeri: 2 osaa marjoja, 1 osa sokeria
– Käytä hillosokeria, se on hillomaisterin paras kaveri
– Kuumenna hitaasti, keitä 10-20 minuuttia riippuen raaka-aineesta. Pehmeät marjat vaativat vähemmän keittämistä
– Anna levätä keittämisen jälkeen noin 10 minuuttia ja kuori mahdollinen vaahto pois
– Purkita kuumana puhtaisiin, kuumiin ja kuiviin purkkeihin
– Kansi kiinni ja kuulemiin

Köyhät luomuritarit, uuden sadon hillo & vaniljavaahto

Ritarit:
2 paksua siivua vanhaa ja kuivaa hapanjuurileipää
2 dl luomumaitoa
100 g luomusokeria
50 g luomuvoita

Liota leipää maidossa noin 1o minuuttia, käännä välillä jotta molemmat puolet kostuvat. Paahda sokeri pannulla ja lisää voi. Sekoita, jotta saat tasaisen karamellin aikaiseksi, lisää muutama ruokalusikallinen maitoa. Paista leipiin kaunis karamellisoitunut pinta molemmin puolin. Tarjoile heti.

Karviaishillo:
200 g puhdistettuja karviaisia
100 g hillosokeria
1 kpl vaniljatanko

Mittaa puhdistetut karviaiset ja hillosokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet pois ja lisää molemmat kattilaan. Kuumenna hiljalleen ja keitä 10 minuuttia. Jäähdytä ja purkita.

Vaniljavaahto:
2 dl luomukermaa
2 rkl luomuvaniljasokeri

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi, tarjoile heti.