Nuoruudessani riistan ja villin kalan käyttö perheessäni oli viikoittaista. Kesäisin lähikanavasta pyydystettiin kalaa verkoin ja katiskoin, syksyisin metsästettiin pienriistaa ja sarvipäitä. Lihat ja luut hyödynnettiin viimeistä palaa myöten, samoin nahat otettiin hyötykäyttöön.

Olen kokkaillut riistaruokia töissä ja vapaalla suhteellisen paljon, mutta myönnän, jäniksestä en ole aiemmin tehnyt ruokaa. Otin siis ”jänistä korvista”: hankin jäniksen koipia ja aloin suunnitella annosta. Lopputulos miellytti. Oikein kypsennettynä jäniksen paisti on mureaa, mehukasta ja upeaa riistaruokaa.

Useat tutkimani reseptit neuvoivat kypsentämään jäniksen paistin niin sanotusti ylikypsäksi, mutta mielestäni paisti sopii erinomaisesti tarjoiltavaksi myös roseena. Kumpi tai kampi, molempi parempi, kotimainen jänis on hyvää!

Jäniksen paistia, karamellisoitua fenkolia ja sipuli-riistalientä

Jäniksen paisti
2 kpl jäniksen koipia
1,5 l vettä
suolaa
pippuria
luomuvoita
timjamia

Paista koivet kullanruskeiksi pannulla, mausta suolalla ja pippurilla. Nosta koivet pataan ja kiehauta pannulla vesi. Lisää vesi ja timjami pataan koipien seuraksi ja kypsennä koipia 120-asteisessa uunissa, kunnes koipien sisälämpö on 61 astetta.

Nostele koivet talouspaperin päälle ja kuivaa ne. Kuumenna pannu ja lisää pannulle voita, anna voin ruskistua. Paista koipiin uudelleen kaunis pintaväri, lisää voita paistamisen loppuvaiheessa ja valele koipia vaahtoavalla voilla. Anna vetäytyä 15min ennen leikkaamista. Leikkaa koivista paistit irti ja annostele lautasille.

Karamellisoitu fenkoli
3 luomufenkolia
1 l luomuappelsiinimehua
300 g luomuvoita

Ruskista voi kattilassa, lisää appelsiinimehu. Leikkaa fenkolit lohkoiksi ja huuhtele ne. Keitä fenkoleita appelsiinimehussa, kunnes ne pehmenevät. Nostele pois mehusta, kuivaa paperin päällä ja mausta suolalla. Paahda fenkoleihin pannulla kaunis väri, käytä paistamiseen luomuvoita ja valele fenkoleita vaahtoavalla voilla. Tarjoile heti!

Sipuli-riistaliemi
5 luomusipulia
1l kirkasta riistalientä
1l vettä
timjamia
balsamico-etikkaa
suolaa

Paahda puolitettuja sipuleita leikkauspinta alaspäin kattilassa. Lisää liemi sekä vesi ja ala keittää lientä kasaan. Lisää keittämisen puolivälissä timjami. Keitä kunnes liemi saa kauniin paahteisen värin ja maut tiivistyvät. Tällä ohjeella saat valmista lientä noin 2-3 dl. Mausta liemi lopuksi balsamicolla ja suolalla.