Kesällä grilliä lämmitetään useammin kuin keittiön uunia. Myös luomupizzan valmistuksen voi siirtää ulkotiloihin, sillä grillissä pizza valmistuu käden käänteessä ja pohja saa mahtavan paahteisen maun, jota on vaikeaa saavuttaa kotiuunissa.

Pizzapohja ruskistuu hetkessä, joten varaa kaikki luomutäyteaineet valmiiksi grillin viereen. Täytteitä voi vaihdella saatavuuden mukaan mutta kaiken on oltava kypsää, sillä kuten todettu – pizzan paistoaika on lyhyt.

Luomupizzat hiiligrillissä

(4 pientä pizza)

Pohja:
2 dl vettä
0,5 pss (n. 5g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl luomusokeria
n. 5 dl luomuvehnäjauhoja
0,5 dl luomuöljyä (esim. rypsi- tai oliiviöljyä)

Päälle:
300 g luomutomaattimurskaa
1 tl luomusokeria
3 tl kuivattuja luomuyrttejä (esim. oreganoa, timjamia ja rosmariinia)
1-2 luomuvalkosipulin kynttä
100 g kovaa luomujuustoa (esim. goudaa)

Lihatäyte (2 pizzaa):
50 g luomupossun ulkofileetä leikkeleenä
50 g luomusinihomejuustoa
pieni pala tuoretta luomuananasta tai luomusäilykeananasta

Kasvistäyte (2 pizzaa)
1 iso luomutomaatti
1 pieni luomupunasipuli
100 g luomuhalloumjuustoa
tuoretta luomubasilikaa tai muuta luomuyrttiä

1. Valmista pizzapohja. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (42 °C astetta). Sekoita keskenään kuivahiiva, suolaa, sokeri ja osa vehnäjauhoista. Lisää veden joukkoon. Vaivaa taikinaa ja lisää loput vehnäjauhot. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa astian reunoista. Anna kohota lämpimässä paikassa täytteiden valmistelun ajan.
2. Valmistele lihatäyte: Kuori tuore ananas isolla veitsellä. Leikkaa keskellä hedelmälihaa oleva puumainen osa pois. Pilko pieni pala hedelmälihaa ohuiksi siivuiksi. Leikkaa leikkeleet muutamaan osaan ja pilko myös sinihomejuusto.
3. Valmistele kasvistäyte: Huuhtele tomaatti ja basilikat. Poista tomaatista kanta ja punasipulista kuoret. Leikkaa sipuli ja tomaatti ohuiksi siivuiksi. Leikkaa myös halloumjuusto siivuiksi.
4. Sekoita tomaattimurskan joukkoon sokeri, kuivatut yrtit sekä kuorittu ja pilkottu valkosipuli. Raasta juusto.
5. Vaivaa kohonneesta pizzapohjataikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 4 osaan ja taputtele kämmenen kokoisiksi pizzapohjiksi. Liian ohutta pohjaa on vaikeaa käsitellä grillissä.
6. Kun grillissä on sopiva hiillos, aseta pelkkä pizzapohja sekä halloumviipaleet grilliritilälle. Tarkkaile pohjaa, sillä se ruskistuu alta hetkessä. Käännä pohja ja lusikoi sen päälle tomaattimurskaa, juustoraastetta ja ohut kerros liha- tai kasvistäytettä. Kypsennä täytettyä pizzaa muutamia minuutteja, kunnes myös pohjan alapuoli saa väriä ja juustoraaste hieman sulaa. Toista, kunnes kaikki pizzat on paistettu. Koristele kasvispizzat halloumilla ja tuoreella basillikalla. Nauti!

 

Teksti ja kuvat: Hanne Ahonen / Pro Luomu