Saavuin toukokuun alussa Etelä-Suomeen kauan odotetulle lomalle, ja hämmästys oli suuri: Kilpisjärveltä lähtiessäni lunta tuli taivaan täydeltä, Kymenlaaksossa koivuissa oli hiirenkorvat ja nurmikot vihersivät. Mielessäni totesin Suomen olevan pitkä maa.

Toukokuisen auringon lämpöiset säteet antavat hyvän syyn kaivaa esiin pölyttynyt grilli autotallista tai varastosta. Talven jäljiltä grilli on hyvä puhdistaa perusteellisesti ennen käyttöä.

Tärkeintä on muistaa puhdistaa grilli aina kuumana. Tällöin lika irtoaa helpoiten, eikä se uusi hieno grilliharja tuhoudu ensimmäisellä käyttökerralla. Toinen tärkeä vinkki on öljyäminen. Muista öljytä parilat, ritilät ja muut tasot riittävän usein, mielellään jokaisen puhdistuksen jälkeen. Tällaiset perushuollot pidentävät grillin ikää helposti muutamalla vuodella.

Itse suosin grillauksessa halpoja ruhonosia. Niska, rinta, kyljet, kuvepaisti; luuttomana tai luullisena. Halvat ja sitkeämmät osat vaativat aina keittämisen tai hauduttamisen ennen varsinaista grillaamista. Itse hauduttelen lihaa 6-8 tuntia edellisenä päivänä padassa, 100 °C. Aivan kuten pihviliha, haudutettu liha kannattaa laittaa maustumaan muutamaa tuntia ennen grillaamista, tällöin maut imeytyvät hieman syvemmälle tuotteeseen.

Tärkeää on muistaa myös lihan valelu tai penslaus grillaamisen aikana. Tällöin pinnasta tulee herkullisen kiiltävä. Mitä rohkeammin uskallat grillata lihaa kuitenkaan polttamatta pintaa, sitä enemmän saat makua.

Grillaamisiin!

Grillattua luomunaudanrintaa & punakaalisalaattia

Naudanrinta:

1 kg luutonta luomunaudanrintaa
1 luomusipuli
1luomuporkkana
2 l vettä
15g suolaa

Kiehauta vesi ja suola. Pilko juurekset haudutusastiaan ja laita liha juuresten päälle. Kaada kiehautettu vesi astiaan ja hauduta 100 °C uunissa 6-8 tuntia. Jäähdytä.

Glaze:

2 dl lihan haudutuslientä
1 dl soijakastiketta
3 rkl Sriracha-kastiketta
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa

Yhdistä kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi. Anna lihan maustua kastikkeessa muutama tunti ennen grillaamista. Ota kastike talteen ja penslaa lihaa sillä grillauksen aikana.

Punakaalisalaatti:

1 luomupunakaali
3 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl luomurypsiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä
6 rkl majoneesia
suolaa
sokeria

Leikkaa tai raasta punakaali ohueksi suikaleeksi. Mehusta öljyllä, etikalla, suolalla ja sokerilla 1 tunti. Lisää majoneesi ja seesaminsiemenet ja sekoita.