Pakkaspäivä Rovaniemellä, metsät ja puut valkeana uudesta lumesta. Ensimmäiset auringonsäteet kuukauteen valaisevat lenkkipolkua, kaamoksen selkä alkaa taittua ja päivät pitenevät. Vaikkakin itselleni talvi on kaikista vuodenajoista se rakkain, aika ajoin makuhermot kuljettavat matkalle muistoihin.

Italia, Riva del Garda, heinäkuu 2012. Istuudumme avovaimoni kanssa Gardajärven rannalla sijaitsevan ravintolan terassille ja tilaamme lasit jääkylmää valkoviiniä. Päivä on kuuma, mutta raikas tuulahdus järveltä helpottaa talvea kaipaavan vapaalaskijan ahdinkoa. Tilaamme annokset pastaa, avovaimoni valitsee itselleen Pasta Garbonaraa, itse otan paistettuja gnoccheja.

Pitkälle on taas matkattu Dolomiittien sylistä, mutta gnocchi on ja pysyy. Tautisen helppo perunapasta, jota on helppo varioida niin kala- kuin liharuokien kaveriksi. Tässä ohjeessa paistetut gnocchit saavat seurakseen pinaattia, salviaa, siitakesieniä ja herneitä. Paatuneen lihansyöjän mielestä kyseessä onkin ehkä paras kasvisruoka ikinä.

Gnocchitaikina vaatii tarkkuutta ja onnistuneen gnocchin tunnistaa. Mitä jauhoisempaa perunaa käyttää, sen parempi. Perunat kannattaa kypsentää paahtamalla, jolloin niihin ei imeydy vettä, kuten keittäessä tapahtuisi. Jos ohjeeseen käyttää keitettyä perunaa, jauhojen ja kananmunan määrää on syytä lisätä.

Gnocchit kypsennetään keittämällä suolavedessä, jonka jälkeen ne voi paistaa rapeiksi. Keittämisen jälkeen gnocchit kannattaa pyöritellä öljyssä, jotta ne eivät tartu toisiinsa.

Salviavoissa paistettuja gnoccheja, luomusiitakkeita, -herneitä & -pinaattia

1 rs luomusiitakesieniä
1 ps luomuherneitä
1 rs luomupinaattia
1 ruukku salviaa

Pilko siitakkeet puoliksi, pienet voi jättää kokonaisiksi. Pese pinaatti huolellisesti ja kuivaa se salaattilingolla. Sulata herneet ja valuta niistä ylimääräinen neste pois. Nypi salviasta reilusti lehtiä, noin puoli ruukkua riittää yhteen pannulliseen.

Gnocchitaikina
1 kg luomuperunoita
1 luomukananmuna
50 g luomuvoita
300 g luomujauhoja

Paahda perunat folioon käärittynä 250-asteisessa uunissa pehmeiksi ja halkaise ne puoliksi. Kaavi ruokalusikalla perunat kuorestaan pois ja paseeraa ne karkean siivilän läpi tai käytä lumirautaa. Sekoita paseerattuun perunaan voisula ja kananmuna ja anna massan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää kädenlämpöiseen massaan jauhot osissa ja ala vaivata taikinaksi. Valmis gnocchitaikina on tasainen, kiiltävä ja helposti käsiteltävä.

Jaa taikina kuuteen osaan ja pyörittele se pitkiksi 1,5 cm paksuiksi tangoiksi jauhotetulla pöydällä. Leikkaa taikinasta viistoja 3 cm paloja ja asettele ne leivinpaperin päälle.

Kiehauta keitinvesi ja lisää gnocchit kiehuvaan veteen. Gnocchit nousevat pintaan, kun ne ovat kypsiä. Nostele öljyttyyn laakeaan astiaan ja pyörittele gnoccheja, jotta ne pysyvät irtonaisina.

Paista gnocchit ja siitakesienet kuumalla pannulla rapeiksi ja kullanruskeiksi. Lisää loppuvaiheessa salvianlehdet. Parhaan paistopinnan saat voilla, ruskistuessaan voin hera antaa kaunista väriä ja pähkinäistä makua. Lisää herneet vasta, kun pasta ja sienet ovat saaneet kauniin värin. Anna herneiden lämmetä hetki pannulla, lisää vielä lopuksi pesty ja kuivattu pinaatti. Tarjoa välittömästi!