Munajuusto on hämäläinen perinneherkku, eikä sen valmistus ole vaikeaa. Luomumaidosta ja -piimästä tehdyn juuston maustaa tuore luomubasilika. Seuraksi sopivat luomumansikkasiivut, jotka on viimeistelty balsamiviinietikalla. Siivu basilikajuustoa ja balsamicomansikoita nautitaan luomunäkkileivän päällä kesäterassilla. Ja seuraksi vain kuppi kuumaa luomukahvia…

Basilikajuusto ja balsamicomansikat

(8 annosta)

Basilikajuusto:
3 litraa luomutäysmaitoa
1 litra luomupiimää
4 luomukananmunaa
2 tl suolaa
2 dl tuoretta luomubasilikaa

Balsamicomansikat:
1 rkl tummaa luomubalsamiviinietikkaa
1 rkl luomuhunajaa
3 rkl luomuoliiviöljyä
1 tl rouhittua luomumustapippuria
400g tuoreita luomumansikoita
1 pieni luomupunasipuli

Tarjoiluun:
Vaaleaa luomuleipää tai luomusiemennäkkileipää

1. Valmista basilikajuusto: vatkaa kananmunat piimän joukkoon. Kiehauta maito isossa kattilassa koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila pois levyltä ja vatkaa piimä-munaseos kuuman maidon joukkoon.
2. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna kiehumispisteeseen välillä sekoittaen. Kun seos on kiehahtanut, sammuta liesi mutta jätä kattila levylle. Anna seoksen juoksettua rauhassa sekoittamatta n. ½ tuntia. Juustomassa nousee pinnalle. Huuhtele basilika ja hienonna veitsellä.
3. Siivilöi juustomassa ja jäljelle jäävä neste (hera) erilleen. Painele massaa varovasti kauhalla, jotta ylimääräistä nestettä valuu pois. Sekoita juustomassan joukkoon suola ja basilika.
4. Kaada juustomassa joko tiheään siivilään tai juustomuottiin. Aseta päälle lautanen tai jokin muu tasainen paino ja alle astia, johon hera voi valua. Anna hyytyä yön yli jääkaapissa.
5. Valmista balsamicomansikat: sekoita keskenään balsamiviinietikka, hunaja, oliiviöljy ja mustapippuri kastikkeeksi. Huuhtele mansikat ja poista kannat. Siivuta mansikat veitsellä tai kananmunaleikkurilla. Kuori punasipuli ja hienonna veitsellä. Sekoita varovasti keskenään kastike, mansikkasiivut ja hienonnettu sipuli.
6. Leikkaa hyytynyt basilikajuusto siivuiksi. Tarjoa luomuleivän päällä ja koristele balsamicomansikoilla.

VINKKI: Juustomassasta erotettua heraa voi käyttää esimerkiksi sämpylätaikinan nesteenä.

 

Teksi ja kuvat: Hanne Ahonen / Pro Luomu