Paras luomuhevi löytyi Vantaalta

posted in: Arjen huumaa, Yleinen | 0

Tammikuussa ensimmäistä kertaa julkistettu Suomen Paras LuomuHeVi-kauppa 2016 -tunnustus meni vantaalaiselle K-citymarket Tammistolle. Kauppa nappasi tuplavoiton, sillä se valittiin myös hypermarket-sarjan parhaaksi HeVi-kaupaksi.

Kauppojen luomutuotteiden valikoima on kasvanut viime vuosina, ja useimpia luomuhedelmiä ja -vihanneksia voi nykyään ostaa samalla kauppareissulla. Luomutuotteiden kysyntä kasvaa, joten kauppojen kannattaa satsata myös luomuun. Kuten Tammistossa tehdään.

– Tuntui todella hienolta saada tämä tunnustus. Oltiin tosi yllättyneitä ja otettuja, iloitsee K-citymarket Tammiston hevi-vastaava Heidi Kiiskinen.

Laatu ylös, hävikki alas

K-citymarket Tammiston hedelmä- ja vihannesosastolla satsataan luomutuotteisiin, ja se näkyy. Luomut ovat näkyvällä paikalla ja hyllyjä koristavat selkeät luomu-kyltit. Valikoima on runsas ja tuotteet ovat laadukkaita.

Tammistossa ei luomuhevistä juurikaan synny hävikkiä. Määriin suhteutettuna luomutuotteista tulee jopa vähemmän hävikkiä kuin tavanomaisista hevituotteista.

– Meillä on tiivis yhteistyö osastolla. Kakkoshevi-vastaava Anne Osenius on hyvin perillä luomuista. Hän työskentelee luomutuotteiden parissa päivittäin ja kertoo minulle, mitä luomuja tarvitsee tilata, kertoo Kiiskinen.

Tiimin yhteistyö pelittää

Kun työtehtävät on jaettu työntekijöiden kesken ja kaikki keskittyvät omaan osa-alueeseensa, työntekijät pysyvät paremmin perillä siitä, missä mennään.

– Tiimityöskentely on kyllä tämän myymälän valtti ja se vaikuttaa koko pakettiin, Kiiskinen summaa.

Hellää huolenpitoa

Heidi Kiiskinen kertoo, että hellä huolenpito näkyy ja vaikuttaa ehdottomasti hevin ja luomuhevin menekissä. Hyvä laatu kiertää nopeasti.

Perussääntönä on, että esillä pidetään vain sellaisia tuotteita, joita myyjät itsekin ostaisivat. Huonoja ei joukossa sallita, sillä ne vain hidastavat muidenkin tuotteiden myyntiä.

– Asiakas ostaa silmillään. Siitä syntyy vain enemmän hävikkiä, jos asiakkaiden tarvitsee alkaa valikoimaan, mikä on hyvä tuote.

Osastolla on todella tiukka laadunvarmistus, ja kaikki tuotteet käydään läpi joka aamu. Näin mahdolliset huonot kappaleet saadaan heti päivän aluksi poistettua ennen kuin uusia aletaan täyttää tilalle.

Tuore tuoksuva osasto

Asiakkailta tulee paljon hyvää palautetta osastosta ja tuotteista. Lisäksi asiakkaat esittävät toiveita, jotka pyritään täyttämään, jos vain mahdollista. Viime vuosina toiveita on kuunneltu paljon ja luomutuotteiden valikoima on kasvanut todella monipuoliseksi.

– Asiakkaat, jotka tulevat meille ensi kertaa, ovat hämmästyneitä valikoiman runsaudesta. Tuoreudesta tulee myös paljon kiitosta ja ihmiset sanovat, että osastolla tuoksuu puhtaalle, Kiiskinen kertoo tyytyväisenä.

Laadukas tavara puolestaan houkuttelee ostajia. K-citymarket Tammistoon tullaankin ostoksille myös naapurikaupungeista.

Porkkana ja omena kestosuosikkeja

K-citymarket Tammistossa tietyt luomutuotteet ovat erityisen suosittuja, ja niitä saa kauppaan tilata päivittäin tai lähes päivittäin. Tällaisia menekkituotteita ovat esimerkiksi porkkana, peruna, parsakaali, italialaiset salaattirasiat, royal gala -omena ja sitruuna.

– Parsakaali ja kukkakaali ovat omia lempiluomutuotteitani. Lisäksi banaanit ostan aina luomuna ja omenoista valitsen luomu royal galan, kertoo hevi-vastaava Kiiskinen.

Kampanjointi houkuttelee asiakkaita

Voiton myötä saadut diplomit ovat nyt osastolla kaikkien asiakkaiden nähtävillä. Lisäksi voitto näkyy lehtimainoksissa ja Facebookissa. Näin tieto vuoden parhaasta luomuhevi-osastosta saavuttaa mahdollisimman monet.

Hevi-vastaava uskoo, että voitto vaikuttaa luomutuotteiden kysyntään ja asiakasmäärään.

– Asiakkaat ovat nyt valveutuneempia ja kiinnittävät entistä enemmän huomiota luomutuotteisiin.

Jatkossa Tammistossa on tarkoitus järjestää entistä enemmän luomukampanjoita ja samalla nostaa tuotteita keskilattialle näkyville. Kampanjat houkuttelevat ihmisiä kauppaan, ja hyvän kaupan löytäessään he helposti jäävät asiakkaaksi.

Vuoden HeVi-kauppa -kilpailun järjesti ammattilaislehti Puutarha-Sanomat. Luomuvoittajan valitsi Pro Luomun asiantuntijaraati.

Teksti ja kuvat: Heidi Haavisto/Pro Luomu
Diplomikuva: Jouko Tikkanen/Puutarha-Sanomat

Lue myös: K-citymarket Tammistolle tuplavoitto Suomen Paras HeVi-kauppa 2016 kilpailussa