Pähkinöiksi menee

Pähkinöiksi menee

posted in: Arjen huumaa, Yleinen | 0

Jouluun kuuluvat pähkinät ja mantelit.Niitä laitetaan glögin pohjalla ja napostellaan rusinoiden ja muiden kuivahedelmien kanssa.

Pähkinöiden ja mantelien luomuvalikoima on nykyään jo laaja; niitä saa luomuna sekä marketeista että erikoiskaupoista.

Moniin muihin jouluherkkuihin verrattuna pähkinät ja mantelit ovat ravintoaineita pullollaan. Erityisen hyviä ne ovat tyydyttämättömien rasvahappojen lähteinä, mutta niistä saa myös hyviä proteiineja sekä monia hivenaineita. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan pähkinöitä tulisi lisätä päivittäiseen ruokavalioon terveyden edistämiseksi.

Maistuvat ympäri vuoden

Suomen suurimmasta luomutuotteisiin erikoistuneesta erikoiskaupasta Ruohonjuuresta kerrotaan, että pähkinät myyvät nyt paremmin kuin koskaan.

– Nehän myy ihan erinomaisen hyvin. Marraskuun loppuun mennessä luomupähkinöiden ja -manteleiden myynti oli kasvanut 44 % viime vuoteen verrattuna, kertoo markkinointi- ja ostopäällikkö Johanna Koskinen.

Erityisesti luomumanteleiden myynnissä näkyy voimakasta ostokäyttäytymisen muutosta. Tällä hetkellä myydään jopa kappalemääräisesti eniten kilon pusseja.

– Eli manteleita on ruvettu popsimaan ihan urakalla, Koskinen nauraa.

Joulu lisää entisestään tämän tuoteryhmän myyntiä, ja ennätysjoulu on ihan varmasti tulossa.

– Tosin kun peruskulutus on nyt niin korkealla tasolla, myynnin prosentuaalinen kasvu ei ole jouluna muuhun vuoteen verrattuna enää niin suuri kuin 5-10 vuotta sitten, toteaa Koskinen.

Trendikästä ja luomua

Urtekram on Pohjoismaiden suurin luomutuotteisiin erikoistunut tukkukauppa ja myy myös Suomessa suuren osan luomupähkinöistä. Suomessa merkin alta löytyy luomuna manteleita sekä useita pähkinöitä: saksan-, cashew-. pekaani- ja hasselpähkinöitä sekä parapähkinöitä ja suolaamattomia pistaasipähkinöitä.

Urtekramin Suomen Brand manager Kirsi Kaikko kertoo myös pähkinöiden olevan tällä hetkellä kovassa nosteessa. Nyt kuluttajat haluavat nimenomaan luomua.

– Trendi on selkeästi kasvava, siihen vaikuttaa tämän hetken ruokavillitykset mm. kiinnostus raakaleivontaan, hän kertoo.

Maulla on merkitystä

Raakaleivonnassa pääraaka-aine saattaa olla mantelit tai pähkinät, joten maulla on väliä.

– Uskon että kuluttajat valitsevat useimmiten luomun, koska se on saatavuuden takia helppoa, mutta myös maun takia. Myös henkilökohtainen mielipiteeni on, että luomupähkinät maistuvat paremmilta, Kaikko pohtii.

Tämä näkyy Urtekramilla myös siinä, että eniten palautetta tulee tämän tuoteryhmän kohdalla nimenomaan makuun liittyvissä seikoissa.

– Pähkinät olisi hyvä säilyttää viileässä ja pimeässä, silloin rasvaiset herkut eivät härskiinny ja säilyvät maistuvina, Kaikko muistuttaa.

Mantelit tuovat joulun

Kirsi Kaikko kertoo, että joulu näkyy selkeänä piikkinä pähkinätuoteryhmän myynnissä. Erityisen paljon myydään manteleita.

Joulun hittiherkun mantelin viljely herättää kuitenkin ajoittain keskustelua vesivarojen tuhlaamisesta. Viljely keskittyy Kaliforniaan, jossa tuotetaan arviolta 80 % koko maailman manteleista. Kaliforniaa viime vuosina vaivannut kuivuus on mutkistanut entisestään mantelinviljelyä ja nostanut maailmanmarkkinahintoja.

Urtekramin luomumantelit tulevat kuitenkin melko pieniltä tiloilta Espanjasta.

– Urtekramin sopimustilat toimivat yhteistyössä keskenään ja omistavat yhdessä pienen tehtaan, jossa mantelit prosessoidaan. Tilat ovat niin pieniä, ettei kalliisiin kastelujärjestelmiin ole edes varaa, kertoo Kaikko.

Maistuvaa myös juuston kanssa

Joulun ajan syömisiin Kaikko antaa vielä yhden vinkin. Perinteisen puuron ja rusinan lisäksi pähkinät ja mantelit ovat loistavaa seuraa myös juustoille.

– Joulupöytään sopii myös loistavasti juustotarjotin, johon voi rohkeasti laittaa mukaan myös pähkinöitä, hän innostuu.

Teksti: Aura Lamminparras/Pro Luomu