Muotikuvaajasta luomutilalliseksi

Muotikuvaajasta luomutilalliseksi

posted in: Luomutilalla | 0

Helsinkiläinen muotikuvaaja Sebastian Nurmi haki maaseututukikohtaa 1980-luvun lopulla Länsi-Uudeltamaalta. Tammisaaressa pelkän maaseutumökin sijaan vastaan tuli 15 hehtaarin Bovik; pientila, joka Sebastianin piti saada.

Maa-alan käytölle ei ollut vielä suunnitelmia, mutta satunnaiset vierailut Tammisaaressa venyivät. Lopulta Sebastian muutti tilalle pysyvästi. Aukeiden peltojen sijaan tilan maat kasvoivat pajukkoa ja lepikkoa.

Valokuvaustaidoilla ei maatila hoitunut, joten Sebastian ryhtyi opiskelemaan. Lopulta vastaan tuli luomu- ja lammaskurssit. Muotimaailma sai vaihtua lampaisiin.

Laajaperäistä laidunnusta

Sebastian sai 1990-luvun alussa maatalon emännäksi Üllen, jonka kanssa hankittiin ensimmäiset uuhet ja pässi. Nykyään tilalla laiduntaa noin 250 suomenlammasta, 500 karitsaa, kymmenkunta pässiä  sekä lisäksi 80 kyyttöä.

Tilan oma peltopinta-ala ei pystyisi ruokkimaan kuin murto osan eläinmäärästä, mutta märehtijät on levitetty pitkin Uudenmaan luonnonlaitumia. Lampaat kuljetetaan lautalla hoitamaan useita kymmeniä lähialueen saaria ja luonnonniittyjä. Vastaavasti kyyttöjä löytyy mm. Espoonlahden pohjukan ja Otaniemen rannan luonnonlaitumilta. Bovik on Uudenmaan suurin perinnebiotooppeja laiduntavilla eläimillä hoitava tila.

Luomua ravintoloihin ja koteihin

Talvikauden Bovikin lampaat viettävät lampolassa, jossa  niiden ruokia ovat luomusäilörehu, luomukaura ja –herne.

Karitsoja menee teuraaksi vuodessa noin 500, kyyttöjä vajaa 20. Tilan lihat markkinoidaan itse. Osan lihoista ostavat yksityiset kuluttajat, mutta Bovikin tilan asiakkaina on myös useita ravintoloita, kuten Nokka Helsingissä ja Origo Hangossa. Lihan sivutuotteina syntyy niin sukkia, pipoja kuin  lampaantaljoja.

Sebastian ei halua laajentaa tuotantoa enempää, vaikka luomutuotteille on kova kysyntä.

– Määrän sijaan on tärkeää pitää tila inhimillisenä perheviljelmänä, jossa eläinten hyvä kohtelu ja laadukkuus ovat keskeisellä sijalla.

Sebastianin mielestä on tärkeää, että Suomi pysyisi kauttaaltaan asuttuna niin, että edellytykset harjoittaa maataloutta säilyisivät joka puolella.

– Monen tavanomaisen tuottajan pitäisi avata silmänsä ja miettiä tuotantoaan uudelleen, hän vinkkaa.

Miten sinun ruokasi on tuotettu?

Tilanpito on opettanut Sebastianille sen, että luomutuotannon luotettavuuden ylläpitämiseksi tuottajan on jaksettava tuotantoon kuuluva byrokratia.

– Hallinto on raskasta ja tungettelevaa, mutta onneksi valvonnassa mennään parempaan päin. Luomu on ainoa oikea ja viisas tapa tuottaa ruokaa, myös globaalisti. Itämeren kannalta pitäisi tavanomainenkin maatalous saada kuriin, sillä aina osa kemiallisista lannoitteista päätyy valuntana mereen, hän sanoo.

Sebastian kehottaa kuluttajia hankkimaan kontakteja tuottajiin, kyselemään ruoan taustoista ja tuotantomenetelmistä niin kaupoissa kuin ravintoloissa.

– Tilavierailu voi olla erittäin avartava kokemus ja parhaassa tapauksessa myös täynnä elämyksiä.

Luonnonmukaista ympäristönhoitoa

Sebastian on ylpeä omasta työstään, sillä ympäristönhoitolaitumet ovat myös ihmisten iloksi. Lenkkeilijä voi törmätä hänen kyyttöihinsä vaikka Espoon rannoilla.

– Jotta yhä useampi tuottaja lähtisi hyödyntämään ja hoitamaan luonnonlaitumia sekä perinnebiotooppeja, tulisi niiden ylläpitoon saada parempi tuki, enemmän tietoa ja kannustusta. Esimerkiksi eläinten siirtely alueelta toiselle ja uusien alueiden aitaus on vaativaa sekä aikaa vievää.

Kokonaisuudessaan Sebastian Nurmi on saanut kokea ison elämänmuutoksen ryhtyessään luomutuottajaksi.

– Polku ei ole ollut helppo, mutta silmät avaava kokemus. Palkitsevimmat hetket ovat niitä, kun näkee että heinä kasvaa ja eläimet voivat hyvin. Ympäristönhoidon positiiviset tulokset ovat silmin nähden merkittäviä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teksti: Leena Saari

Sebastian Nurmen luomutila Bovik esiintyy Pro Luomun uudella imagovideolla, joka on julkaistu Vimeossa ja YouTubessa. Katso lisäksi Bovikin luomutilan upeat kuvat.