Mehiläiset veivät mansikkatilan luomuun

posted in: Luomutilalla | 0

Kun kesäkuun alun vesisade kasteli lounaissuomalaisen peltoaukean, pöytyäläinen luomuviljelijä Antti Keskitalo myhäili tyytyväisenä. Kosteus teki hyvää edellisenä päivänä istutetuille 13 000 luomumansikan taimelle.

– Kuivina aikoina kasteluvesi nostetaan omasta, hiekkapohjaisesta lammesta, ja johdetaan mansikoiden juurille tihkukasteluputkiston avulla. Puhdas vesi on ehdoton edellytys luomumansikan viljelylle, Keskitalo kertoo.

Luonnonmukaiset keinot käytössä

Keskitalo_Antti

Keskitalon tilalla on viljelty mansikkaa vuodesta 1967 lähtien. Mansikkatila siirtyi luomuun vuonna 2010, kun Antista tuli tilan isäntä.

– Minua kun ei kiinnosta myrkkyjen levittäminen yhtään. Ruiskuttajahan siinä on itse suurimmassa vaarassa, hän toteaa.

Tavanomaisilla tiloilla mansikoiden vitsauksia kuten harmaahometta ja mansikkapunkkia torjutaan kemiallisilla kasvinsuojeluaineilla. Opiskellessaan agroekologiaa Helsingin yliopistossa Keskitalo vakuuttui, että harmaahomettakin on mahdollista torjua luonnonmukaisin menetelmin.

– Professori Heikki Hokkanen esitteli, miten harmaahometta voidaan torjua mehiläisten avulla. Pesien lentolaudoille levitetään mikrobivalmistetta, joka tarttuu mehiläisten jalkoihin. Pölyttäessään mansikan mehiläinen levittää kukkaan myös mikrobin, joka estää harmaahometartunnan.

Luonnonmukaista mikrobivalmistetta käytetään Keskitalon tilalla yhteistyössä paikallisen mehiläistarhurin kanssa. Tutkimuksissa mikrobimenetelmällä on saatu jopa parempia mansikkasatoja kuin kemiallisella homeen torjunnalla.

Terveet taimet luomun lähtökohta

Muita tuholaisia Keskitalo torjuu erilaisilla biologisilla menetelmillä. Esimerkiksi mansikkapunkkia vastaan tila käy miljoonan ripsiäispetopunkin voimin. Tuhoojien viholliset odottivat tehtäviinsä pääsyä alkukesän ajan kylmiössä.

Mansikkapunkki pilaa kasvin lehdet ja häiritsee mansikan kasvua. Terveet taimet ovat luomun lähtökohta.

– Ei näy tuholaisia, Keskitalo toteaa tyytyväisenä itse kasvatetuista luomutaimista.

– Olen kuullut väitettävän, että luomumansikan viljelijät kärsivät totaalisista tuhovuosista. Itse en ole sellaista havainnut, vaan pikemminkin pelloilla näyttää vallitsevan tasapaino, sillä tuholaisten luontaiset viholliset menestyvät luomussa.

Verkkokaupasta mansikkalahjakortti

Keskitalon mansikkaa myydään omasta myyntipisteestä. Suuri osa sadosta menee helsinkiläisiin ja turkulaisiin luomuruokapiireihin, ja osa myydään pakastemarjayhtiölle. Oma erikoisuus on verkkokauppa, josta voi ostaa mansikkalahjakortin vaikkapa joululahjaksi tai varata luonnonmukaisesti tuotettuja mansikantaimia.

Kasvihuoneeseen Keskitalo ei aio tuotantoa laajentaa, vaikka moni tila pidentää kasvukautta ansareissa.

mansikkaa_poimittu

– Luomumansikkaa ostetaan useimmiten säilöttäväksi omaan pakastimeen, josta sitä herkutellaan pitkin talvea. Aikainen sato ei siis toisi lisäarvoa.

Työsuhde-etuna mukavat asiakkaat

Keskitalo luonnehtii yritystä kannattavaksi, mutta ei erittäin kannattavaksi.

– Meillä mansikkalaatikko maksaa noin 35 euroa. Ero tavanomaisesti tuotetun hintaan on noin 10 euroa. Kyllä hinta merkitsee kuluttajalle, sen ymmärtää. Mutta sanoisin, että luomumansikan sato on noin puolet tavanomaisesta, siitä hinnanero tulee.

Eniten luomumansikkaa ostavat Keskitalon mukaan lapsiperheet.

– Luomumarjoja on kiva myydä, sillä asiakkaat ovat kiinnostuneita tuotteista, kyselevät ja juttelevat paljon. Moni sanoo, että haluaa lapsille puhtaita marjoja.

Satoaika pitää mansikanviljelijän kiireisenä. Noin neljän viikon aikana on organisoitava poiminta, myynti, markkinointi ja kuljetukset. Keskitalo luottaa tänäkin vuonna maukkaaseen Polka-lajikkeeseen, joka sopii hyvin luomuviljelyyn. Kokeilussa on myös uusi Elianny-lajike.

Teksti ja kuvat: Marjatta Sihvonen