Maku myy luomun

posted in: Luomutilalla, Yleinen | 0

Jämsässä sijaitseva Juholan tila tuottaa luomulihaa ja -viljaa, jotka jalostetaan tilalla tuotteiksi asti ja myydään enimmäkseen suoraan kuluttajille. Kysyntää riittää.

Tilan isäntä Lauri Juhola arvioi, että hyvän menekin taustalla on osin luomu- ja lähiruokaboomi, joka on saanut sekä kuluttajat että kaupan kiinnostumaan yksittäisenkin luomutilan tuotteista. Viime kädessä hieman tavanomaista hintavamman luomuruoan suosion ratkaisee kuitenkin maku.

– Tuskinpa asiakkaat palaisivat aina uudestaan, jos tuotteiden maku ei olisi kohdallaan. Nautamme ovat lähes nurmiruokinnalla ja ulkoilevat talvellakin joka päivä: se vaikuttaa lihan laatuun. Myös omasta mielestäni esimerkiksi ”väkisin kasvatettu” peruna ei maistu yhtä hyvälle kuin luomuperuna, Juhola pohtii.

Juholan tilalla on noin 42 hehtaaria peltoa ja 150 hehtaaria metsää. Simmental-rotuisia emolehmiä on kolmisenkymmentä.

Puskaradio tehokas markkinakanava

Juholan tilan luomuvilja jalostetaan omalla tilalla ryyneiksi, hiutaleiksi ja jauhoiksi. Luomuliha leikataan teurastamossa, ja myydään 15–18 kilon lajitelmapakkauksina.

– Myymme lihat itse suoraan kuluttajille. Lajitelmapakkaus on siinä mielessä helppo, että kaikki saadaan myytyä eikä pakkaseen jää ylijäämää, Lauri Juhola kertoo. SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Markkinointi tapahtuu pääasiassa tilan omien nettisivujen kautta, ja lihan osalta laitetaan myynti-ilmoituksia myös lehteen. Ensi syksyn teurastusten lihat on jo varattu.

– Puskaradio on aika tehokas, toteaa Juhola.

Suoramyyntiasiakkaista suurin osa on Keski-Suomesta, mutta etenkin kesäisin heitä tulee Tampereelta ja Helsingistäkin asti. Lisäksi Juholan tilan tuotteita saa parista paikallisesta kaupasta, Ahlmanin Tilapuodista Tampereelta, Jämsäläiseltä kirpputorilta sekä Jyväskyläläisen ruokapiirin kautta. Tuotteita saa myös avoinmaaseutu.fi-verkkokaupasta.

Piti pärjätä appiukolle

Juholan tilan isäntä ja emäntänsä Päivi ovat hoitaneet tilaa vuodesta 1979 lähtien, jolloin tuotantosuunta oli vielä tavanomainen lypsykarja. Luomuun tilaa alettiin siirtää vuonna 2005, suurimpana motiivina uteliaisuus ja halu oppia uutta.

– Olen aina ollut vähän sellainen tutkijanluonne ja suhtautunut positiivisesti uusiin asioihin. Lisäksi kasvinsuojeluaineet alkoivat kyllästyttää; aina haisi jollekin myrkylle, isäntä selvittää.

Päätös lähteä luomukurssille syntyikin sitten aikanaan nopeasti. Ehkä siihen vaikutti vähän myös näyttämisen halu:

– Appiukkoni piti koko ikänsä Ikaalisissa lypsykarjatilaa eikä pussiakaan apulantaa ostanut. Pitäähän sitä appiukolle pärjätä, Lauri Juhola nauraa.

Uuden opettelu pitää virkeänä

SAMSUNG DIGITAL CAMERAIsännän mukaan juuri uuden opettelu tekee luomuviljelystä erityisen mielenkiintoista. Pohtimista riittää esimerkiksi siinä, miten jonkin rikkakasvin saa parhaiten pois pellolta, kun kemiallista oikotietä ei ole käytettävissä. Luomussa keskeisen tärkeästä biologisesta typensidonnasta ei isännän maatalousopintojen aikaan opetettu maatalouskoulussa mitään.

– Välillä tulee kylmää vettä niskaan, mutta niin se näyttää tulevan tavanomaisellakin puolella, hän toteaa.

Lauri Juhola toimii nykyään Luomuliiton paikallisyhdistyksen puheenjohtajana sekä mentorina, joka opastaa ja neuvoo luomua vasta harkitsevia viljelijöitä sekä aloittelevia luomutuottajia.

– Aina pitää uskaltaa ja yrittää, hän kannustaa heitä.

Juholan tilalla on avoimet ovet Suomen luonnon päivänä lauantaina 30.8.2014 klo 12-15. Tervetuloa tutustumaan tilaan ja luomutuotantoon! Lue täältä lisää tapahtumasta.