Luomupastori viljelee ja varjelee maata

Luomupastori viljelee ja varjelee maata

posted in: Luomutilalla | 0

Tolvilan kartanon vanhat ravitallit Akaan Viialassa ovat saaneet uusia asukkaita, sillä rakennukset on kunnostettu pikkuhiljaa luomuvaatimukset täyttäviksi lampoloiksi. Tilan mailla  laiduntaa satamäärin suomenlampaita, sekä uuhia että karitsoja.

Isäntä Jarmo Latvanen kertoo, että kartanon pellot ja eläimet ovat saaneet luomustatuksen vuonna 2014. Tilan sadan hehtaarin pelloista osa on nurmella ja lampaiden laitumena, osalla viljellään kauraa ja härkäpapua sekä niiden seosta. Lisäksi kartanon mailla on yli 30 hehtaaria arvokkaita perinnebiotooppeja, jotka toimivat luonnonlaitumina.

– Osa maista on ollut perinnebiotooppeja yli 20 vuotta, ja niiden kautta innostuimme lampaistakin. Ensimmäiset lampaat otimme vuonna 2007, tilan isäntä kertoo.

Tolvilan kartano sijaitsee todella vanhassa kulttuurimaisemassa – tiluksilla on kivikautisia asuinpaikkoja ja mm. rauhoitettu kellokivi – joten alkuperäisrotuinen suomenlammas tuntui oikealta valinnalta laiduntamaan vanhoja niittyjä.

Pitkään pohdittuja eettisiä valintoja

Jarmo Latvanen oli aiemmalta ammatiltaan pappi, kunnes ryhtyi maanviljelijäksi ottaessaan tilan hoitaakseen vuonna 2002. Mies pohti pitkään omaa näkökulmaansa tuotantoon, sillä esimerkiksi kasvinsuojeluruiskutukset eivät miellyttäneet häntä lainkaan.

Latvanen ajatteli, että ympäristön kanssa olisi oltava sinut, mutta tilan pitäisi myös kannattaa taloudellisesti. Tähän yhtälöön luomu istui luontevasti.

– Jos on olemassa tekniikat tuottaa ruokaa ilman kemiallisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita, niin miksi emme käyttäisi niitä? Mielestäni maanviljelyssä on kyse siitä, miten saada ympäristö varjeltua ja säilytettyä sen tuotantokyky: näitä peltoja on viljelty jo tuhat vuotta ja niitä pitäisi viljellä vielä toisetkin tuhat vuotta, Tolvilan kartanon isäntä perustelee.

Eläinten hyvinvointi ensisijaista

Tila on valinnut eettisen ja ekologisen linjan myös eläintenpidossa. Lampaiden hyvinvointi näkyy konkreettisesti niiden hyvänä terveydentilana: esimerkiksi matolääkitys pyritään minimoimaan mm. ottamalla eläimistä papananäytteitä.

– Eläinten hyvinvointi on meille tärkeää lampaiden elämän alusta loppuun. Uuhet esimerkiksi saatetaan tiineiksi ensimmäisen kerran vasta 1,5-vuotiaina ja ne karitsoivat vain kerran vuodessa: eläimistä ei oteta irti maksimaalista taloudellista hyötyä, Latvanen selvittää.

Luja usko luomuun

Tolvilan kartanon tuottama lampaanliha ja muut lammastuotteet myydään suoraan kuluttajille tilan omassa puodissa, Paimenen Makasiinissa. Lampaanlihaa on lisäksi saatavilla Tampereen kauppahallissa. Latvasen mukaan kuluttajat arvostavat luomussa ensisijaisesti puhtautta.

– Kuvittelimme aluksi, että suoraan kuluttajille myytävien luomutuotteiden suurin asiakaskunta olisivat lapsiperheet, mutta se onkin keski-ikäiset ihmiset, joita ruoan puhtaus kiinnostaa. Nuoret lapsiperheet ostavat luomua päivittäistavarakaupasta, hän arvioi.

Jarmo Latvanen uskoo vahvasti luomun kysynnän kasvuun. Hän ihmettelee, miksi viljelijät eivät nykyistä laajemminkin siirry luomutuotantoon, sillä markkinoita tuntuu riittävän.

– Uskon maabrändityöryhmän ajatukseen siitä, että Suomen pitäisi nykyistä enemmän tuoda esille itseään puhtaan luomuruoan tuottajana. Esimerkiksi Pietarin markkinat ovat suomalaisen luomun näkökulmasta rajattomat, Tolvilan kartanon isäntä toteaa.

Teksti: Minna Nurro
Kuva: Tolvilan kartano

Tolvilan kartanon suomenlampaisiin pääsee tutustumaan Suomen luonnon päivänä 30.8.2014, jolloin tilalla järjestetään avoimien ovien tapahtuma.