Luomuomenoiden aika!

Luomuomenoiden aika!

posted in: Luomusälää | 0

Syksyn luomuomenasato alkaa olla kypsä nautittavaksi. Suuri osa kotimaisista luomuomenoista markkinoidaan suoraan kuluttajille tai myydään luomuun erikoistuneiden myymälöiden kautta, mutta toki kotimaisia luomuomenoita kannattaa käydä kysymässä omasta lähikaupastakin. Kysyntä luo tarjontaa!

Eviran ennakkotietojen mukaan luomuomenoita viljellään Suomessa yhteensä 66 hehtaarilla, joista lähes neljäsosa sijaitsee Ahvenanmaalla. Manner-Suomen puolella luomuomenoita viljellään eniten Pirkanmaalla.

Luomuomenat voi syödä huoletta kuorineen, sillä niitä ei kasvatusvaiheessa käsitellä torjunta-aineilla. Aivan kuoren alla piilevätkin omenan arvokkaimmat ravintoaineet! Syysillan piristykseksi tarjolle voi tehdä myös herkullista luomuomenahyvettä.

Luomuomenahyve

  • 4 luomuomenaa
  • 75 g luomuvoita
  • 2 dl luomukaurahiutaleita
  • 1 dl luomusokeria
  • 1 tl luomukanelia

Kuori omenat ja leikkaa ne lohkoiksi. Lado viipaleet voideltuun uunivuokaan. Sulata voi ja sekoita siihen kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli. Levitä seos omenoiden päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa luomuomenahyve sellaisenaan tai loihdi sen kyytipojaksi luomuvaniljakastiketta.

Luomuvaniljakastike

  • 4 dl luomumaitoa
  • 1 luomukananmuna
  • 1 rkl luomuperunajauhoja
  • 3 rkl luomusokeria
  • 2-3 rkl luomuvaniljasokeria

Vatkaa kylmä maito, muna ja perunajauhot kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes se sakenee ja pulpahtaa kerran. Seos ei kuitenkaan saa kiehua. Siirrä kattila kylmään veteen ja lisää siihen sokeri. Hämmennä hieman, kunnes kastike jäähtyy niin, ettei enää polta kättä. Lisää lopuksi vaniljasokeri.