Luomumunan keltuainen on keltainen

posted in: Luomutilalla, Yleinen | 0

Laitilanmäen luomukanatilalla on selvä työnjako. Emäntä Marja Laitinen hoitaa myymälän pitämisen ja isäntä Hannu Laitinen munapakkaamon, peltotyöt sekä viljelyn. Sukutila on perustettu 1900-luvun alussa ja isäntä myöntää kasvaneensa ajatukseen tilan jatkamisesta.

– En oo sen enempää opiskellu, ihan vaan pienestä pojasta asti oppinu tämän homman, hän toteaa.

Ensin pelkästään kasvinviljelytilana toimineelle tilalla hankittiin vuonna 2010 kanoja ja vaikuttavan näköistä ylämaankarjaa. Nykyään luomukanalassa asustaa 3 000 kanaa ja pelloilla laiduntaa 130 ylämaan nautaa. Eläimet ruokitaan täysin tilan omalla rehulla ja omasta myllystä saadaan valmiit jauhot.

Eläintenpidon lisäksi tilan yli 200 hehtaarin peltoalalla viljellään edelleen viljoja sekä kuoretonta kauraa, hernettä, härkäpapua, vihermassahärkäpapua, perunaa ja rehuvirnaa.

Luomu ajatuksena luonnollinen

Luomuun tila siirtyi vuonna 1996. Luomuviljely tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta, sillä halu tuottaa mahdollisimman puhdasta ruokaa oli jo Hannu Laitisen isällä.

– Se on vähän perinteenä, meillä on aina karsastettu myrkkyjä ja muita. Niitä meillä ei aiemminkaan käytetty juuri yhtään.

Myös Siilijärven rannassa sijaitsevan tilan maisemointi tapahtuu luonnonmukaisesti. Tilalla on maisemanhoitosopimus ja eläimet pitävät huolen siitä, että kaislikko pysyy rannasta poissa.

Oman luomumyymälän kauppa käy

Laitilanmäen luomumyymälästä myydään oman tilan luomumunat, ylämaankarjan lihaa monessa muodossa ja muiden tuottajien luomutuotteita joka lähtöön.  Luomukaurahiutaleiden tekoa harjoitellaan omalla koneella, joten tulevaisuudessa myös ne voidaan liittää myymälän valikoimaan. Kananmunia myydään jonkin verran tukkuun, mutta suurin osa munista myydään suoramyyntinä kotoa käsin.

– Asiakkaat sanoo, että ne on niin hyvän makusia munia, keltuainenkin on keltanen, tilan isäntä selvittää.

Myös valtaosa ylämaankarjan lihan ostajakunnasta löytää tiensä tilalle. Lihaa myydään satunnaisesti ravintoloihin, mutta oman myymälän menekki on hyvä ja luomulihatuotteet menevät kuin kuumille kiville.

– Siitä tietää mistä se on tullu, ei tarvi epäillä yhtään, se on tuolta laitumelta lähteny, isäntä naurahtaa.

Luomupellon laidalla kukatkin saavat kukkia

Hannu Laitinen uskoo vakaasti luomun tulevaisuuteen ja siihen, että ihmiset ymmärtävät eron tavallisesti tuotetun ja luomutuotteen välillä. Isännän mukaan on kyse myös makukysymyksestä, sillä eron tavallisen ja luomun välillä huomaa kyllä.

Luomuviljelyn hyvät puolet eivät liity silti ainoastaan itse tuotteisiin, vaan luomuviljelijän työympäristö muistuttaa suomalaisesta kesäidyllistä.

– Pellon pientareilla kasvaa sellaisia kukkia, mitä ei tavanomaisilla kasva, mitkä myrkyillä tuhotaan. Sinne tulee ruiskaunokit ja kaikki, iloitsee Laitinen.

Teksti: Marianna Laitinen/maa- ja metsätalousministeriö
Kuvat: Hannu Laitinen