Luomumämmiä luovasti

posted in: Arjen huumaa, Yleinen | 0

Pääsiäisen perusherkku mämmi maistuu myös luomuna. Toijalalainen mämmitehdas on valmistanut imellettyä luomuhyvää jo 15 vuoden ajan. Trenditietoinen nauttii luomumämminsä pirtelönä: katso ohje jutun lopusta!

Suomalaisten perinteinen pääsiäisherkku sai luomuversion vuonna 2001, kun Kymppi-Maukkaat Oy:n tehtaalla Toijalassa alettiin valmistaa luomumämmiä.

Yritys halusi tuoda markkinoille mämmin, jossa ei olisi lainkaan siirappia, vaan kaikki makeus tulisi imellyttämällä. Tehtaalla mietittiin, mitä muuta lisäarvoa uutuudelle voisi tuoda. Luomutuotehan siitä syntyi!

Maltillisemmin makeaa

– Luomumämmi ei ole niin makea kuin tavallinen mämmi juuri sen vuoksi, että kaikki makeus saadaan imellyttämällä, kertoo tuotekehittäjä Pasi Alanko Kymppi-Maukkaat Oy:stä.

Luomumämmillä on oma käyttäjäkuntansa. Osa ostaa tuotetta, koska he haluavat luomua ja osa haluaa vähemmän makeaa mämmiä. Alanko toteaa, että kysyntä on ollut pienessä kasvussa.

Mämmi on runsaskuituista syötävää, joten se on hyväksi useimpien ihmisten suolistolle. Ja koska luomumämmissä ei ole edes lisättyä sokeria, sillä voi herkutella hyvillä mielin koko pääsiäisen.

Saatavilla vain pääsiäisen aikaan!

Luomumämmi on pakastetuote, joten sitä ei kaupassa eineshyllyltä löydä. Siksi herkkua kannattaa metsästää pakastealtaiden puolelta.

Luomumämmiä myydään kaupassa pääsiäisen jälkeen niin kauan kuin tuotetta riittää. Toisin kuin tavallista mämmiä, tätä herkkua ei saa ympäri vuoden. Siksi sitä kannattaa nauttia näin pääsiäisen aikaan.

Mämmistä on moneksi

Mämmiä voi käyttää ruoanlaitossa vaikka mihin, reseptejä riittää. Sitä voi hyödyntää niin leivän leipomisessa, lihapullien tekemisessä kuin jälkiruoissa.

– Joskus olen jopa kuullut, että mämmiä on käytetty kasvonaamiona, naurahtaa Pasi Alanko.

Jäätelövalikoimaan tänä vuonna uutuutena ilmestyneestä mämmijäätelöstä on helppo tehdä oma luomuversio, kun ostaa luomumämmiä ja luomujäätelöä, ja sekoittaa nämä yhteen. Tai herkullista luomumämmipirtelöä, jonka ohje on alla!

Teksti ja kuvat: Heidi Haavisto/Pro Luomu

Lakritsainen luomumämmipirtelö image1

2 annosta
140 g luomumämmiä
150 g luomuvaniljajäätelöä
1,5 dl luomukevytmaitoa
2 tl luomusokeria
2 tl luomulakritsijauhetta

Luomumämmiä myydään pakasteena. Voit käyttää sitä joko hieman kohmeisena tai sulaneena. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai korkeareunaisessa astiassa sauvasekoittimella. Kaada kahteen lasiin. Nauti heti.

Ohje ja kuva: Hanne Ahonen/Pro Luomu