Luomulla jaksaa pitkälle

Luomulla jaksaa pitkälle

posted in: Arjen huumaa, Yleinen | 0

Fyysisen ja henkisen kunnon on oltava huippua, jos sattuu ansaitsemaan elantonsa seikkailujuoksijana. Tunnetuin suomalainen lajissaan on Jukka Viljanen, jolle luomupainotteinen ruokavalio on luonteva osa valmistautumista äärimmäisiin koitoksiin.

Viljanen ei tyydy vaatimattomiin haasteisiin. Hän on osallistunut mm. maratoniin Pohjoisnavalla sekä juossut Saharassa ja Etelämantereella järjestetyissä 100-200 km kisoissa. Lisäksi Viljanen on ylittänyt retkikunnan tuella juosten parikin erämaata: tuhat kilometriä Kalaharin halki ja peräti 1628 km matkan Saharassa.

Viimeisin reissu, Grönlannin jäätikön ylitys juosten vuonna 2013, piti keskeyttää, koska tukitiimin yksi jäsen sairastui vakavasti. Mutta pian Viljasella oli jo uusi päämäärä kiikarissa.

– Noin 2000 kilometrin erämaajuoksu ensi syksynä on urani haasteellisin. Kohde on toistaiseksi salainen, sillä tarvittavat luvat eivät ole vielä valmiit, hän kertoo.

Laadukas ruoka on investointi itseen

Pitkille ja vaativille juoksuretkille ei lähdetä hetken mielijohteesta, vaan matkan valmistelu kaikkineen vie pari vuotta. Fyysinen valmistautuminen edellyttää määrätietoista harjoittelua, lukemattomia juoksukilometrejä sekä tietysti terveellisiä elämäntapoja. Viljasen ja hänen puolisonsa Kirsi Montosen taloudessa se tarkoittaa mm. luomun suosimista. _MG_0958_small

– Minulla on vähän sellainen hippokratinen lähestymistapa ruokaan; ”ruoka olkoon lääkkeesi”. Haluan syödä mahdollisimman puhdasta ravintoa, koska uskon, että se on hyvää minulle ja sillä on merkitystä kunnon ylläpidossa, Jukka Viljanen kuvailee suhdettaan luomuun.

Hän toivoo, että suomalaiset kiinnittäisivät nykyistä enemmän huomiota ruokansa laatuun ja kotimaisuuteen.

– Sen, mitä suustansa laittaa sisään, pitäisi olla mahdollisimman korkealaatuista. Hyvä ruoka on kuin investoisi itseensä; syödään vähemmän, mutta parempaa, Viljanen summaa.

Puhtaus ja eettisyys saavat ostamaan luomua

Luomu ja lähiruoka ovat kuuluneet Viljasen ja hänen puolisonsa ruokapöytään ”aina”. Lähiruoassa heihin vetoaa paikallisten maatalousyrittäjien tukeminen, ja luomussa he arvostavat puhtauden lisäksi tuotannon eettisiä aspekteja kuten eläinten kohtelua. Viljanen lisää, että myös ruoan tarinallisuus viehättää.

Ruokansa Espoossa asuva pariskunta hankkii sekä suoraan tuottajilta että ihan tavallisen ruokakaupan kautta.

– Espoossa on muutamia hyviä ruokakauppoja, joissa on laaja luomuvalikoima, esimerkiksi K-supermarket Seilori. Kaupasta ostamme luomuna esimerkiksi maitoa, banaania ja jopa tyrnimarjoja, Viljanen listaa.

Viljanen kehuu myös Kirkkonummella sijaitsevan Maatilapuodin maukkaita lähituotteita. Mayor´s Gym -luomuruokaringin kautta talouteen on hankittu esimerkiksi luomumansikoita ja luomulihaa. Luomuhunajaa pariskunta ostaa vuosittain tutulta mehiläistarhaajalta Itä-Suomesta.

Kunnon ruoka pitää terveenä

Kovakuntoinen mies ei noudata mitään erityisruokavaliota, vaan syö tavallista sekaravintoa. Seikkailujuoksija ei myöskään säännöstele ruokaansa, vaan syö sen minkä tuntee tarvitsevansa – ja nipistely olisikin naurettavaa, sillä juoksija tarvitsee valtavasti energiaa.

Sen verran Viljasen-Montosen perheessä kuitenkin ”hifistellään”, että eineksiä ei käytetä, vaan ruoka laitetaan kotona raaka-aineista lähtien. Viljanen huomauttaa, että he sairastelevat hyvin harvoin.

– Uskon, että se johtuu ruokavaliosta, hän toteaa.

Luomukaurapuurolla halki aavikon

Haastavilla juoksumatkoillaan Jukka Viljanen joutuu antamaan jonkin verran periksi luomusta. Ääriolosuhteissa kuten Saharassa tai Grönlannissa on syötävä mitä saatavilla on, ja juoksemisen aikana ruokailemisessa on omat kiemuransa muutenkin. Mukana kulkee lähinnä tiivisteruokaa.

Jonkin verran luomua Viljanen saa silti mahdutettua matkavarusteisiin: esimerkiksi Grönlannissa hänen retkikuntansa nautiskeli suomalaista luomuhunajaa pitäessään myrskytaukoa teltassa. Saharaan Viljanen vei repussaan kotimaisia luomukaurahiutaleita, ja myös kotimaiset marjajauheet kulkevat matkoilla mukana.

– Söin Saharassa paljon kaurapuuroa. Se on erittäin hyvä juoksueväs: pitää nälän pitkään, sisältää runsaasti hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja edistää suolen toimintaa, Viljanen kehuu.

Pitkänmatkanjuoksijoille tuttuja energiageelejä hän käyttää vain harvoin, mutta silloin kun niihin turvautuu, ne ovat luomua. Tähän asti Viljanen on tilannut luomugeelejä netin kautta ulkomailta.

– Nyt muuten Suomestakin saa luomuhunajaa sisältäviä energiageelejä, hän huomauttaa.

Uusi ura alkoi Pohjoisnavalta

Mutta mikä oikein saa ihmisen juoksemaan järjettömän pitkiä matkoja äärimmäisissä olosuhteissa? Sillä lienee jotain tekemistä unelmien toteuttamisen, itsensä haastamisen ja päämäärätietoisuuden kanssa.

Vielä kymmenisen vuotta sitten Viljanenkin oli melko tavallinen juoksunharrastaja, joka teki töitä ison mediatalon markkinoinnissa. Ensimmäinen askel kohti omaa unelmaa oli juoksuaiheisten freejuttujen kirjoittaminen Juoksija-lehteen. Harrastuksensa hän oli aloittanut jo lapsena, ”hölkkähullujen” vanhempiensa innostamana.

Juoksemista Viljanen harrasti aktiivisesti, mutta ei tuntenut mitään suurta vetoa esimerkiksi maratoneihin, joskin oli osallistunut muutamaan ultrajuoksuun. Sitten kolahti.

– Näin amerikkalaisessa nettijulkaisussa kuvan lumikengät jalassa juoksevasta miehestä, ja sen innostamana osallistuin Pohjoisnavalla järjestettyyn maratoniin ja maastopyörämaratoniin vuonna 2007, hän kertoo.

Pohjoisnapa oli Viljaselle käänteentekevä kokemus. Hän tutustui tapahtumassa kansainvälisiin seikkailujuoksijoihin ja viehättyi heidän tarinoistaan. Mies päätti, että myös hänestä tulee seikkailujuoksija. Ja näin kävi.

Tänä päivänä Jukka Viljanen elättää itsensä juoksemisen lisäksi kirjoittamalla urheilualan erikoislehtiin sekä konsultoimalla ja valmentamalla yrityksiä. Hän on epäilemättä juuri oikea henkilö puhumaan asenteen ja motivaation merkityksestä tavoitteiden saavuttamisessa.

Teksti: Minna Nurro/Pro Luomu
Kuvat: Jukka Viljasen kotialbumi

Lue lisää seikkailujuoksijan mietteistä ja kuulumisista Jukka Viljasen nettisivuilta