Luomulehmät ovat iloisia

posted in: Luomutilalla, Yleinen | 0

Pohjois-Karjalassa Polvijärvellä sijaitseva Karjatila Karhinen tuottaa luomulihaa ja -viljaa. Tilan isäntä Juha Karhinen ja emäntä Piia Karhinen jakavat maatilan työt tasapuolisesti, vaikka isäntä viihtyykin pellolla hieman emäntää enemmän. Lihakarjan lisäksi tilalla viljellään ohraa, kauraa, ruista, vehnää, nurmea ja palkokasveja.

Karhisten pelloilla laiduntaa 80 charolais-rotuista emolehmää. Suukkosuu, Wilhelmiina ja Helmi -nimisten lehmien kanssa samassa aitauksessa käyskentelee myös Hornet-sonni. Tilan luomulehmät tulevat tiineiksi luonnonmukaisesti ja kaikki syntyneet vasikat kasvatetaan itse. Tilan isäntä kokee eläinten hyvän olon erityisen tärkeäksi. Suunnitteilla on pihaton laajentamista entisestään, jotta eläinten elinolot olisivat mahdollisimman hyvät.

– Eläimillä nämä vapaana pitojutut ovat hirveän hyviä. Parempihan niillä on kun saavat olla paljon ulkona, isäntä tiivistää ja toteaa lehmien olevan iloisempia pihalla.

Lihakarjanpidon hyvinä puolina Juha Karhinen näkee lypsykarjanpitoa rennomman työtahdin. Ihmisten ei tarvitse lypsää emolehmiä, sillä ne imettävät vasikoitaan puolivuotiaiksi asti itse.

Yhteistyöllä syntyy ruokaelämyksiä

Karjatila Karhisen lihatuotteita on päässyt maistamaan esimerkiksi Joensuun Ilosaarirockissa. Karhiset tekevät tiivistä yhteistyötä ravintola Kerubin kanssa, jossa luomulihasta loihditaan suussa sulavia herkkuja.
Juha Karhinen näkee, että oikeilla raaka-aineilla on suuri merkitys myös keittiömestarin luovuudelle.

– Keittiömestareiden täytyy olla innostuneita siitä hommasta, siitä mitä ne haluaa, olla kunnianhimoisia ja haluta tehdä jotain erikoista, Karhinen listaa.

Ravintolayhteistyön lisäksi tilan jauhelihaa menee Polvijärven keskuskeittiölle ja luomujauhoja Kivikylän herkku-puotiin. Myös tilalla vierailevat voivat hankkia laadukkaita charolais-lihoja kotiin, sillä tilamyymälässä myydään lihaa isoissa pakkauksissa sekä erillisinä ruhonosina. Myymälästä on mahdollista ostaa myös luomuviljatuotteita.

Luomu tekee hyvää

Juha Karhinen uskoo luomun olevan avain hyvään oloon. Hänen mielestään kuluttajan tulisi valita luomutuote jo oman terveytensä takia. Hän perustelee kantaansa uusilla tutkimustuloksilla, joiden mukaan luomu sisältää muilla keinoin tuotettua ruokaa enemmän terveellisiä antioksidantteja. Luomuruoka erottuu myös maullaan.

– Jos jauhelihaa saa jollekkin myytyy, niin se ottaa sitä toisenkin kerran, se on niin selkee se ero, en tiiä mitä siinä on, mutta sitä menee tosi hyvin.

Luomutuotanto on hyväksi myös lähialueen muille toimijoille. Esimerkkinä Karhinen nostaa lähiteurastamon, jolla riittää töitä kun liha jalostetaan ja tuotetaan lähellä.

Teksti: Marianna Laitinen/maa- ja metsätalousministeriö
Kuvat: Luukas Karhinen

Karjatila Karhinen on mukana Suomen luonnon päivän luomutilojen avoimet ovet -tapahtumassa lauantaina 30.8.2014 klo 12-15. Tervetuloa Polvijärvelle tutustumaan luomutilan elämään ja eläimiin! Lue lisää tapahtumasta.