Luomulehmät loikkasivat laitumelle

posted in: Luomutilalla, Yleinen | 0

Töminää, pölinää ja mölinää. Sitä se on, kun yli 16 000-kiloinen lauma luomunautoja lasketaan keväällä laitumelle.

Rynnistys! Hyppy, häntä kaarelle ja loikka eteenpäin! Mitä kaveri, kolautetaan vähän kalloja. Turpa kohti taivasta: mööö! Voi kevät, ei ole lehmän riemulla rajaa!

Perniössä sijaitsevan Kosken kartanon luomunautojen laidunkauden aloitusta seurasi toukokuisena lauantaina noin 700 kiinnostunutta kansalaista. Oli siinä ihmettelemistä puolin ja toisin, kun laitumelle kiiruhti 25 Hereford-rotuista emolehmää vasikoineen. Sekä yksi sonni.

Kaikki menivät – melkein
_MG_1230_s
Yksi vasikka oli eri mieltä laitumelle lähdöstä.

Ihmisjoukon tuijottaminen viihdytti nautalaumaa hetken ennen viimeistä veräjää, mutta kun portti avattiin, löytyi välittömästi parempaa märehdittävää. Sorkan kopaus vaan ja sinne katosivat, vihreän ruohon äärelle.

Viime talvena syntyneet vasikat puikkelehtivat kiltisti emolauman mukana kohti laidunta. Tai no; eivät ihan kaikki. Yksi individualistivasikka oli päättänyt, että laumasieluiset menkööt, hän ei. Veräjälle päästyään vasikka kurvasi takaisin tulosuuntaan, harhautti paikalle hälytetyt paimenäijät ovelalla askelkuviolla ja loikkasi lopulta takaisin pihaton puolelle.

Myöhemmin myös nuori kapinallinen ohjattiin laumansa luo laitumelle.

Tietoa, tekemistä ja luomulihaa

Kosken kartanon luomukarjaan kuuluu yhteensä noin 90 Hereford-rotuista emolehmää vasikoineen, minkä lisäksi nuorkarjaa on noin 80 päätä. Koko valtavaa laumaa ei voi päästää yhtä aikaa rynnistämään laitumelle, vaan eläimet lasketaan laitumelle viidessä eri ryhmässä.

Lehmän loikka -tapahtuma järjestettiin kartanolla nyt toista kertaa. Riehakkaan nautalauman lisäksi tarjolla oli monenlaista aktiviteettia yleisölle, mm. heinäpaalihypintää (lähinnä lapsille), opastettu luontokohdekierros ja tutustumista vesiensuojelun pilottikokeiluun.

Suoramyyntiin keskittyvällä luomulihatilalla oli tietysti myös grilli kuumana, ja tilan luomulihatuotteita myytiin niin ikään kotiin viemisiksi.

Hyvä tilaisuus tutustua luomuun
_MG_1244_s
Yle haastatteli Helena von Limburg Stirumia.

Kosken kartano valittiin viime vuonna Suomen ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi. Kartanon emäntä Helena von Limburg Stirum kertoo, että erityisesti lapsiperheille suunnattu laiduntapahtuma on hyvä tilaisuus kertoa, mitä kaikkea tilalla tehdään ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin eteen.

– Tavoitteena on, että ihmiset kiinnostuisivat luomusta ja luomulihasta, hän toteaa.

Kosken kartano järjestää myös kesällä erilaisia tapahtumia, joissa yleisö pääsee omakohtaisesti tutustumaan sekä luomutilan eläimiin että ympäristönsuojeluun: on laidunsafaria, laidunvaellusta ja tietysti makumatkaa luonnon helmaan.

Luomutilan arkea tuo tutuksi myös lehmäkummi-toiminta, joka on Suomessa jotain ihan uutta. Kosken kartanon kuudella naudalla on oma lehmäkummi, joka saa seurata kummilehmänsä elämää vasikasta lähtien.

Mikä tekee lehmästä luomun?

Mikä luomulehmästä ja siitä saatavista tuotteista sitten tekee luomua?

– Luomueläimet syövät luomurehua, jonka tuotannossa ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita eikä keinotekoisia lannoitteita. Esimerkiksi meidän naudat ruokitaan oman tilan luomuheinällä ja -ohralla, jonka lannoitteena on käytetty omien nautojen lantaa: näin ravinteet kiertävät, selventää Helena von Limburg Stirum.

Lisäksi luomutuotannossa eläinten olosuhteisiin kiinnitetään paljon huomiota. Vaatimukset on kirjattu lakiin, ja niiden noudattamista valvotaan vuotuisilla tarkastuskäynneillä.

– Navetassa luomunaudoilla on enemmän tilaa ja valoa kuin tavanomaisessa tuotannossa. Meillä navetan lattia on sorkille ystävällinen olkipatja eikä ritilä. Luomunaudoilla on oikeus ulkoilla myös laidunkauden ulkopuolella, ja niiden laidunkausi on pitkä ja pakollinen, emäntä tarkentaa.

Laiduntaminen on erityisen tärkeä vaatimus luomutuotannossa, sillä laidunnurmi on nautojen luontaisinta ravintoa. Sen takia kaikki luomulehmät saavat laiduntaa kesäisin. Se näkyy myös niiden lihassa: luomunaudanlihassa on tavanomaista enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja.

_MG_1199_s

Teksti ja kuvat: Minna Nurro/Pro Luomu