Luomukasviksia Kaarlejoen tilalta

posted in: Luomutilalla, Yleinen | 0

Turun kupeessa Tortinmäessä sijaitsevalla Kaarlejoen tilalla kasvatetaan monenlaisia luomukasviksia sekä metsää. Tilaan, sen tuotantoon ja lumoavaan luomupuotiin pääsee tutustumaan Suomen luonnon päivänä 29.8.

Mitä Kaarlejoen tila tuottaa luomuna?

Sekä tämä Kaarlejoen luomutila että toinen luomutilamme (Lookila Rymättylässä) tuottavat juureksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja eli hernettä ja härkäpapua, sekäviljaa ja nurmea.

Mitä tilalla tapahtuu Suomen luonnon päivänä?

Meillä on tilaesittelyt klo 13 ja 14, ja sään suosiessa teemme myös pienen kierroksen metsäreittejä ja pellonpiennarta pitkin. Kahviossa on tarjolla kahvia, teetä ja mehua sekä mm. marjapiirakkaa, raakakakkuja ja kasvispiirakkaa.

Tilan kauppa on myös Suomen luonnon päivänä avoinna normaaliin tapaan (la klo 11-15). Kaupassa on laaja valikoima monenmoista luomua sekä omilta tiloilta että maailmalta, valikoimassa muun muassa vihanneksia ja kuivatuotteita (mm. jauhoja, riisiä, pastaa, mausteita, kahvia ja teetä) sekä jatkojalosteita (hilloja , mehuja). Kaupasta löytyy myös pakasteita (esim. lihaa ja jäätelöä) ja ekologisia pesuaineita.

Suomen luonnon päivän tarkempi ohjelma Kaarlejoen tilalla kannattaa tsekata Kaarlejoen FB-sivuilta.

Milloin Kaarlejoesta tuli luomutila?

Ensimmäinen tilamme eli Lookila Rymättylässä lähti luomuun heti kun vanhempani hankkivat sen 1980-luvun alussa. Kun Kaarlejoki hankittiin vuonna 2001, luomuun siirryttiin heti, kaikki pellot kerralla.

Luomu on ollut meille aina itsestään selvä valinta; ihminen ei ole täällä irrallaan muusta vaan meidän on pyrittävä toimimaan yhdessä luonnon kanssa, kunnioittaen eläimiä. Kukaan ei tiedä, mikä merkitys kaikilla luonnon eliöillä on kokonaisuuteen, mutta eiköhän meillä kaikilla paikkamme ole.

Mikä luomussa on parasta?

Luomu on ”hyväntekemisen positiivinen kierre”. Kun pellot, eläimet ja luonto voivat hyvin, sen seurauksena ihminenkin voi paremmin.

Luomuviljelijän työ on mielekästä yhteistyötä luonnon kanssa, ja asiakkaat saavat ruokaa, joka tukee heidän hyvinvointiaan ja tuottaa upeita makuelämyksiä. Tämän kesän parasta asiakaspalautetta tuli, kun Saksassa asuva poika osti Kaarlejoen kaupasta luomumansikoita ja ilmoitti, ettei ole ikinä elämässään maistanut mitään niin hyvää!

Miksi kuluttajat arvostavat luomua?

Ainakin meidän asiakkaamme vaikuttavat ajattelevan asiaa kokonaisuutena. Uskallan väittää, että he arvostavat sekä ympäristön ja eläinten hyvinvointia että oman ravintonsa puhtautta, terveellisyyttä ja herkullisuutta.

Tietysti muualla kohtaa myös ihmisiä, jotka eivät luomua arvosta, heillä on toisenlainen arvomaailma ja em. asiat eivät ehkä ole ”listan kärjessä”. Voi myös olla, että heillä ei ole tietoa ja kokemusta luomusta. Jos ei ole omaa kiinnostusta ottaa asioista tarkemmin selvää, voi olla hyvin vaikeaa erottaa kauppojen nykyisestä tavaratulvasta edes tuotteiden alkuperämaata mistään muusta puhumattakaan.

Kuvat: Kaarlejoen tila