Luomubroilerit lähtivät liikkeelle

posted in: Luomutilalla, Yleinen | 0

Tohinaa ja kähinää riitti, kun Uusi-Pihkon tilan luomubroilerit päästettiin ulkoilemaan syyskuun alussa Punkalaitumella. Kukkolinnut uskaltautuivat ulos rohkeasti laumoittain, kun taas viereisen hallin kanat tyytyivät vain tarkkailemaan uutta tilannetta ovensuusta.

Eivät kukotkaan tosin sännänneet aidatun ulkoilualueen perälle asti, vaan tutustuivat ensin hallin seinustalle aseteltuihin heinäpaaleihin. Niistäkin löytyi sopivasti nokkimista ja pöyhimistä. Välillä intoilu äityi keskinäiseksi ärhentelyksi, joskin varsinaisilta luomukukkotappeluilta vältyttiin.

Tuottaja halusi jotain uutta

Ensimmäisiä lintujaan luomuna kasvattavalla Uusi-Pihkon tilan isännällä Petri Tiukalla on vuosikymmenten kokemus tavanomaisesta broilerintuotannosta. Luomulintuihin hän vaihtoi kokeillakseen jotain uutta; tilaisuus siihen tuli, kun luomusiipikarjanlihaan erikoistunut Luomunokka etsi tuottajia riveihinsä.

Tiukan kahdessa hallissa kasvaa nyt yhteensä 8 000 luomubroileria. Toisessa ovat kukot, toisessa kanat.

Eroja tavanomaiseen tuotantoon on paljon. Luomulinnuilla on esimerkiksi oltava enemmän tilaa hallissa, niiden on päästävä ulkoilemaan kesäkuukausina ja rehun on oltava luomutuotettua – se tarkoittaa muun muassa sitä, että muuntogeenistä soijaa ei luomutipuille syötetä.

Myös itse linturotu on erityisesti luomuun soveltuva, hidaskasvuinen Hubbard. Tiukka on huomannut eroja niin ikään lintujen käytöksessä.

– Nämä ovat hyvin aktiivisia ja äärettömän uteliaita, hän kertoo.

Opettelemista on aluksi paljon

Petri_TiukkaPetri Tiukka korostaa, että tässä vaiheessa kyseessä on vasta kokeilu, ja luomubroilerin vaatimuksia rehustuksen ja olosuhteiden suhteen on vielä opeteltava. Tiukka onkin vienyt halleihin tuolit, joilla istuen voi tarkkailla kaikessa rauhassa, mitä luomubroilerit puuhaavat.

– Jonkin ajan kuluttua nämä hyppäävät syliin ja nokkivat, hän naurahtaa.

Uusi-Pihkon tilan pellot ovat olleet luomussa jo muutaman vuoden, joten luomubroilerit saavat osan rehusta omalta tilalta. Lintujen tarvitsema valkuainen on kuitenkin peräisin luomusoijasta, sillä luomukotieläinten kotimaisesta valkuaisrehusta on puutetta.

– Haluaisin kyllä, että rehustuksessa ei tarvitsisi käyttää tuontisoijaa. Suomessakin toki kasvatetaan luomuvalkuaisrehukasveja, mutta lintujen kannalta niiden ongelma ovat aminohapot, Tiukka toteaa.

Hän uskoo, että luomubroilerien kasvatus kyllä onnistuu, mutta toteaa, että tuotannon lopullisen kohtalon ratkaisee kuluttaja.

 

Luomunokka tuo uutuudet markkinoille

Tähän asti kotimaista luomusiipikarjanlihaa on ollut saatavilla melko satunnaisesti, sillä sen tuotanto on ollut parin yksittäisen maatilan varassa. Luomunokan nokkamies Arto Jokinen uskoo, että kysyntää riittää enemmänkin: niinpä yritys tuo tänä syksynä markkinoille kokonaisen tuoteperheen, joka sisältää rintaleikkeen nahalla, siiven ja koiven sekä kokonaisen pakastebroilerin. Uusien luomubroilerituotteiden on määrä olla kaupoissa 19. syyskuuta.

Luomubroilerit kasvavat Uusi-Pihkon tilan lisäksi kahdella muulla tilalla, joista toinen sijaitsee Loimaalla ja toinen Peräseinäjoella. Jokisen mukaan tuotantoon saadaan tarvittaessa uusiakin tiloja, jos markkinat näyttävät luomulinnuille vihreää valoa.

– Aluksi meillä on joitain tuotantokatkoja, mutta marraskuusta lähtien toimitusten pitäisi olla jokaviikkoisia, hän toteaa.

Säädösviidakon perkaaminen kesti kauan luomulinnut3

Kotimaisen luomubroilerintuotannon käynnistäminen on ollut pitkä projekti. Alkuun pääsy on edellyttänyt niin luomun säädösviidakon perkaamista kuin kansainvälisiä kumppaneita, joilta on saatu tietoa kasvatuskäytännöistä ja hankittu mm. luomubroilerinmunia. Jokinen kertoo, että yhtäältä on tehty yhteistyötä tarttuvien eläintautien torjunnassa Eläintautien torjuntayhdistyksen kanssa, toisaalta neuvoteltu kauppaketjujen kanssa uusien tuotteiden saamiseksi valikoimiin.

– Lisäksi on tietysti pitänyt löytää pioneerihenkisiä tuottajia, jotka uskaltavat lähteä mukaan rakentamaan uutta, hän huomauttaa.

Jokisen mukaan eniten vaikeuksia on tuottanut luomulainsäädännön soveltaminen tuotannonalalle, josta Suomessa ei aiemmin juuri ole kokemuksia. Viranomaisten tulkinnat luomusäädösten vaatimuksista ovat olleet tiukkoja, ja päätösten viivästyminen on syönyt kärsivällisyyttä.

Nyt maali kuitenkin häämöttää. Luomunokan ensimmäiset luomubroilerituotteet ovat kohta kaupoissa; jatkosta vastaa kuluttaja.

Teksti ja kuvat: Minna Nurro/Pro Luomu