Luomua juhlapöytään

posted in: Arjen huumaa, Reseptit, Yleinen | 0

Kesä on juhlien ja yhdessä syömisen aikaa. Kanna nouto- tai illallispöytään näyttävä luomuleipäkranssi, jonka keskelle on kasattu värikäs kreikkalainen luomusalaatti. Leipäkranssissa maistuvat oliivit, sitruuna ja oregano. Juhlavalmisteluja helpottaakseen kannattaa taikina alustaa valmiiksi illalla ja kohottaa jääkaapissa yön yli.

Luomuoliivileipäkranssi ja kreikkalainen luomusalaatti

(n. 10–15 annosta)

Leipätaikina

5 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1 rkl luomusokeria
1 tl suolaa
n. 200 g vihreitä tai mustia luomukalamataoliiveja
1 luomusitruunan kuori raastettuna
1 rkl + 0,5 rkl kuivattua luomuoreganoa
n. 12–14 dl puolikarkeita luomuvehnäjauhoja
0,5 dl + 0,5 dl luomuoliiviöljyä

Alusta taikina valmiiksi illalla.

  1. Mittaa kylmä vesi suureen kulhoon. Murenna joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Jos oliiveissa on kivet, poista ne. Pilko oliivit neljään osaan. Huuhtele sitruuna ja raasta keltainen kuori raastimella. Lisää taikinaan sitruunankuoriraaste, oliivit ja 1 rkl oreganoa. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
  2. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia käsin. Jauhoja ei kannata käyttää liikaa, sillä taikina saa jäädä pehmeäksi. Lisää 0,5 dl oliiviöljyä ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kädestä. Peitä kulho leivinpaperilla ja nosta jääkaappiin kohoamaan yöksi.

Aamulla leivo taikina kranssiksi ja paista.IMG_1584

  1. Laita leivinpaperi valmiiksi pellille. Jotta saat kranssista tasaisen, voit asettaa leivinpaperin keskelle pyöreän vuoan, jonka ulkoreuna on sivelty oliiviöljyllä ja jauhotettu vehnäjauhoilla. Esilämmitä uuni 225 °C asteeseen.
  2. Vaivaa yön aikana kohonnut taikina tasaiseksi. Leivo taikina jauhojen avulla tangoksi ja leikkaa 24 osaan. Pyörittele sämpylöiksi. Asettele sämpylät vierekkäin tiiviiksi kranssiksi kakkuvuoan ympärille. Peitä leivinliinalla ja kohota hyvin. Kaada kohonneen kranssin päälle 0,5 dl oliiviöljyä ja ripottele 0,5 rkl oreganoa koristeeksi. Paista kranssia uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. Anna kranssin jäähtyä peittämättä, jotta kuori säilyy rapeana. Irrota jäähtynyt kranssi varovasti kakkuvuoan reunasta.

Salaatti

2 ruukkua luomusalaattia (esimerkiksi tammenlehti)
1 iso luomukurkku
6–8 kypsää luomutomaattia
1 punainen tai vihreä luomupaprika
1 iso luomupunasipuli
450 g luomufetaa
4 rkl luomuoliiviöljyä
2 rkl luomusitruunan mehua
2 tl luomumustapippuria rouhittuna

  1. Huuhtele salaatti, kurkku, tomaatit ja paprika. Kuori punasipuli ja poista paprikasta ranka sekä siemenet. Revi salaatti käsin pienemmiksi paloiksi. Leikkaa kurkusta juustohöylällä pitkiä ja ohuita siivuja. Poista tomaateista kanta ja leikkaa 8 osaan. Leikkaa paprika ja punasipuli ohuiksi siivuiksi.
  2. Aseta jäähtynyt oliivileipäkranssi varovasti suuren tarjoiluvadin reunalle. Jos siirtäminen on hankalaa, leikkaa kranssi kahteen osaan ja yhdistä vadin reunalla. Juuri ennen tarjoilua kokoa kasvikset kranssin keskelle. Lisää fetapalat salaatin päälle. Kaada fetan päälle oliiviöljyä sekä sitruunamehua ja ripottele mustapippuria. Pieni veitsi helpottaa leivän murtamista pöydässä.

 

Teksti ja kuvat: Hanne Ahonen/Pro Luomu