Luomu maistuu Ravintolapäivässä

Luomu maistuu Ravintolapäivässä

posted in: Arjen huumaa, Yleinen | 0

Ravintolapäivää vietetään jälleen tulevana lauantaina 21.5.2016 ympäri maailmaa. Kyseessä on tapahtuma, jonka aikana kuka tahansa voi perustaa oman ravintolan yhden päivän ajaksi.

Luomua tarjotaan lauantaina noin 30 pop up -ravintolassa Suomessa. Noin puolet näistä sijaitsee Helsingin seudulla mutta luomusta pääsee nauttimaan myös esimerkiksi Maskussa, Turussa, Salossa, Somerolla, Riihimäellä, Tampereella, Pöytyällä, Joensuussa, Kuopiossa, Liperissä, Lappeenrannassa ja Oulussa.

Osa ravintoloista on valmistanut kaikki tuotteensa luomuraaka-aineista. Osa myy luomutonta ruokaa mutta esimerkiksi kahvi, tee tai leipä ovat luomua. Älypuhelimeen ladattavalla Ravintolapäivä-sovelluksella voi etsiä lähellään olevat luomua myyvät ravintolat käyttämällä sanahakutoimintoa.

Lettuja, mansikkatuorehilloa ja pähkinäkermaa Riihimäellä

Riihimäen Peindex_ltosaaressa La Creperie Crue -ravintolan Tiina tarjoilee banaaneista tehtyjä raakalettuja. Täytteenä on cashew-kermaa sekä itse tehtyä tuoremansikkahilloa tai taateli-raakasuklaakastiketta.

Lisäksi asiakkaat voivat nauttia popcorn-raakasuklaapalloja, tuoremehustettuja juomia ja kahvia. Raakaletut valmistetaan etukäteen kuivurilla, joten herkkujen määrä on rajoitettu. Ravintola avautuu klo 11.

Mehuja varten yritetään vielä hankkia luomuraparperia. Jos tämä onnistuu, ovat kaikki ravintolan tarjoamat ruoat ja juomat luomua.

– Luomun käyttö on minulle itsestäänselvyys. Käytän itse vain luomua, enkä edes ajatellut, että Ravintolapäivänä tarjoamani ruoka muodostaisi poikkeusta. Olen itse suurimmaksi osaksi raakavegaani eli en käytä hellaa ruoanlaitossani ja kyseisellä ruokavaliolla huomaa helposti, jos syö muuta kuin luomua – keho nauttii puhtaasta ruoasta ja uskoisin, että hedelmien ja vihannesten kasvattaminen luomuna on parempaa myös maaperälle, Tiina kertoo.

Kauraburgereita ja elävää maaseutua Maskussa

Maskun Pakaisissa Kaiturin tilalla on tarjolla Ravintolapäivänä luomukauraburgereita paistinlohkoperunoilla, herkullisia vohveleita ja muita kahvilaherkkuja. Lisäksi myynnissä on saaristolaisleipiä ja tilan kananmunia. Asiakkaat voivat myös ostaa lipun opastetulle maatiaiseläinkierrokselle (klo 15 ja 17) ja linturetkelle (klo 18).

Tilan emäntä on biologi Marjukka Kulmala ja Ravintolapäivän tarjoiluista vastaa Eeva Lappalainen. Ravintola avautuu klo 13.

– Luomun käyttö on osa ideologiaa, joka tilan ja ravintolan pyörittäjien elämää muutoinkin ohjaa, Kulmala ja Lappalainen sanovat.

Luomun, lähiruoan ja luonnon antimien puolesta Kuopiossa

Kuopion matkustajasatamaan pystytetään Ravintolapäivänä Mimmien kahvila, jossa voi nautiskella suppilovahverokeittoa, spelttisämpylöitä, pinaattipannukakkua ja mustikkapiirakkaa. Raaka-aineista suurin osa on luomua, minkä lisäksi halutaan suosia myös lähiruokaa ja luonnon antimia.

Kahvilan taustalla ovat Pohjois-Savon Vihreät Naiset ry:n Marja Berg ja Aila Koski-Vähälä. Kahvila aukeaa klo 11.

– Käytämme luomua sen puhtauden, maun ja terveellisyyden takia, Koski-Vähälä mainitsee.

Teksti: Hanne Ahonen/Pro Luomu
Kuvat: Eeva Lappalainen/Kaiturin tila ja Tiina/La Creperie Crue