Luomu esillä ELMAssa

posted in: Arjen huumaa | 0

ELMA-maaseutumessut järjestetään Messukeskuksessa 6.-8.11.2015. Tuttuun tapaan messuilta löytää karvaisia ystäviä, kuulumisia maaseudulta ja erilaisia elintarvikkeita. Tänä vuonna luvassa on myös jotain uutta, kun Pro luomu ry pistää messuille pystyyn oman luomukylän.

Luomukylässä asustelee Pro Luomun lisäksi kymmenen luomuyritystä tai -yhteisöä, joiden seurassa voi tutustua monipuolisesti suomalaiseen luomutarjontaan ja maistella luomua. Luomukylässä iloitaan hyvistä kysymyksistä ja kerrotaan kernaasti tietoa luomusta.

Kaiken ei tarvitse olla kuitenkaan niin vakavaa, sillä luomu on ilon asia. Sen kunniaksi osastolla voi pyöritellä myös onnenpyörää ja voittaa luomuisia palkintoja.

Elman luomukylässä ovat mukana:

Bioferme Oy on kaarinalainen perheyritys joka valmistaa herkullisia Yosa-kauravälipaloja. Elma-messuilla voit maistella näitä täysin kasviperäisiä, maidottomia, soijattomia ja säilöntäaineettomia herkkuja, joiden pääraaka-aine on luomutäysjyväkaura.

Finnamyl Oy on valmistanut ja pakannut perunatärkkelystä jo vuodesta 1942. Elma-messuilla Finnamyl esittelee luomuperunajauhoa, jota voi käyttää monipuolisesti ruuanlaittoon ja leivontaan. Perunajauholla saa kuohkeat leivonnaiset, suurustat herkulliset kastikkeet pataruuat ja maukkaat kiisselit.

Lapin Maria tarjoaa puhtaita makuja maailman parhaista marjoista: mehuja, kausijuomia ja smuuteja. Messuilla on uutuutena Revontuli-glögi, joka on aidolla vaniljalla maustettu oikea mustikkaglögi. Lisäksi mukana on tietysti lavakaupalla Suomen suosituinta Lapin Marian luomuglögitiivistettä.

Leader Foods Oy on suomalainen, vuonna 2001 perustettu elintarvikealan yritys. Leader Foods valmistaa ja markkinoi laadukkaita, proteiinipitoisia elintarvikkeita, terveystuotteita, vitamiineja ja urheiluravinteita sekä superfoodeja. Elma-messuilla on esittelyssä Leader Foodsin luomusertifioidut superfoodit ja välipalapatukat.

L’Uomu Nokka on ensimmäinen ja ainut kotimaista luomubroileria tuottava yhtiö. L’Uomu Nokan broilerit saavat nauttia kasvatushallissa päivänvalosta, täydellisestä liikkumisvapaudesta, virikkeistä, kesäaikaan myös ulkoilusta, ja omalla tilalla kasvavasta luomurehusta. Elma-messuilla voi tutustua luomubroilerin elämään ja ostaa tuotteita mukaan.

Rainingon luomutilalla Liedossa on viljelty gluteenitonta luomukvinoaa jo vuodesta 2009. Elma-messuilla voi kvinoaa maistella puuron muodossa ja ostaa suurimoita kotiin viemiseksi.

Silmusalaatti tuottaa tuoreita, maukkaita ja luomuja miniversoja ja ituja. Silmusalaatit ovat messujen todellista lähiruokaa, sillä niiden  tuotanto sijaitsee vain 12 km päässä Messukeskuksesta Vantaan Vaaralassa. Maistettavana on neljä eri makua, ja paikalla itse luomuviljelijä Laurikainen kertomassa tuotteista ja niiden käytöstä ruuanlaitossa.

Sunspelt Oy on erikoistunut kotimaisiin luomuspelttituotteisiin sekä kotimaassa viljeltyyn luomukvinoaan. Näihin terveysherkkuihin on mahdollista tutustua myös messuosastolla. Yrityksellä on vahva arvopohja, jonka lähtökohtana on eettisyys, ekologisuus ja reiluuden periaatteet.

Suomen Siipikarjaliitto on Elma-messuilla mukana Luomumuna luonnollisesti -tiedotushankkeella. Hankkeen tavoitteena on parantaa suomalaisten tietämystä siitä, mitä luomutuotanto kanatiloilla käytännössä tarkoittaa sekä nostaa luomumunien osuutta tuotannosta. Messujen kunniaksi Siipikarjaliitto maistattaa makoisia luomumunia.

Vavesaaren tila on tunnettu maukkaista luomumysleistä, ja tilan tyrnimysli valittiin viime vuonna jopa Vuoden luomutuotteeksi. Joulun alla Vavesaaressa valmistetaan myös herkullisia luomuglögiejä sekä –makeisia, joihin voi tutustua Elma-messuilla.

Teksti: Aura Lamminparras/Pro Luomu
Kuvat: Pro  Luomu