Kyyttötila Ylikallio uskoo luomuun

Kyyttötila Ylikallio uskoo luomuun

posted in: Luomutilalla | 0

Luomutuottajat Anssi ja Anne Rintamäki ovat isännöineet Pohjanmaalla sijaitsevaa Kyyttötila Ylikalliota vuodesta 2012 lähtien. Pariskunta viljelee myös isännän sukutilaa Kauhavalla, mutta Alavetelin tila hankittiin nimenomaan luomukyyttöjen kotipaikaksi. Annetaanpa emännän kertoa:

Kyyttötila Ylikallio sijaitsee Alavetelissä, noin 20 kilometrin päässä Kokkolasta. Alavetelissä peltoa on vajaat 30 hehtaaria, viljelyssä on nurmia ja kauraa, osa pelloista on laitumena. Lisäksi Anssi-isännällä on sukutila Kauhavalla, siellä peltoa on noin 55 hehtaaria. Kauhavalla viljellään kauraa ja nurmia, jatkossa viljelykiertoon kuuluvat myös syysrypsi ja syysruis.

Anssi on viljellyt Kauhavan tilaa vuodesta 1986, vuodesta 2007 päätoimisesti. Itse olen tullut päätoimisesti tilan töihin syksyllä 2012, jolloin laajensimme toimintaa ostamalla tilan Alavetelistä. Aiemmin olen työskennellyt viestintä- ja markkinointialalla, ja teen edelleen jonkin verran töitä oman viestintäyritykseni kautta. Perheessämme on kolme nuorta miestä: 7-vuotias Iisakki ja 5-vuotias Santeri, sekä Anssin 17-vuotias Juho-poika.

Ensin oli kolme kyyttöä…

Tilallamme on tällä hetkellä 65 kyyttöä. Tuotamme kyytönlihaa, joka markkinoidaan ja myydään itse. Tähän mennessä liha on mennyt lähinnä ravintoloille, pitopalveluille ja ruokapiireille, tuotannon laajentuessa on tarkoitus markkinoida kyytönlihaa myös suoraan kuluttajille.

Ensimmäiset kolme kyyttöä tulivat tilalle kesällä 2011, ja siitä toiminta on vähitellen laajentunut. Eläimet siirtyivät virallisesti luomuun toukokuussa 2013. Kyyttöjen valinnalle oli monta perustetta; ensinnäkin kyseessä on suomalainen alkuperäisrotu, joka on edelleen uhanalainen. Lisäksi kyytöt ovat hyviä emoja, tehokkaita rehunkäyttäjiä ja vilkkaita ja sosiaalisia eläimiä – sisukkaita ja sympaattisia.

Vaikka minusta ei koskaan pitänyt tulla karjatilallista, niin kyytöt ovat vieneet täysin mennessään. Lisäksi tilallamme asustaa pari suomenhevosta, työkoiran uraa aloitteleva paimenkoira ja kaksi tehokasta navettakissaa.

Miksi luomua?

Alavetelin tilan pellot ovat olleet luomussa vuodesta 2007, Kauhavalla siirryttiin luomuun keväällä 2011. Perusteena tälle oli puhtaasti taloudellinen näkökulma, eli kannattavuuslaskelmat puhuivat luomun puolesta. Llisäksi viljelyyn tuli uusia haasteita ja uutta mielekkyyttä; nyt on hoidettava maata ja sen kasvukuntoa entistä pitkäjänteisemmin.

Luomuun siirtyminen ei ole mikään pikavoitto, vaan vaatii jatkuvasti uusien asioiden opiskelua ja rohkeutta tehdä asiat eri tavalla kuin ennen. Paperityötä on paljon, mutta onneksi myös luomuneuvonta toimii.

Mielestäni luomulla on tulevaisuutta; yhä useampi suomalainen haluaa puhdasta luomuruokaa, joka tuotetaan ilman kasvinsuojeluaineita ja ylimääräistä ympäristön kuormittamista. Lisäksi kuluttajat arvostavat tuotteiden aitoutta ja niiden alkuperän tuntemista. Tuotantoeläinten hyvinvointi on myös erittäin tärkeä asia. Luomussahan eläimet saavat elää mahdollisimman lajinmukaista elämää ja esimerkiksi laiduntaa ja ulkoilla runsaasti.

Alan haasteena luomun profiilin nostaminen

Haasteena on luomun profiilin nostaminen ja tietoisuuden lisääminen siitä, kuinka luomu oikeasti eroaa perinteisestä tuotannosta. Lisäksi tarvitaan edelleen lisää yhteistyötä luomualan sisällä ja tuottajien kesken.

Itse toivoisin, että Suomessa olisi huomattavasti enemmän pienteurastamoita ja pieniä elintarvikeyrityksiä sekä tuottajien yhteismarkkinointia ja suoramyyntiä. Tätä kaikkea ei saisi rajoittaa turhalla byrokratialla ja monimutkaisilla valvonnoilla. Välillä tuntuu, että jo pelkästään luomuviljelijänä on tekemisissä liian monen viranomaisen ja valvontaorganisaation kanssa.

Mutta usko tulevaisuuteen on silti vahva, tuntuu mielekkäältä tuottaa laadukasta luomuruokaa. Kuten tilamme slogan kuuluu: Kyyttötila Ylikallio – aidosti alkuperäistä.

Teksti ja kuva: Anne Rintamäki