Luonnon, eläinten ja ihmisen hyväksi

posted in: Luomutilalla, Yleinen | 0

Kaarlejoki Oy:tä luotsaava Laura Suvanto on luomuviljelyn pioneereja. Hän on perehtynyt luomuun jo koulutytöstä lähtien, sillä hänen vanhempansa ostivat vuonna 1981 Rymättylästä pienen luomutilan. Pari vuosikymmentä myöhemmin Suvannot hankkivat myös Turun kupeesta Tortinmäessä sijaitsevan Kaarlejoen tilan.

Nykyään kumpikin tila tuottaa luomuna juureksia, vihanneksia ja marjoja. Vihanneksia kasvaa vuosittain yhteensä noin seitsemällä hehtaarilla, ja lisäksi tilat tuottavat kymmenillä hehtaareilla mm. luomuviljaa, -härkäpapua ja -nurmea. Tilojen luomutuotteet löytävät kuluttajansa enimmäkseen Kaarlejoen tilamyymälän, ruokapiirien tai ravintoloiden kautta.

Luomutuotanto oli Suvannoille selvä valinta jo yli 30 vuotta sitten – aikana, jolloin luomua virallisena tuotantomuotona ei vielä ollut olemassa ja maatalouden ympäristövaikutuksia vasta alettiin hiljalleen tutkia. Suvannoilla sen sijaan nähtiin jo tuolloin luonnonmukainen tuotantopa ympäristön kannalta myönteisenä vaihtoehtona.

– Luomu on hyväksi luonnon ja eläinten hyvinvoinnille. Ja se mikä on hyväksi luonnolle, on hyväksi myös ihmisille, Laura Suvanto tiivistää.

Myös asiakkaat ovat yhteistyökumppaneita

Tortinmäkeen Kaarlejoen tilalle avattiin viime vuonna tilamyymälä, minkä lisäksi tilalla järjestetään erilaisia kursseja ja tapahtumia. Itse tuotettujen kasvisten lisäksi myymälän valikoimassa on paljon muitakin luomutuotteita, mm. lihaa, jauhoja ja juustoa. Laajassa valikoimassa on paljon myös muiden suomalaisten luomutilojen tuotteita, mutta tuontiluomuakin löytyy, kuten luomukahvia ja -teetä.

– Siitä tämä on lähtenyt, että asiakkaat haluavat tuotteita luomuna. Valikoimaa on oltava, ettei ihmisten tarvitse käydä ostoksilla monessa paikassa, Suvanto toteaa.

Hän pitää asiakkaita pikemminkin yhteistyökumppaneina kuin pelkkinä kuluttajina, sillä asiakkaat tuovat luomutilalle sekä tietoa ja ideoita uusista tuotteista että ihan konkreettisesti uusia asiakkaita. Myös sopimustuottajat ja yhteistyötilat ovat Kaarlejoen tilalle arvokkaita.

– Meitä on hyvä porukka tekemässä tätä työtä asiakkaiden eteen ja heidän toiveidensa mukaan. Viemme hommaa yhdessä eteenpäin yhteistyötilojen ja asiakkaiden kanssa, Suvanto korostaa.

Yhteistyö on tiivistä esimerkiksi naapurissa sijaitsevan Vennan luomumaitotilan kanssa: Kaarlejoki toimittaa Vennan luomulehmille rehuviljaa ja nurmea, ja saa vastineeksi luomulaatuista kompostia lannoitteeksi pelloilleen. Ravinteet kiertävät; sekä maa että lehmät saavat mitä tarvitsevat.

Ympäristönäkökulmaa tarvitaan

Yli kolme vuosikymmentä luomun parissa toiminut Laura Suvanto on iloinen siitä, että luomun tuotanto ja kulutus ovat viime vuosina lisääntyneet ripeästi Suomessa. Hän toivoo kehityksen jatkuvan samansuuntaisena myös tulevaisuudessa.

– Minun toiveeni on, että koko Suomi olisi jonain päivänä luomussa. Yleinen ymmärrys luonnon rajallisuudesta on tervetullutta, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Pitkä on kuitenkin tie vielä, hän tuumii.

Kaarlejoen tilan luomuviljelijä toivoo, että luonnonvarojen käyttöön muutoinkin suhtauduttaisiin nykyistä kokonaisvaltaisemmin, ja otettaisiin paremmin huomioon luonnon kestokyky. Suvannon mielestä esimerkiksi tilatason bioenergiantuotantoa pitäisi tutkia enemmän, ja valtiovallan olisi lainsäädännöllä edistettävä hajautettua energiantuotantoa. Kestäviä ratkaisuja olisi löydyttävä myös metsänhoitoon.

Monta syytä suosia luomua

Suvanto arvioi, että luomutuotteissa kuluttajiin vetoavat eri asiat: yksi arvostaa ympäristöystävällisyyttä, toinen terveellisyyttä ja puhtautta ja kolmas hyvää makua. Myös eläinten hyvinvointi on monille tärkeä syy suosia luomua. Suvanto toteaa, että luomukuluttajat ovat yhtä monimuotoisia kuin ihmiset yleensäkin.

– Ainakin meidän asiakkaamme ovat hyvin erilaisia keskenään: he ovat eri-ikäisiä miehiä ja naisia, maalta ja kaupungista sekä eri ammattialojen edustajia. Ehkä ainoa heitä yhdistävä kriteeri on, että he ovat keskivertoa ajattelevampia ihmisiä, Laura Suvanto summaa.

Teksti: Minna Nurro/Pro Luomu
Kuvat: Kaarlejoki Oy

Kaarlejoella on avoimet ovet Suomen luonnon päivänä 30.8. Tervetuloa tutustumaan luomutuotantoon! Lue lisää tapahtumasta täältä.