Janne Länsipuron luomuruokareseptejä

posted in: Arjen huumaa, Luomusälää, Reseptit | 0

Peruna-kesäkurpitsa pihvi omenalla ja sipulilla.

Taikina: 2 osaa  perunaa ja 1 osa kesäkurpitsaa.  Keitä peruna ja kesäkurpitsa, kaada keitinvedet pois. Soseuta ja mausta esim.  timjamilla ja oreganolla sekä suolalla. Paista pihvit runsaasa oliiviöljyssä kunnes pihvin pinta on rapea. Pihvin lisukkeeksi voit valmistaa omenaa ja sipulia. Keitä omena vähässä vedessä noin 10 min, lohko omena ja lisää päälle hunajaa ja kanelia. Pienitty sipuli paistetaan vähässä öljyssä (1 min) niin, että sipuli ruskistuu pinnalta. Sipulin päälle voi lisätä omenaviinietikkaa ja hunajaa.

Porkkanaa ja etikoitua pensaspapua, sekä kesäkurpitsaa

Ainekset: Kesäkurpitsa, pensaspapuja, porkkanaa. Etikkaliemi: 2l vettä, 1,5 dl (vaaleaa) balsamicoa, sekä 40 g suolaa ja 1rlk sokeria. Sekoita etikkaliemen ainekset ja kuumenna hellalla. Höyrytä tai ryöppää pavut ensin, paloittele ainekset  2-4 cm paloiksi ja laita ne esim. isoon lasipurkkiin, jonka voi sulkea. Kaada lämmin etikkaliemi vihannesten päälle, niin että ainekset peittyvät. Anna tekeytyä huoneenlämmössä  2-3 päivää. Tämän jälkeen säilytä jääkaapissa ja nauti.

Avomaankurkkuun käärittyä lehtikaalta ja sitruunabasilikapestoa
Ainekset; avomaankurkkua, lehtikaalia, sitruunabasilikaa tai tavallista basilikaa, öljyä, suolaa. Leikkaa kypsentämätön kurkku pitkittäin ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä (kurkun keskiosa kannattaa jättää käyttämättä, tästä osasta voit tehdä kylmän kurkkukeiton!). Höyrytä tai ryöppää lehtikaalin lehdet, kunnes väri muuttuu kirkkaan vihreäksi. Pieni lehtikaalin lehdet. Nypi sitruunabsilikan lehdet kulhoon, lisää suola ja öljyä.  Hienontamiseen voi käyttää sauvasekoitinta tai yleiskonetta. Asettele 2 kurkkusiivua pituussuunnassa lomittain, sivele pesto päälle ja laita väliin lehtikaali, kääri rullalle ja lävistä coktail-tikulla.

Talvikurpitsaa, hunajaa ja kanelia

Leikkaa kurpitsa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Sivele päälle hunajaa ja kanelia. Kypsennä uunissa palojen paksuudesta riippuen 10 (ohut) -30 min (paksumpi pala).

Friteerattua kurkunlehteä, härkäpua, syötäviä kukkia ja valkosipulimajoneesia

Ainekset; Avomaakurkun lehtiä (voit käyttää myös muita syötäviä vihannesten lehtiä), kananmuna, valkosipulia, öljyä (oliiivi tai rypsi). Täytteeksi härkäpapua tai esim. vihanneksia, kalaa tai sieniä. Majoneesi: pilko 1 valkosipulin kynsi pystypurkkiin, riko mukaan kananmuna. Sauvasekottimella samalla sekoittaen, lisää kananmunan joukkoon 3 dl öljyä ja ripaus suolaa. Sekoita kunnes purkissa on tasainen emulsio. Seuraavaksi huuhtele avomaakurkun lehdet ja kuivaa ne hyvin. Kuumenna riittävä määrä oliiviöljyä korkeareunaisessa kattilassa, jotta öljy ei pääse roiskumaan.  Kattilan pohjalla öljyä tulisi olla vähintään 2-3 cm, jotta lehden saa upoksiin. Öljyn tulisi poreilla lehden pinnalla. Kasta lehdet yksitellen kiehuvaan öljyy (pihdeillä tai reikäkauhalla) 30 sekunniksi. Valuta liika öljy ja laita lehdet esim. käsipaperille, jotta liika öljy ei pehmitä lehteä. Lehtien jäähdyttyä levitä majoneesi ja lisää haluamasi täyte. Päälle voit lisätä syötäviä kukkia, kuten kääpiösamettikukkia.