Isä teki fiksun päätöksen

Isä teki fiksun päätöksen

posted in: Luomutilalla | 0

Hannes ja Tanja Uusitalon luomutila Lopen Vojakkalan kylässä on tuottanut kananmunia jo puolen vuosisadan ajan. Luomuun tila siirtyi vuonna 1995, jolloin ohjaksissa oli vielä Hanneksen vanhemmat Heikki ja Kaija. Vuonna 2002 tilan vetovastuun ottanut poika on ollut päätökseen tyytyväinen.

– Ajattelen niin, että luomu on vaihtoehto kuluttajalle, Hannes Uusitalo tiivistää.

Uusitalojen luomukanalassa kotkottaa noin 10 000 munijaa, ja kysyntää luomumunille on riittänyt. Ne menevät markkinoille Munakunnan kautta, minkä lisäksi muutama kanta-asiakas hakee munansa suoraan tilalta.

Tilan noin 50 hehtaarin pelloilla viljellään kanoille rehuksi ohraa, kauraa ja vehnää sekä jonkin verran hernettä. Lisäksi viidesosa pelloista on luomun viljelykierron mukaisesti nurmella. Isoa kanalaumaa ei saada ruokittua vain omien peltojen tuotannolla, joten rehuviljaa hankitaan myös lähialueiden luomutiloilta. Siipikarjan ruokinnassa tärkeä valkuaisrehu ja kalkki ostetaan suomalaiselta rehualan yritykseltä.

Monet syyt johtivat luomuun

Hannes Uusitalo muistelee, että hänen isällään oli aikanaan useita syitä siirtää tuotanto luomuun. Päällimmäisinä olivat ympäristösyyt ja kustannusten karsiminen.

Hannes Uusitalo
Hannes Uusitalo

– Isä halusi kestävämpää tuotantoa, eivätkä kasvinsuojeluruiskutukset ja keinolannoitteet kiinnostaneet: luomussa peltojen lannoitukseen riittää kananlanta. Lisäksi tilan kalusto ikääntyi, ja esimerkiksi kuivuriin ja kasvinsuojeluruiskuihin olisi pitänyt investoida paljon, jos tila olisi jatkanut tavanomaisessa tuotannossa, Uusitalo listaa.

Hän itse on investoinut tilaan muun muassa laajentaessaan kanalaa: edellisen isännän aikaan kanoja oli vain puolet nykyisestä pääluvusta. Nyt harkinnassa on tilan oman untuvikkotuotannon käynnistäminen.

– Se haaste tulee luomusääntöjen uusista vaatimuksista. Nyt luomukanaksi voi kasvattaa tavanomaisissa oloissa elävän untuvikon, joka ruokitaan luomurehulla, mutta jatkossa vaatimukset koskevat myös kasvatusolosuhteita: esimerkiksi mahdollisuutta ulkoilla ja luonnonvaloa. Se vaikeuttaa luomuun soveltuvien untuvikkojen hankintaa, joten moni luomumunantuottaja miettii nyt omaa untuvikkotuotantoa, Uusitalo kertoo.

Luomukanala teettää työtä

Uusitalo arvioi, että luomukanala teettää enemmän työtä etenkin häkkikanalaan verrattuna. Luomukanat ulkoilevat kesäisin, joten ne pitää käydä päivittäin päästämässä luukkujen kautta pihalle.

Luomukanat ulkoilevat kesäisin.
Luomukanat ulkoilevat kesäisin.

Kanojen laidun on pidettävä kunnossa, ja koska luomukanalassa on oltava runsaasti luonnonvaloa toisin kuin häkki- tai lattiakanalassa, lintuja on tarvittaessa myös suojattava kirkkaimmalta auringonpaisteelta.

– Liian kirkas luonnonvalo voi alkaa ärsyttää kanoja, joten ikkunoiden kautta tulevaa valoa on pystyttävä säätämään jollain tavalla, isäntä selventää.

Hän toteaa, että lisätyötä tavanomaiseen tuotantoon verrattuna tuo myös jokavuotinen luomutarkastus, joka kestää koko päivän.

Muna on suosituimpia luomutuotteita

Luomukananmunat ovat yksi ostetuimmista luomutuotteista: viime vuonna niiden markkinaosuus omassa tuoteryhmässään oli 8,5 % arvossa mitattuna, mikä on hurjasti enemmän kuin luomun kokonaismarkkinaosuus 1,6 %. Hannes Uusitalo arvelee, että luomumunien kuluttajat ovat niitä, joita kiinnostaa ruoan alkuperä ja eläinten hyvinvointi.

– Luomukuluttajat arvostavat sitä, että kanaa saa elää vapaana laumassaan ja pääsee ulkoilemaan, hän miettii.
Viime vuosina luomuruoan kulutus Suomessa on ollut kovassa kasvussa. Uusitalo arvioi, että kasvu jatkuu, mutta ei loputtomiin.

– Jossain vaiheessa raja tulee vastaan, sillä kaikille kuluttajille ruoan tuotantotapa ei ole tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä, hän sanoo.

Teksti ja kuvat: Minna Nurro/Pro Luomu

Uusitalojen luomukanat esiintyvät Pro Luomun uudella imagovideolla, joka julkaistaan YouTubessa Luomuviikolla 30.9. –6.10.2013.